2018. június 22., péntek

Love, Simon (Kszi, Simon) (Szeretettel, Simon) - vélemény, (kritika)


címzett(ek): blugreen118@gmail.com, frommywindow1@gmail.com, ”minden, a könyvet olvasó és filmet megtekintő személynek”

Kedves Olvasó / Néző,

Akár hiszed, akár nem, ugyanolyan vagyok, mint Te. Mindannyian különböző filmeket, könyveket kedvelünk, a véleményünk pedig időközben, akár sokadik megtekintés, elolvasás után változhat, hiszen az idő előrehaladtával mi sem maradunk ugyanazok.


Először kételkedve fogadtam ezt az egészet, főleg, amikor beleolvastam a (e-)könyvbe, és a 4-5. oldal után feladtam. Számomra egyszerűen hiányzott belőle a ”leíró” rész, az, hogy már az elején kapjak egy ”részletesebb képet” arról hol játszódik az egész, legalábbis az eleje. Plusz, a párbeszédek is túl szárazak voltak. (Azt már nem is említem, hogy az írott műhöz képest teljesen más a film, állítólag.) Aztán ott van, hogy hónapokat csúszott a film mozis premierje, azelőtt három héttel pedig az USA és magyar Blu-ray is felkerült a netre, ha nem lettek volna elegek a korábban elérhető ”mozis kamerás verziók” (külföldről).


Viszont a film meggyőzött, mondhatni kilóra megvett. Őszintén megmondom, az elején úgy éreztem kissé lassan indulnak be a dolgok, de a könyv elejével ellentétben jó volt, hogy kaptunk egy rövid betekintést abba, hogy kiket fogunk látni a következő szűk két órában. Ott van Simon, az ”átlagos amerikai tinédzser”, a családja, és persze különböző barátai. Minden karakter a helyén van, és bár a szülőkről (Jennifer Garner (Emily), Josh Duhamel (Jack)) nem derül ki túl sok, főhősünk baráti társaságáról annál több. Ők nem mások, mint Katherine Langford (Leah), Alexandra Shipp (Abby) és Jorge Lendeborg Jr. (Nick)!




Azt viszont fontos kiemelni, hogy a ”coming out” előtt és után is mindegyikük példamutató módon viszonyul a főszereplőhöz tegyen is ő velük, feléjük, irányukba bármit (az eltelt évek vagy csak a film játékideje alatt). Az édesanya (és az apa is) minta szülőknek mondhatóak, akiket bármelyik tini / néző akár irigyelhetne is.




Simon Spier (Nick Robinson) tényleg az átlag amerikai tinédzser, gimis éltét éli, nincs benne semmi különös, kivéve, hogy van egy titka – meleg. A gyerekorra való visszatekintésekkel, a monológokkal, az e-mail üzenetekkel, a barátokkal való beszélgetésekkel együtt szépen fel van építve az egész karakter története. Megismerhetjük, hogy mikor kezdett rájönni arra, hogy ”más”, mint a többi srác, és ezt a hozzá legközelebb állókkal kapcsolatban milyen módon éli meg az idő előrehaladtával. Mindeközben szomorú és vicces helyzetek formálódnak, tovább bonyolítva Simon életét.




Egyszer felfigyel az interneten megjelent blog bejegyzésre, a melegségéről anoniman posztoló sráccal, aki csak Blue néven hívja magát. Aztán levelezésbe kezd egy természetesen kamu gmail címről, ”Jacques” álnéven aláírva az üzeneteket. Fogalma sincs róla, hogy kicsoda, mennyi idős, hogy néz ki, mégis hosszas e-mail írásba kezdenek. Egyáltalán nem túlzóak ezen üzenetek, az sem, hogy pl. Simon ár az elején mondhatni a kelleténél többet oszt meg egy idegennel. Az ”ismeretlenség varázsa”, izgalma okozta ”adrenalin” segít neki leküzdeni a félelmét, mert így könnyebben megoszthatja gondolatait, érzéseit.

Persze ott van a neten való ”anonim ismerkedés” veszélye, történjen bármilyen platformon. Ebbe az adott korosztály, anno a 80-90-es évek generációja és főleg a millennium után születettek egyaránt nem gondolnak bele.


Ez az egész helyzet azonban egy pozitív ellenpélda a valóságra, hiszen bár könyvből készült filmről van szó, néha kellemes meglepetések is érhetnek. Simon (Nick Robinson) és Blue ”kapcsolata” szépen fejlődik, már amennyire lehet megismerik egymást, életük talán nem is olyan kis részét. Ezzel egy mélyebb bizalmi alapot adnak a másiknak, megerősítve egymást, hogy a félelmeiken felülkerekedve idővel vállalják magukat.



Természetesen a mindig megértő barátok és a szimpla osztálytársak, vagy a drámaszakkör tagjai egyaránt ”bekavarnak”. Vagy lehet csak Simon nehezít meg mindent saját magára, ahogy mind tesszük az életünkkel? Valószínűleg. Ettől függetlenül azt is jól bemutatja a film, hogy milyen nehéz egy barát vagy családtagok felé megnyílni, önmagunkat teljes egészében vállalni. Az adott személyhez képest kívülállóként pedig bármit gondolva tiszteletben tartani az életét, döntését, akkor is, ha tudjuk, hogy mi történhet vele.



 A pár hónapja vagy évtizedek óta ismert jó barátnak bármit el lehet mondani. De abba senki nem gondol bele, hogy egy családtag, vagy legjobb barát(ok) esetében a fennálló kapcsolat miatt sokkal nagyobb a félelem, ami rendkívüli visszatartó erő és szépen lassan, de nagyon könnyen megmérgezhet minden ismeretséget. Aztán, amikor kiderül minden, akkor jövünk rá, hogy érdemes volt a szeretteink előtt titkolóznunk vagy sem, és még mindig támogatni fognak, vagy eltávolodnak tőlünk, megszakítanak velünk minden kapcsolatot.

Az iskolai élet a zaklatások (”bullying”) is hűen van reprezentálva, az ottani élet minden típusú személyiségét bemutatva . Néha ők is okoznak meglepetést.



Az, hogy kibe szeret bele főhősünk, kicsoda ”Blue”, szinte az utolsó percekig titokban marad. Simon addig a filmben minden esélyes karaktert elképzel. Többször el is hinnénk, hogy tényleg megvan a ”Nagy Ő”, de aztán egy szituáció megcáfolja a helyzetet, attól függetlenül, hogy meddig tartott az illúzió.


A film zenéjéről annyit mondanék, hogy a popzenei számok és a ”filmzene” is nagyon-nagyon passzol az adott jelenetekhez. Abszolút fokozza hatást, segít befogadni az élményt, megnövelve annak hatását. Nem mondom, hogy minden szám tetszik, de a nagy részük, illetve a teljes ”score” igenis elnyerte a tetszésem.

Ha kerülöd az internet egy részét, akkor eléggé meglepődhetsz. Én nem igazán tettem így, bár nem mondhatnám, hogy direkt kerestem rá tartalmakra. De amikor heteket, hónapokkal később kerül bemutatásra egy film, és időközben a hivatalos oldalakon (fb, insta, stb.) is felkerülnek megkérdőjelezhető posztok, akkor az elég hervasztó, elszomorító tud lenni.



Ennél már csak a kb. 12-18 éves ”social media” korosztály rosszabb! Borzalmas, hogy egyesek csak a ”cuki” Nick Robinson személyére csorgatják a nyálukat, és az adott téma, a film komolyságát, drámaiságát képtelenek felfogni. Jó, persze, miért mondom, mikor ismeretlenül fogalmam sincs, hogy bárki mit gondolhat. De menj fel FB-ra vagy instára és egyértelművé válik minden. Az ilyen ”fájdalmasan buta”, minden vackot, spam, spoiler, mixelt fotó/videó tartalmat másokra mindenféle tekintet nélkül posztoló, megosztó személy egyszerűen elviselhetetlen és szükségtelenül, de sajnos része a társadalmunknak. Az idő előrehaladtával hiába toleránsabbak az emberek, az újabb nemzedék tagjai, sajnos részben ez és más is a hátulütője a dolgoknak.



Aki pedig ilyen ezen vagy bármilyen film (akár könyv) kapcsán (is), az nem, hogy szimplán fogyasztó, de még rajongó sem! Az, hogy a filmben, úgy a valóságban is lehet valaki néha normális és kedves, ha többségében ártó szándékkal közelít a másik felé, akkor összességében nehezen lehet toreláni, vagy egyáltalán elviselni. Tényleg nehéz meghagyni a másiknak a jogot, hogy mikor, hol, milyen módon szeretne túllenni a ”coming out”-on? Vagy akár csak annyi, hogy ne legyen elspoilerezve egy film vagy könyv!

Még ezen emberek nevezik magukat barátnak, miközben néha zsarolással próbálnak kikényszeríteni a másikból valamit, a javukra fordítva egy mindenki számára nyilvánvalóan lehetetlen szituációt?!



Az egész helyzet az adott (fájdalmasan buta, vak, önző) személyeken kívül a Fox (Disney csoport 2017. szeptembere, októbere óta) hibája. Rendkívül erős gazdasággal rendelkező országokban is csak hónapokkal később kerül(t) bemutatásra a film. Bár a torrentezés egyes helyen súlyos pénzbírsággal, szabadságvesztéssel is büntethető, azért aki ”igazi rajongó”, mint én is, megvárja amíg moziba látható lesz a film!

Az pedig, hogy a minden gondolatukat feleslegesen megosztó, „”rajongói oldal”-nak nevezet spam és spoiler kupacot üzemeltető, video bloggerkedő nemzedékre, tini lányokra épít marketinget a forgalmazó az már csak a tortán lévő hab csúcsa!



A film szerethető, kedvelhető, aranyos, néha megnevettet, sokszor viszont drámai, amire én sem számítottam. A kiszámíthatósága, a bemutatott környezet (gimisek, amerikai gimi) miatti nyáladzás ellenére a katarzis élmény, a kiteljesedés nem csak adott korosztálynak, hanem mindenkinek bekövetkezik.

A vetítésen, ahol én láttam, ott a 20-as évei elején járó tini lányok, mondhatni korombeli fiatal hetero párok és idős baráti társaság is jelen volt. Tehát, mondhatni minden generáció képviseltette magát.


A lényeg, hogy ne hallgass a negatív személyekre, kerüld el őket, ha szükséges egy frappáns mondattal lefegyverezheted az ilyeneket és könnyedén továbbléphetsz. A legfontosabb viszont az, hogy NE FÉLJ, légy az, aki vagy, aki szeretnél lenni, és bíz a szeretteidben (család, barátok), mert ők mindig melletted lesznek.


A magyar címnek egy szempontból van értelme. Simon a szerencsétlenül sikerült ”előbújás (coming out)” után idővel felvállalja önmagát, az pedig másokat is bátorít. A film vége felé talán 1-2 másodpercre feltűnnek olyan blog bejegyzések, posztok, amiknél a ”#thxsimon (#kszisimon)” hashtag látható. Azonban az alábbi cikkből is kiderül, hogy a fentebb jellemzett, a film komoly, valódi üzenetét talán felfogni sem képes nézők/olvasókra hatva, illetve a ”szóbeszéd” következtében kialakult esetleges érdeklődés növekedése miatti ”többlet bevétel”-ből járó ”profit” miatt választotta ezt a címet a forgalmazó. Ezt a vak is látja.


Ettől függetlenül mindegy, hogy SZINKRON vagy FELIRAT mellett döntesz, garantáltan jól fogod érezni magad! :)


Értékelés: 8/10

Köszönöm, hogy elolvastad (és azt is, ha megosztod) ezt az írásom!

Love, Simon / Love, Jacques / Love, Ernő

U.i.: / PS:

Official sites





-----



szinkron


----------








--------------------

FILMZENE

"Score"

Love, Simon (Original Motion Picture Score)


Love, Simon - Rob Simonsen - Soundtrack Preview (Official Video)



Love, Simon (Original Motion Picture Score)



Google Play Store - https://tinyurl.com/y9tlxcl7



"Soundtrack" / OST

Love, Simon (Original Motion Picture Soundtrack) (Various Artists)



Google Play Store - https://tinyurl.com/y9qxlat4


CD



--------------------



Könyv (Book)

Becky Albertalli - Simon ​és a Homo sapiens-lobbi

Libri, Budapest, 2016

Fordította: Weisz Böbe

Megjelenés éve: 2016

Terjedelem: 320 oldal

 Tömeg: 350 gramm

Kötés: kartonált

ISBN: 9789633107782







A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2018.06.21. (June 21st, 2018)


A filmet ("Kszi, Simon (Love, Simon)" (2018)) Magyarországon a(z) Forum Hungary forgalmazza. A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) 20th Century Fox (Disney), illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Kszi, Simon (Love, Simon)" (2018)) Hungarian distributor is Forum Hungary. The original rights of this movie is own by the distributor and / or 20th Century Fox (Disney), and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2018

™ and © 2018 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Logan Miller, Keiynan Lonsdale, Jorge Lendeborg Jr., Talitha Eliana Bateman, Tony Hale

Natasha Rothwell, Miles Heizer, Joey Pollari, Clark Moore, Drew Starkey, Mackenzie Lintz, Cassady McClincy

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of

meleg film

coming out, coming out stroy, coming of age movie

mozi, film, movie

Cinema Moziklub,

#CinemaMoziklub #LoveSimon #LoveSimonMovie #KsziSimon #BeckyAlbertalli #NickRobinson #JenniferGarner #JoshDuhamel #KatherineLangford #AlexandraShipp

#LoganMiller #KeiynanLonsdale #JorgeLendeborgJr #TalithaElianaBateman #TonyHale #mozi #film #movie #drama #comedy

#dramedy #firstlove #lovestory #comingout #elsőszerelem #gay #lgbt #lmbt #comingofage #ComingOfAgeMovie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése