2017. december 16., szombat

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (Star Wars: Az utolsó Jedik) - vélemény, (kritika)

Előre leszögezem, hogy nem vagyok "hardcore" Csillagok háborúja fan, sőt az SW7 kapcsán sem vagyok maradéktalanul elégedett, és akkor még finoman fogalmaztam. Az SW8 viszont nagyon tetszett. Nem azt mondom, hogy tökéletes, mert a pesszimizmusomtól és a régi részekkel való összehasonlítástól eltekintve szimplán voltak olyan részei a filmnek, amik kevésbé tetszettek.


Viszont bátran kijelenthetem,hogy a tömegével ömlengő, ajnározó, áradozó kritikák (mondhatni) igazak.Mondhatni "Az utolsó Jedik (The Last Jedi)" minden nézőnek "Új remény"-t adott, hiszen most már nem csak ébredezett az a bizonyos erő, hanem teljes egészében magára talált. Nem csodálom, hogy Rian Johnson rendező nem csak a IX. epizód, hanem egy teljesen új trilógia megírásának és rendezésének jogát is megkapta. Plusz, a legújabb Star Wars rész meghazudtolta azt a közhiedelmet, miszerint a "folytatások" mindig gyengébben teljesítenek.


Talán a legnagyobb hiba, amit felróhatok az, hogy számomra az első fele kissé lassú, de nem feltétlenül unalmas. Jó, azért 3 órán át ülni és koncentrálni embert próbáló feladat, hiszen nem vagyunk Jedi tanoncok, hogy végtelen türelemmel legyünk megáldva. Viszont a film utolsó harmada kifejezetten "badass" lett. Még én is ámultam és bámultam, hogy mi a franc, hogy történhet ilyesmi, ezt nem hiszem el, képtelenség, hogy ilyen energiák szabaduljanak fel. De mégis így volt.


Talán egy-két, legfeljebb három olyan momentumot tudnék említeni, amikor egy másik film hasonló jelenete jutott eszembe, de nem akarok feleslegesen belelátni a Mátrix 3. elejét vagy az Űrodüsszeia egyes képkockáit. Főleg nem az SW5 legendás, fontos momentumait, ami közül biztosan csak egyet tudnék felidézni.

Mivel mér réges régen, egy messzi messzi galaxisban láttam utoljára az "eredeti trilógiát", így fogalmam sincs, hogy ez menyiben hasonlít a sokak által kedvelt ötödik részhez.



A karakterek közül talán Poe Dameron volt számomra kicsit a tenyérbemászó szinthez közel, de nem tehetek neki szemrehányást és másnak sem, mivel Oscar Isaac remek választás a szerepre, akár csak mindenki más. Kicsit úgy éreztem magam, mint Laura Dern (Amilyn Holdo), hiszen ő is hasonló módon viszonyult az "űrcowboy" személyéhez. John Boyega (Finn) pedig hozza a szokásos ugri-bugri figurát, akit még mindig nem tudok komolyan venni és csak töltelék szereplőként vagyok képes rá tekinteni.

Leia Organa hercegnő / tábornok (Carrie Fisher) is azt adja, amit tőle elvárunk, de akármennyire van birtokában az erőnek, azért azt a bizonyos jelentét én nehezen tudom elnézni.





Luke Skywalker (Mark Hamill) még mindig próbál magányba vonulva élni, Rey (Daisy Ridley) próbálja győzködni, Kylo fiú pedig folytatja tovább belső vívódását, miközben az erő mindent jól összekavar az univerzumban. Nem tudom igazán szavakba önteni, hogy miért Ben Solo (Adam Driver) a kedvenc karakterem, és inkább neki drukkolok, mint a roncsgyűjtögetőből Jedivé volt Reynek, de ez a helyzet. Mindegyikük tovább fejlődik és próbálja kihozni önmagából a maximumot, de még Spock is rendelkezik emberi oldallal, vannak nagyon mély érzelmei, ez főhőseinkkel sincs másként.




 Persze Darth Vader verhetetlen, de azért Kylo Ren megpróbál nagyapja nyomdokaiba lépve létezni és a Sötét oldalon maradni. Szerintem van olyan összetett, erős karakter, mint Anakin Skywalker (Vader) volt, csak itt talán azért emelik ki jobban a belső vívódás témáját, mert így emberibbé tehetik a karaktert, és kedvelhetőbb lesz minden néző számára. Ez az egyik jelenetben rendkívül erősen megmutatkozik, hiszen egy anya, és a szeretete semmivel nem pótolható. Persze az apák is fontosak, de ők mégis mások.




Viszont mindegy, hogy kiről beszélünk, legyen az Luke vagy Rey, esetleg Kylo és Snoke (Andy Serkis), mindenki megy a saját feje után, és kizárólag önös érdekeit követve cselekszik, akármennyire is tűnik a női Jedi az önzetlenség és tökéletesség mintapéldájának. Mindegyikük útja, története, múltja felfedezése, folytatása során olyan leckéket kapunk a film megtekintése során, amit nehezen veszünk észre, mint egy ifjú padawan, de mégis érdemes rá odafigyelni. Hiszen anno már Yoda is megmondta, hogy "Csináld vagy sem, de ne próbáld.", vagyis, határozd el magad és haladj a kijelölt célod felé, nem számít, hogy milyen akadályokkal állít szembe a sors, vagyis "az erő".






Ezt az elvet követve próbál előre törni Hux tábornok (Domhnall Gleeson), de sajnos mindig Kylo árnyékában marad. De ettől függetlenül a köztük lévő rivalizálás kimondatlanul is megvan, főleg, ha Snoke előtt kell megjelenniük. Ilyenkor válik igazán láthatóvá, hogy melyikük ambiciózusabb, elszántabb, hűségesebb a Sötét oldal irányában. Bár a "Legfőbb vezér"-t ez hidegen hagyja, számára a tábornok csak egy személy a sok közül. Nagyon remélem, hogy ezen konfliktus még erőteljesebben megjelenik az utolsó epizódban is.



Látvány – minek beszéljek róla? Úgyis mindenki tudja, hogy manapság pöpec effekteket kapunk, és néha még a 3D hatás is ér valamit, bár én feliratos 2D változatban láttam az SW7-8 filmeket. A mozi ütős, energikus, meglepetéssel teli utolsó negyedének részétől eltekintve nem mondhatom, hogy alapjában véve nagyon sokkolva lennék. Hiszen, aki nagyon elemire bontja az egészet, már "Az ébredő erő" után is sejthette, hogy kik fognak a IX. epizód fináléjában megküzdeni egymással.






Azt, hogy ezt egyedül, vagy mestereik segítségével teszik, nem árulom el. Ahogy arra sem fogok válaszolni, hogy ki hal meg, vagy kik lehetnek Rey szülei, ha egyáltalán említést tesznek ilyesmiről a filmben. De olyan konkrétumokat sem vetek papírra, hogy mennyire igazolódnak be a sejtések, teóriák, amik közül valljuk be, nagy részük csak fantázia. Így utólag mondhatni a plakátok, interjú részletek, és (talán) az előzetesek is (csak az elsőt láttam), mind teljes egészet alkotnak, hiszen az apró info morzsákkal együtt értelmet nyernek a néző számára, de csak akkor, ha moziban nézi meg a filmet. :)


Ó, még valami, én kedvelem Jar Jar Binks szerény személyét, miközben nem értem, hogy miért utálja a közönség. De az SW8-nan látható "porg" lények annyira cukik, hogy azonnal kell belőlük egy plüss, vagyis minimum egy tucat. :)

Mellettük még a sajnos keveset látható BB-8 is szintén felelős azért, hogy hogy néha elnevetjük magunkat. Egyébként az SW8-ben a humor szintje is vissza lett véve egy kicsit, vagy inkább csak finomításra került, mert kevésbé zavaró, erőltetett, mint az előző részben. Az, hogy az új droid, BB-9E milyen és mekkora szerepet kap, maradjon meglepetés. De a fekete színe már önmagában sokat elárul.







Dzsedi vagy DzsediK?

Ott van az SW7 elején, a film előtt látható feliratnál, hogy Luke "Az utolsó Jedi"! Kész, pont, vége. Vagy mégsem? Megjelent ugye Rey, akiben ugye hatalmas az erő, szóval lehet ők ketten az utolsó "Dzsedik"?!

Ha megnézed filmet egyértelmű(bb) választ kap(hat)sz.






Utolsó módosítás: 2017.12.16., 21:57

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2017.12.14. (December 14th, 2017)


A filmet ("Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (Star Wars: Az utolsó Jedik)" (2017)) Magyarországon a(z) Forum Hungary forgalmazza, a jogokat a(z) Forum Hungary valamint a(z) The Walt Disney Company, Ram Bergman Productions, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (Star Wars: Az utolsó Jedik)" (2017))  Hungarian distributor is Forum Hungary. The original rights of this movie is own by Forum Hungary and / or The Walt Disney Company, Ram Bergman Productions, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2008-2017

™ and © 2008–2017 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, Star Wars - Az utolsó Jedik, George Lucas, John Williams, Rian Johnson, Mark Hamill, Luke Skywalker, Carrie Fisher, Adam Driver, Kylo Ren, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Supreme Leader Snoke, Anthony Daniels, C-3PO, R2-D2, BB-8, BB-9E, Lupita Nyong'o, Kelly Marie Tra, Benicio Del Toro, Laura Dern, Gwendoline Christie, Billie Lourd, Tim Rose, Mark Lewis Jones, Hermione Corfield, Veronica Ngo, Frank Oz, Yoda, Chewbacca


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of,

sci-fi film

sci-fi

mozi, film, movie

Star Wars movie, Star Wars film, Star Wars saga, mozi, film, movie, IMAX

Cinema Moziklub, Forum Hungary, Disney

FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #StarWars #AzUtolsóJedik #StarWarsAzUtolsóJedik #TheLastJedi #StarWarsTheLastJedi #SW8 #CsillagokHáborúja #GeorgeLucas #JohnWilliams

#MarkHamill #LukeSkywalker #CarrieFisher #AdamDriver #KyloRen #DaisyRidley #JohnBoyega #OscarIsaac #DomhnallGleeson #AndySerkis #SupremeLeaderSnoke

#AnthonyDaniels #LupitaNyongO #KellyMarieTra #BenicioDelToro #LauraDern #GwendolineChristie #Yoda #BB8 #IMAX #StarWarsMovie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése