2012. március 19., hétfő

The Woman in Black - review - A fekete ruhás nő - kritika


A fekete ruhás nő (The Woman in Black)



A film Susan Hill, azonos című könyve alapján készült. Nagy színészekkel nem igazán találkozhatunk, azonban kis kivétel lehet az egyetlen ismert név, Daniel Radcliffe (abban a filmben szerepelt, amit nem nevezünk nevén), és mellékszerepben megjelenő Ciarán Hinds, aki Radcliffe társaságában volt látható a Harry Potter és a Halál erekléyi 2-ben, Aberforth Dumbledore szerepében. Alapvetően thriller, a vége felé közepes horrorba alá merülő filmről van szó, amiben kimagasló színészi teljesítményt nem kell elvárni senkitől sem!







Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) egy londoni ügyvédi iroda kollégájaként utazik el, hogy rendezze egy ügy kapcsán felmerülő iratokat! Ezen feladat látszólagos egyszerűsége mögött rejlő veszély még számára, elég sokáig nem lesz feltűnő. A helybeliek szinte még annyit sem mondanak neki, hogy húzzál innen, mert „elátkozott” üggyel foglalkozol, és ne hozz ránk bajt, így Kipps furcsállja a történteket. Miután megérkezik a faltól távol álló, évek óta elhagyatott házhoz, furcsaságokra, zajokra lesz figyelmes. Persze semmit és senkit nem lát. Egy idő után azonban feltűnik a címszereplő, „A fekete ruhás nő” alakja, vagyis csak szelleme!







Minden filmben, a látszólag magányos hősnek, főszereplőnek is akad segítője és ez most sincs másként, akit ez esetben Mr. Daily karakterében, Ciarán Hinds személyesít meg. A kritika elején említettem, egy thriller, horror filmben nem szükséges Oscar esélyes színészi teljesítményt várni, főleg alig másfél órában. Ettől eltekintve a film két legismertebb nevei – Ciarán Hinds és Daniel Radcliffe – is hibátlanul adja át az ismeretlentől és oly közeli családi kapcsolatokkal együtt felmerülő félelmeket, reszketést. Ezt csak segítenek a filmben tökéletesen hangsúlyozott és fokozatosan adagolt horror elemek, képi hatások a megjelenő és tovatűnő árnyaktól kezdve a komolyabb horrorfilmekbe is illő jelentekig.











De ne számítsunk a Fűrész filmeket megközelítő vérontásra, hiszen inkább a lassan kibontakozó félelemkeltés és meglepetésszerű elemek hatásos ötvözése teszi jóvá, vagy elviselhetővé számunkra egy talán túl fiatalon beskatulyázott színésszel eladni próbált horror-könyv-adaptációt. Kétséges, hogy Radcliffe mennyire tudja levetni a több mint 10 év alatt magára öltött varázsló jelmezt ezzel és későbbi filmjeivel, de mindenképpen kell még ezen dolgoznia (akár csak HP filmekben szereplő társainak)!











Mindent összevetve, érdekes és nem feltétlenül kiszámítható, lépcsőzetesen, lassan építkező, egész jó könyv adaptációval van dolgunk, ami megszokott műfajoktól eltérően a horror, thriller színterére lépett! Egyszer mindenkinek ajánlom, akinek elég erős a gyomra a film vége felé látható jelenetekhez, és elmúlt 18 éves. Az biztos, hogy aki látta a Fűrész filmeket, annak „A fekete ruhás nő” nem tud igazán ijesztőt mutatni!









(A kritika minden esetben kizárólag az író véleményét mondja el. A kritika, bármely céllal történő további felhasználása kizárólag az írója előzetes hozzájárulásával lehetséges! – The reviews presents, showing exclusevly only just the author’s (writer’s) oppinion! The reviews any kind of additional use allowed only with the author’s contribution! All Rights Reserved! 2012 – Erno Szarka) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése