2019. június 8., szombat

Rocketman (Taron Egerton, mint Elton John) – vélemény, (kritika)

Hol is kezdjem?! Talán ott, hogy Elton is legalább annyira ismeretlen számomra, mint a Queen, de valamiért ő, és persze Taron miatt is, ez most jobban érdekel. Biztos mindenkiben benne van még a ”Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody)” világa, talán hasonlót vár most is. Ne tegye(d). Minden nagy ”művész” a maga módján az egyedi, de van olyan, aki még a legnagyobbak közt is különböző, kiemelkedő. Angliában a pop királya és ”királynője” is egyben, nem más, mint (Sir) Elton Hercules John (született, Reginald Kenneth Dwight).


Az életének legfontosabb momentumait bemutatva készült róla film Taron David Egerton főszereplésével, Dexter Fletcher rendezésében. Taron ugye mindenkinek a ”Kingsman” (kritika 1.: http://goo.gl/m2ndMS  2.: https://goo.gl/W5LXEC) kapcsán ismerős. De szerintem először igazán a Fletcher rendezte „”Eddie, a sas (Eddie the Eagle)” (kritika: http://goo.gl/wvMTLZ), igaz történeten alapulódrámában ”szárnyalt”. Most viszont nem csak a direktor úr bizonyított, hanem mindenki, aki részt vett a projektben.


Hallottam már a Taron énekhangját az ”Énekelj! (Sing)” c. animációs mesében, de most hatalmasat lépett előre. Látatlanban is azt mondanám, hogy ott a helye egy tehetségkutató döntőjében, akár dobogós helyezettként. Sőt, jöhet a Grammy jelölés is. Ami a színészi teljesítményét illeti, arra sincs panasz (tekintve akár az eddigi teljes karrierjét). Taron Egerton, olyan hitelességgel, annyira átszellemülve kelti életre Elton John karakterét, mint amennyire bódult, önkívületi állapotba került maga az énekes akkoriban. A néző is pillanatok alatt könnyen egy másik világba léphet és a részesévé válhat kettő óra hosszát.

Szerintem nagyon megérdemli a szakmai díjakat (Golden Globe, Oscar), minimum a jelöléseket, de én már most odaadnám neki őket. Remélem, hogy az ő karrierje is hasonlóan magasra ível, mint az általa megformált személyé, csak kevesebb nehézséggel.

 






Hasonlóan maximális mértékben kimerítik a ”mellékszereplő” fogalmát a háttérben szereplő színészek. Kezdjük a sort Matthew Illesley és Kit Connor említésével, akik Reggie gyerek és tinédzserkori énét mutatják meg nekünk. Bár alig látható, de annál drámaibb Stanley Dwight (Elton apja) (Steven Mackintosh) és a fia, Reggie (majd később Elton) között. Nem csak a vasszigor, katonás fegyelemre kell gondolni. Nézőként is nehéz látni, hogy egy tehetséges, csupán gyereknek lenni akaró kisfiútól megvonják a törődést, a szeretetet.


Ezt tovább rontja Reggie anyja, Sheila Eileen (Bryce Dallas Howard),. Az elején még valamennyire kimutatja a törődés, az elvileg végtelen és korlátlan ”anyai szeretet” szikrát a jobb pillanataiban, később viszont jobban eltávolodik a gyermekétől, közönyösebb, távolságtartóbb, szívtelenebb lesz, amilyen szülőt senki nem kíván magának. De akkor sem járt volna rosszul, ha ”vakon” igent mond erre a felkérésre. Ezután ”A falu” és a ”Jurassic World” sztárját megnézném egy homlokegyenest ellenkező szerepben.

A nagymama, Ivy (Gemma Jones) [”Bridget Jones anyja”] szinte az egyetlen a közeli családból, aki igazán bátorítja és a szükséges pillanatokban pátyolgatja a finoman szólva lehangolt Reggie lelkét.



Nem lesz senki kedvence Richard Madden (John Reid), de az biztos, hogy most megjegyzik a nevét. Először jön a mézes madzag, majd amikor már magához édesgette, és személyes menedzseri szerződéssel Elton személyéhez kötötte magát (28 évig), akkor kicsit változni kezdenek a dolgok. Az enyhe kifejezés, hogy beállhat a nagy művészt körülvevő közönyös, megvető személyek sorába. Nem érdekli, hogy az elején mennyit jelentettek egymásnak, valójában csak pénzéhes, önző farok, akinek dollárjelek lebegnek a szemei előtt. A kizsákmányolás, kényszerítés (több fellépés, mint amennyit Elton elbír,) mellett számottevőbb az okozott lelki sérülés. Rendkívül ellenszenves, negatív figura. Viszont Madden számára jól áll ez a karakter, főleg a fekete hajjal.





Az egyik legfontosabb személy Reggie, (majd később(i)) Elton (Taron Egerton) életében a dalszövegírója, későbbi menedzsere, idővel a legjobb barátja, Bernard John Taupin. Az őt megformáló színész, Jamie Bell, mindenki számára a ”Billy Elliot” (2000) c. filmből ismerős. Bernie Taupin nem csak zseniális szövegeket ír, de empatikus, türelmes, kedves, megértő barát is. Bár Elton az attitűdjével, kirohanásaival próbálja, aztán néha sikerrel ”elüldözi őt”, de valójában sosem hagyták el egymást. Gyakorlatilag az első pillanattól meg volt írva számukra, hogy igaz, legjobb barátok, akik a legnehezebb pillanatokban is megértik és sosem hagyják magára a másikat. A balett táncos kisgyerek után ez ismét olyan szerep, amiben Jamie Bell kiteljesedett, és nem csak az alkotó társában, hanem a nézőkben is tartotta a lelket a (leg)nehezebb pillanatokban.

Tökéletesség nem létezik, vagy lehet mégis, ki tudja mi az igazság. De annyi biztos, hogy egy jelenetben és a stáblistán is megjegyzik, hogy Elton és Bernie között sosem volt vita, mindig jóban vannak, maradtak a mai napig, már több, mint 50 éve.





Az, hogy valaki nem akar megnézni a mássággal foglalkozó mozit, mint pl. a ”Szólíts a neveden (Call Me by Your Name)” (kritika: https://goo.gl/pFzvKs), mondhatni megértem. De azt, hogy a (Paramount) stúdió az emberek gondolkodása miatt ”kockáztatott bevétel” okán mellőzni akarta az összes „”meleg jelenet” létét, érthetetlen. Ez legalább annyira elfogadhatatlan, mint a tény, hogy valaki a ”homoszexualitás ábrázolása” miatt nem néz meg hasonló tartalmakat. Mint ha új infó lenne neki, hogy Freddie Mercury, Elton John (és még sokan mások) a saját nemükhöz vonzódnak.

Viszont dicséretes, hogy megfelelő mértékben adagolták és tették érzelmessé az önazonosság, saját maga másságának elfogadását bemutató drámai jeleneteket,

Nem csak a ”kritika reklámozása” miatt került említésre a ”CMBYN”. Azért hoztam fel, mert egyik alkotásban sincs sok erotikus jelenet, bár a Rocketman egy hajszálnyit többet mutat. Viszont mindkettő nagyon távol áll a ”szex jelenetek” a filmekben látható megszokott mértékétől. Az ”Árnyalat trilógia” (ha úgy tetszik ”Szürke / Fifty Shades”) (https://tinyurl.com/CinemaMoziklub50Shadestöbb szexjelenetet tartalmaz (a moziváltozat is), de felszínesebb, mint az átlag, (de a film jobb, mint a könyv).


Érdekes a film szerkezete, hogy mutatja be Reggie / Elton életének állomásait. Az időben való ugrálás nem zavaró. Akkor sem, ha azt nézzük, hogy egyes jelenetek, nem csak a bódult szellemi állapotot reprezentálják, hanem stílusukban klasszikus musical filmek jeleneteire emlékeztetnek. Néha akár azt is hihetnénk, hogy nem moziban vagyunk, csak videoklipek sorát látjuk, némi párbeszéddel megszakítva. Szóval, egyes részletek szokatlan bemutatását sem nehéz megszökni, sőt segíti a történetbeli elmélyülést,annak befogadását, értelmezését. Szerintem ilyen projektnek mindenki szívesen a része lenne, akármilyen mértékig.

Az egyik legjobb az egészben, hogy mennyire élethű szintre emelték a valódi élettel való hasonlóságot. Ez igaz a gyerekorra, érzelmi mélypontokra, fellépésekre / koncert jelenetekre egyaránt. A stáblista első felében (mielőtt fekete alapon a fehér betűk megjelennek), ebből kapunk egy kis összegzést, ami megmosolyogtat, de ugyanakkor picit elszomorít is, mert vége van (a filmnek).



Viszont a zeneszámok, dalok előadásának módja sem átlagos, ezzel a ”legyen minél inkább élethűbb” dologgal párosítva pedig nem csak könnyen átélhető, hanem a néző számára személyesebb, érzelmesebb. Néha, sőt, több alkalommal nem csak Elton John (Taron Egerton), hanem a jelent többi szereplője is dalra fakad. Én úgy értelmeztem, mint ha az ”érzelmi érintettség” szintjét akarnák megmutatni. Hiszen végül is nem csak egy ember önmagában van a vásznon. Az pedig, hogy egyes helyeken nincs felirat egyáltalán nem zavaró.


Jócskán vannak megmosolyogtató pillanatok, de a történet leginkább drámai történésekben bővelkedik. Az gyakoribb, hogy egyes mélyebb, drámaibb pillanatokban nem csak a főszereplőnek (Taron Egerton), hanem a nézőnek is kicsordul a könnye. Eltekintve az élettapasztalattól, figyelmen kívül hagyva, hogy ki milyen és mennyi traumán ment keresztül, nagyon könnyen átélhető a film. Olyan utazáson vehetünk részt, ami a kezdetektől a vidám és főleg drámaibb eseményeket egyaránt bemutatva egy boldog befejezés (”happy end”) felé tart. Sokszor elvesztjük a reményt, és jó lenne egy olyan igaz barát, mint Bernie Taupin (Jamie Bell), de aztán rájövünk, hogy a kétórás játékidő végére jobban érezzük majd magunkat.


Különleges fantázia világba repít, magával ragadó, könnyed, drámai, elvarázsol, megsirat, de mégis felemelő, életerőt adó alkotás. Valóban, sokszor mélypontra kerül a főszereplő, néha halál közeli állapotba, de akármilyen sorscsapások is érték, van amibe, aki(k)be kapaszkodhat, és szerencsés esetben ők visszarántják a valóságba, próbálva a helyes(nek vélt) úton tartani őt. Lehet belőle inspirálódni, erőt meríteni, szórakozni, megunhatatlan darab, méltó megkoronázása Elton karrierének, életének.


Aki nem ismeri Elton John (Taron Egerton) munkásságát, vagy a dalszövegeket sem érti (fordítás nélkül) az is megkedveli ezt a zenei világot és még többet kar majd belőle. Talán nem rohan majd senki a legközelebbi üzletbe, hogy a CD-t (vagy bakelitet) vegyen, de ahhoz elég, hogy ha legközelebb meghallgassa a dalokat, emlékezzen a filmre és felülemelkedjen, továbblépjen a nehézségein, legyőzze az élet által elé sodort negatívumokat.

Rocketman 9.5-10/10



fb képgaléria - https://tinyurl.com/RocketmanKepgaleria

filmzene (soundtrack) info - https://tinyurl.com/y5ufvstv

Magyar videók

https://tinyurl.com/Rocketman2019Videok


English videos

https://tinyurl.com/RocketmanParamountUK

https://tinyurl.com/RocketmanParamountAUS


Official sites (hivatalos oldalak)

https://www.facebook.com/RocketmanMovie/

https://www.instagram.com/RocketmanMovie/

https://twitter.com/RocketmanMovie/

https://www.paramount.com/movies/Rocketman/

https://www.paramount.co.uk/movies/Rocketman/

----------

https://www.facebook.com/EltonJohn/

https://www.instagram.com/EltonJohn/

https://twitter.com/EltonOfficial/

https://www.youtube.com/EltonJohn/

https://www.EltonJohn.com/


Frissítés:

- Összefoglaló "videók" link frissítése saját (Cinema Moziklub) linkre: 2022.03.16., 21:49


A közzététel dátuma (date of publishing): 2019.06.08., 18:00

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2019.06.06. (June 06th, 2019)

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!


Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!



A filmet ("Rocketman" (2019)) Magyarországon a(z) UIP-Duna Film forgalmazza A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Paramount Pictures, Marv Films, New Republic Pictures, Rocket Pictures, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!


This movie ("Rocketman" (2019)) Hungarian distributor is UIP-Duna Film. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Paramount Pictures, Marv Films, New Republic Pictures, Rocket Pictures, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!



A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2019


™ and © 2019 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the permission/contribution of Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!


--------------------


Rocketman, Rocketman Movie, Rocketman Film, Dexter Fletcher, Taron Egerton, Taron David Egerton, Elton John, Elton Hercules John, Reginald Kenneth Dwight, Jamie Bell, Bernie Taupin, Richard Madden, John Reid, Bryce Dallas Howard,


Gemma Jones, Steven Mackintosh, Tom Bennett,


Matthew Illesley, Kit Connor,


Charlie Rowe


Evan Walsh, Tate Donovan, Celinde Schoenmaker, Harriet Walter, Stephen Graham, Aston McAuley, Jason Pennycooke, Jimmy Vee, Benjamin Mason, Guillermo Bedward


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of


életrajzi, életrajzi film, pop ikon, zenei ikon


pop icon, music icon, biographical movie, biopic movie


mozi, film, movie


Cinema Moziklub,


----------


#CinemaMoziklub #moziznijo #Rocketman #RocketmanMovie #DexterFletcher #TaronEgerton #TaronDavidEgerton #EltonJohn #SirEltonJohn #EltonHerculesJohn


#ReginaldKennethDwight #JamieBell #BernieTaupin  #RichardMadden #JohnReid #BryceDallasHoward #GemmaJones #StevenMackintosh #TomBennett #CharlieRowe


#életrajzifilm #zeneiikon #zene #music #popicon #musicicon #biographicalmovie #biopicmovie #TaronEgertonMovie #EltonJohnMovie


#filmzene #CD #vinyl #filmzeneCD #filmmusic #filmmusicCD #soundtrack #OST #soundtrackCD #OSTCD #RocketmanSoundtrack #RocketmanOST #RocketmanFilmzene #RocketmanFilmzeneCD #RocketmanSoundtrackCD #RocketmanOSTCD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése