2018. július 5., csütörtök

Adrift (Sodródás) (Shailene Woodley, Sam Claflin) – vélemény, kritika

Kedvelem az IGAZ TÖRTÉNET ihlette filmeket, főleg, ha valóság és a mozgókép között könyvet is találunk. Most úgy alakult, hogy előbb láttam a filmet, de nem csalódtam. Bár általában nem nézek előzeteseket, most kivételt tettem, (az angol és magyar nyelvű kapcsán is). Pontosan azt kaptam, amit vártam. Sőt, még sokkal többet is.


Először is film nem lineáris szerkezete, aztán még jobban az operatőri munka, a megoldások (félig vízben van a kamera, úgy mutat egy szárazföldi történést) ejtettek rabul. Persze a gyönyörű tájak láttán is tátottam a számat és azt kívántam bár csak ott sétálhatnék, ehetnék, ihatnék, lélegezhetnék, fürödhetnék, csak "élhetnék" akár egy napig is, ahol mindez megtörtént, illetve a forgatások helyszínén (ami néha más).



Szokták mondani, hogy "az ördög a részletekben rejlik" és ez most is így van, de annak ellenére, hogy vannak jelek, és aki akar az utána nézhet, ismerhető a sztori, akad benne pár meglepő, és még annál is több megrendítő szituáció. A történt főszereplője Tami Oldham (Shailene Woodley), aki egy "életművész" brit sráccal találkozik miután Tahiti csodálatos világába csöppen. Ő és Richard Sharp (Sam Claflin) hamar egymásra találnak, mondhatni "szerelem első látásra" tipikus esetéről van szó.




El tudom hinni, hogy van ilyen, sallangoktól, sablonosságtól, nyáladzástól mentes tiszta romantika, szerelem és ezt nem csak a film kedvéért tömörítették össze bő 1.5 órára. Nem kicsit visszaadja az ember életkedvét a szerelmes pár kapcsolata, kettejük szikrázó pezsgése, teljesen el lehet merülni benne, vágyakozva, talán kicsit "irigykedve" figyelve őket. Nem éri meg ezért mindent, akár az életünket kockáztatni?




Aztán jön a dráma, nem is kevés, az arcunkba csap akár egy óriás hullám és nem enged szabadulni a moziterem székéből, a szememet a vászonra szegezve, figyelmemet teljesen lekötve. Minden egyes sorscsapás, esemény után bennem is felcsillant a reménysugár, hogy "na most, végre sikerül", de az tán jött egy újabb drámai fordulat. Sajnos ahol az élet ad, ott el is vesz. Hiába tűnik tökéletesnek Tami és Richard kapcsolata, nem sejthették, hogy mekkora próbatétel előtt állnak, mikor útnak indultak.



Vannak tipikus szerepek, amik adott színészeknek kifejezetten jól állnak. Ezért is volt tökéletes választás Shailene Woodley és Sam Claflin (is), akik már mindketten bőven bizonyítottak a "romantikus dráma" műfajában. Természetesen szeretem eredeti, angol nyelven nézni filmeket, de kezdeti pár perc után rögtön hozzászoktam a szinkronhoz, mert a főszereplők játéka, az egész környezet, és persze a történet teljesen lekötött. Mindkettejük alakítása kétségtelenül hiteles, életszerű. Főleg, ha azt nézem, hogy a "természetben forgattak" és nem egy stúdióban, így bőven volt részük belekóstolni abba, hogy az általuk megformált személyek anno mit élhettek át. Mondhatni alap, hogy sok speciális effekt is van benne, de azért az élet-halál harc, a kínszenvedés a semmi közepén nehezen reprodukálható, de a főhőseink remekeltek. Az eredmény pedig az lett, hogy szívfacsaró, könnyfakasztó, szép szerelmük és drámai küzdelmük az év egyik legmeghatóbb filmjét hozta el a mozikba.




Természetesen a hitelességhez az is hozzátartozik, hogy Tami Oldham Ashcraft és Susea McGearhart közösen írt könyvéből készült film rendezői székében, Baltasar Kormákur, az "Everest" (2015) direktora foglalt helyet. Nem láttam korábbi munkáit, de a "hegyi" és most a "tengeri" történettel beírta magát a kedvenceim közé (Woodley és Claflin már rég ott vannak).



A nyár legromantikusabb legdrámaibb filmje. Az életben maradás, küzdeni akarás egyik mintapéldája. A szívfacsaróan szép romantikus szól mellett már csak a dráma könnyfakasztóbb. Mindenkinek látni, olvasnia kell. (Hasonlókat kellene ajánlani irodalom órán, nem a sok kötelező vackot.)

Az pedig ráadás, hogy a film végén láthatunk pár mondatot a történtek kapcsán, eredeti fotókkal mellékelve. Így már érthetővé vált, hogy az eddigi tapasztalataikat figyelembe véve, a hasonlóság is sokat jelentett akkor, amikor Shailene és Sam kiválasztásra került.


 

 


A "nyílt vízen" való "sodródás" rekordját egyébként (legjobb tudomásom szerint) Louis Silvie Zamperini (1917.01.26. – 2014.07.02.) tartja, aki társával együtt (Russell Allen Phillips) 45 napig (!) hánykolódott a Csendes-óceánon. Az életéről Laura Hillenbrand írt könyvet "Unbroken (Rendíthetetlen)" címmel, a filmet pedig Angelina Jolie rendezte. Sajnos Louis a premier előtt eltávozott. De mielőtt elhunyt, pár nappal korábban Jolie megmutatta neki a kész alkotást.

Vélemény, (kritika) (amit úgy írtam, hogy először a könyvet olvastam, majd a filmet moziban szinkronnal láttam):


Köszönöm, hogy elolvastad (és megosztod) az írásomat! A könyv és a film kapsán linkeket, és előzetest lentebb találsz.

Official sites

https://www.facebook.com/AdriftMovie/

https://www.instagram.com/adriftmovie/

https://twitter.com/AdriftMovie/

https://www.adrift.movie/


Freman Film

http://tefilmed.hu/filmjeink/sodrodas/


szinkron

http://iszdb.hu/?audio=25577


----------

https://www.imdb.com/title/tt6306064/

https://port.hu/adatlap/film/mozi/sodrodas-adrift/movie-201833

https://www.mafab.hu/movies/adrift-304472.html

https://trakt.tv/movies/adrift-2018

https://www.themoviedb.org/movie/429300-adrift

https://www.rottentomatoes.com/m/adrift_2018/

http://www.metacritic.com/movie/adrift-2018

--------------------

Könyv (Book)

Tami Oldham Ashcraft, Susea McGearhart - Sodródás

I. P. C. Könyvek, Budapest, 2018

Fordította: Habony Gábor

Megjelenés éve: 2018

Terjedelem: 288 oldal

Tömeg: 250 gramm

Kötés: puhatáblás

Méret: 200 mm x 122 mm x 25 mm

ISBN: 9789636356606

http://www.ipck.hu/tami-oldham-ashcraft


Moly.hu - https://tinyurl.com/y8np26c7


Libri - https://tinyurl.com/ybdnzqqu


Líra könyvek - https://tinyurl.com/yash6rgb

--------------------



SODRÓDÁS előzetes (12)




English videos

STX Entertainment (USA)

playlist

https://www.youtube.com/playlist?list=PLoQzwOjEjuqjDxjg-L3hjEPGgIN_D34zR


Adrift | Official Trailer | Now In Theaters





Adrift | Final Trailer | Now In Theaters



A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2018.07.05. (July 05th, 2018)


A filmet ("Sodródás (Adrift)" (2018)) Magyarországon a(z) Freeman Film forgalmazza A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Huayi Brothers, STX Entertainment, Lakeshore Entertainment, Ingenious Media, RVK Studios, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!


This movie ("Sodródás (Adrift)" (2018)) Hungarian distributor is Freeman Film. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Huayi Brothers, STX Entertainment, Lakeshore Entertainment, Ingenious Media, RVK Studios, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!



A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2018


™ and © 2018 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!


--------------------


Sodródás, Adrift, Adrift Movie, Baltasar Kormákur,


Tami Oldham Ashcraft, Susea McGearhart,


Shailene Woodley, Sam Claflin, Grace Palmer, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne, Kael Damlamian


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of



könyv, adaptáció, igaz történet, hihetetlen igaz történet, szerelem, igaz szerelem, szerelmes pár, túlélés, élni akarás, hajózás, vitorlázás, tenger, óceán, vihar, karasztrófa


book, adapotation, true stroy, incredibly true story, love, true love, love couple, survival, boating, sailing, ocean, sea, storm, catastrophy


mozi, film, movie


Cinema Moziklub



#CinemaMoziklub #Sodródás #Adrift #AdriftMovie #BaltasarKormákur #TamiAshcraft #SuseaMcGearhart #ShaileneWoodley #SamClaflin #GracePalmer


#JeffreyThomas #ElizabethHawthorne #KaelDamlamian #könyv #IgazTörténet #szerelem #túlélés #élniakarás #hajózás #vitorlázás


#vihar #katasztrófa #film #movie #drama #TrueStory #truelove #ocean #sea #storm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése