2021. május 11., kedd

Supernova (Szupernóva) (2020) (Colin Firth, Stanley Tucci) – vélemény, (kritika)

Amikor hónapokkal ezelőtt először tudomást szereztem a filmről, örültem neki, hogy két ismert színész elvállalta a főszerepet egy „meleg filmben (gay themed movie)”. Igaz, hogy párkapcsolatot mutat be a film, de nem hétköznapi, átlagos módon teszi ezt. A történet főszereplője Sam (Colin Firth), zongorista, és Tusker (Stanley Tucci), író, akik már 20 éve vannak együtt. Tusker sajnos demenciában szenved, korai fázisban van, ezért úgy döntenek, hogy mielőtt az állapota megromlana, lakóautójukkal utazni indulnak, meglátogatják barátaikat is.





Abból, hogy az egyik főszereplő (súlyos) betegségben szenved, arra lehet következtetni, hogy a történetnek nem lesz boldog befejezése, eddig azonban hosszú az út. Nyilvánvaló, hogy az idő másként telik amikor nehézségekkel szembesül valaki. Látszik, hogy Tusker betegsége a stabil párkapcsolatukat megingatja, mindkettejüket próbára teszi, fokozatosan kell kihívásokkal szembenézniük. Tudom butaság, hogy összehasonlítom egy pár két tagját, de úgy tűnt, hogy Tusker „könnyebben” éli meg a betegségét, mint a(z élet)társa. Azonban a helyzet az egészséges fél, személy számára sem könnyű. Egy kedves barátom mondta, hogy szerinte aki szellemileg ép, annak nagyobb kihívást jelent folyamatosan alkalmazkodni a betegségben szenvedőhöz. Igaza van. De akik már 20 éve vannak együtt, ott az sem számít, ha az egyikük (Sam) a fürdőszobában szomorkodik, sír, ezt a másik (Tusker) ugyanúgy megérzi, hiába próbálják mindketten erősnek mutatni magukat.




Nagyon keserédes a történet, mert azt látjuk, hogy Sam és Tusker önmagukhoz, illetve a barátaik is a jövőbe pozitívan tekintve állnak hozzá a demenciához, hiába tudja mindenki, hogy a helyzet folyamatosan csak rosszabb lesz. Számomra a Sam karakterében megjelenő életerő kicsit másként mutatkozik meg Tusker személyiségében, de ettől függetlenül mindketten próbálják kihozni a maximumot a közös utazásból, mindennapjaikból, akármennyi idejük is maradt hátra, amíg az életük kritikusra fordul.






Nem találtam túl erős, csak egy kicsi, gyenge párhuzamot az életem, múltam, és a filmben látható párkapcsolat között, bár én és az exem is egészséges. Azonban minden kihívás annak mértékétől függetlenül különböző módon teszi próbára azt aki ezt megéli. A másik szeretete néha rendkívül, kimondhatatlanul, leírhatatlanul fájdalmas, főleg, akkor, ha a szenvedő fél élete legnehezebb döntésével kell szembenézni mindkét félnek. Fogalmam sincs mi történne velem hasonló helyzetben, de az biztos, hogy halálra rémülnék, fogalmam sincs, hogy meddig tudnék kitartó lenni. Én megértem és támogatom Tusker (Stanley Tucci) döntését, de nem tudom elképzelni, hogy a való életben mit tennék, ez csak elmélet, hogy milyen döntést hoznék. Emellett hasonlóan erősnek kell maradnia a másiknak is (Sam (Colin Firth)), hiszen egyikük elhatározása mindkettejük életére hatással lesz.



Az összetartás, kitartás, szeretet zseniálisan élethűen van ábrázolva a filmben, ami a két kitűnő színész, Colin Firth és Stanley Tucci mellett az író és egyben rendező, Harry Macqueen érdeme is. Arra mindenki készüljön fel, hogy ez „sírós dráma”, nehéz téma, de egy nézőnek a teljes átélés mellett mégis könnyebb feldolgozni, mint ha saját magával történne meg.

Értékelés: 9 / 10


VIDEÓK

Supernova (2020) (Colin Firth, Stanley Tucci)


https://tinyurl.com/SupernovaVideok


Szupernóva (Supernova) (2020) - magyar feliratos előzetes (Colin Firth, Stanley Tucci) (16)




Supernova (Original Motion Picture Soundtrack) (Keaton Henson)

01. The Night Sky 02:32
02. Losing Tusker 01:58
03. The Lake 02:29
04. The Road To Lilly’s 02:36
05. A Silent Drive 04:07
06. Stargazing 01:33
07. Let Me Be With You 03:02
08. Supernova 03:53
09. Jeremy Young - Salut d’Amour 02:11

00:24:26

https://smarturl.it/supernova-ost

Spotify

https://open.spotify.com/album/4xF6DDtCrpqFfSZQhQRNvb

Deezer

https://www.deezer.com/hu/album/187648872

YouTube Music

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_n9XdVKhuIxLMiKUiNuwZ4CsyIQFD1BN9E


Supernova (2020) (Original Motion Picture Soundtrack) (Keaton Henson)



Harry Macqueen (rendező, forgatókönyv író),
Colin Firth (Sam)

Stanley Tucci (Tusker), Harry Macqueen (rendező, forgatókönyv író),
Colin Firth (Sam)






Szupernóva (Supernova)

angol, romantikus dráma, 94 perc, 2020 (16)

rendező: Harry Macqueen
forgatókönyvíró(k): Harry Macqueen
operatőr: Dick Pope
vágó: Chris Wyatt
zeneszerző: Keaton Henson
látványtervező: Sarah Finlay
jelmeztervező: Matthew Price
díszlettervező: Cathy Featherstone

szereplő(k):

Colin Firth (Sam)
Stanley Tucci (Tusker)
Lotri Campbell (Lola)
James Dreyfus (Tim)
Ian Drysdale (Paul)
Daneka Etchells (Rachel)
Julie Hannan (Waitress)
Pippa Haywood (Lilly)
Peter MacQueen (Clive)
Nina Marlin (Charlotte)

Tina Louise Owens (Liz ,Sam's University friend)
John Alan Roberts (Sam's University friend)
Sarah Woodward (Sue)

Tartalom (synopsis):

A zongorista Sam és a regényíró Tusker elindulnak egy régi lakóautóban, hogy az őszi Angliát átszelve meglátogassák családjukat, barátaikat és a múltjuk fontos helyszíneit. Ez a nagy utazás lehet, hogy sok mindentől a búcsút jelenti. Az együtt töltött idő a legfontosabb, ami még megmaradt számukra.

(hivatalos)

----------

Késő ősszel Sam (Colin Firth) és Tusker (Stanley Tucci), akik már 20 éve egy párt alkotnak, vakációzni indulnak.

A régi lakóautójukban átutaznak Anglián, meglátogatják a barátokat, családtagokat és kedvelt helyeiekt a múltjukból. Mióta Tusker fiatalkori demenciával lett diagnosztizálva két évvel ezelőtt, az életük megváltozott. Az állásukat feladták, terveiket elhalasztották. Számukra most az együtt töltött idő a legértékesebb.

Ahogy útjuk előrehalad, kettejük elképzelése a jövőről egyre inkább összeütközésbe kerül. Titkok kerülnek felszínre, személyes tervek mennek füstbe, és egymás iránti szeretetüknek olyan próbát kell kiállnia, amilyet még soha. Végül, szembe kell nézniük a kérdéssel, hogy mit jelent egymást szeretni Tusker gyógyíthatatlan betegségének fényében.

(saját fordítás)

----------

It is deep Autumn and Sam and Tusker, partners of twenty years, are on holiday.

They are travelling across England in their old campervan visiting friends, family and places from their past. Since Tusker was diagnosed with young-onset dementia two years ago their lives have had to change. Jobs have been given up and plans put on hold. Their time together is now the most important thing they have. 

As the trip progresses however, their individual ideas for their future begin to collide. Secrets are uncovered, private plans unravel and their love for each other is tested like never before. Ultimately, they must confront the question of what it means to love one another in the face of Tusker’s irreparable illness.

-----

Written and directed by Harry Macqueen (Hinterland), and from the award-winning producers of 45 Years and I Am Not A Witch, SUPERNOVA will celebrate its World Premiere at San Sebastián International Film Festival on  September 24th and is in cinemas November 27th.


Magyar mozi premier: 2021. (Forgalmazó: Cirko Film)

Nemzetközi premier dátumok:

Spain - 2020.09.22. (San Sebastian International Film Festival) (world premiere)

Switzerland - 2020.09.29. (Zurich Film Festival)

UK - 2020.10.11. (London Film Festival)

Hungary - 2021


----------

Official sites





Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2021

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!

A filmet ("Supernova" (2020)) Magyarországon a(z) Cirko Film forgalmazza. A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Studiocanal UK, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Supernova" (2020)) Hungarian distributor is Cirko Film. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Studiocanal UK, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2021

™ and © 2021 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the permission/contribution of Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

Szupernóva, Supernova, Supernova Film, Supernova Movie, Supernova 2020,

Colin Firth, Stanley Tucci,

Lotri Campbell, James Dreyfus, Ian Drysdale, Daneka Etchells, Julie Hannan, Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin,

Tina Louise Owens, John Alan Roberts, Sarah Woodward,

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, official trailer, exclusive, exkluzív, clip, movie clip, film klip, így készült, kulisszák mögött, interjú, interview, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of, b roll,

drama, dementia, relationship, relationship drama, couple, gay, gay couple, gay themed movie, LGBT, Colin Firth movie, Stanley Tucci movie,

demencia, meleg film, meleg pár, LMBT,

mozi, film, movie,

Cinema Moziklub,

#CinemaMoziklub #moziznijo #Supernova #SupernovaFilm #SupernovaMovie #Supernova2020 #ColinFirth #StanleyTucci #LotriCampbell #JamesDreyfus

#IanDrysdale #DanekaEtchells #JulieHannan #PippaHaywood #PeterMacQueen #NinaMarlin #TinaLouiseOwens #JohnAlanRoberts #SarahWoodward #drama

#dementia #relationship #RelationshipDrama #couple #GayCouple #GayThemedMovie #LGBT #ColinFirthMovie #StanleyTucciMovie #demencia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése