2012. március 14., szerda

Croatian scenes in Game of Thrones, Season II.



Horvát helyszínek a Trónok harca 2. évadában



A Trónok harca második évadának közelgő premierje előtt feltérképezzük, mely helyszíneken forgatták az új epizódokat. Elsőként irány Dubrovnik! 


A tavalyi nyarat több okból is érdemes volt Horvátországban, egész pontosan Dubrovnikban tölteni, ugyanis a kedvelt üdülőváros is helyszínként szolgált a Királyok csatája című, George R.R. Martin fantasy-regényciklus második darabjából készült Trónok harca sorozat új szériájának.


Az HBO 2011. augusztus 22-én jelentette be, mely fontosabb helyszíneken forgatják a Trónok harca második évadát. Az első széria után Észak-ÍrországHorvátország és Izland tájait láthatjuk viszont az április 2-án debütáló sorozatban.


Annyit még elárultak a készítők, hogy Horvátország a Délen játszódó epizódoknak ad majd otthont, Westeros északi részét, a Starkok hazáját a valóban esőáztatta Észak-Írország testesíti meg, míg mindazt, ami a Falon túl zajlik, Izlandon forgatták.



A horvátországi forgatás központja a középkort idéző Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza város volt. 2011. szeptember 18-án kezdődött meg a forgatás a világörökség részéntek tekintett Földközi- tengeri városban, amit az Adria gyöngyeként is emlegetnek. Augusztus 28-án indultak meg az előkészületek az október közepéig tartó munkálatokra, melyben a helyi lakosság köréből toborzott 200 statiszta is részt vett.

A forgatás Dubrovnik nevezetességeinek területén, a történelmileg jelentős építményekben zajlott. De a forgatási helyszínek között szerepel Dubrovnik külterüle, Župa város, valamint a tőle délre fekvő Lokrum sziget és a rajta fekvő Benedek-rendi kolostor is. Központi szerepet kapott az Európa legmasszívabb és legteljesebb városfalának tartott dubrovniki építmény, ami 1940 méter hosszú, néhol 25 méter magas, és a teljes óvárost körülöleli.

Megpillanthatjuk majd a dubrovniki városfalhoz tartozó Bokar-erődöt; az óváros legmagasabb pontán elhelyezkedő, így gyönyörű kilátást nyújtó Minčeta-erődöt; a gótikus és reneszánsz stílust képviselő 15. századi Rektor-palotát; az 1516 és 1522 között épült, szintén gótikus-reneszánsz Sponza-palotát és a Lovrijenac (Szent Lőrinc)-erődöt is.


A Szent-Lőrinc erőd tölti majd be Királyvár szerepét. A vár a városfalon kívül épült, méghozzá egy 37 méter magas sziklaoromra. Kíváncsiak vagyunk, vajon a bejárat fölött szereplő latin nyelvű felirat, melynek jelentése 'A szabadság a világ összes aranyáért sem eladó', megihlette-e a készítőket.

Nemcsak a sorozat után kíváncsiskodó újságírók, de a helyiek érdeklődését is felkeltette a jelentős létszámú stáb, a forgatócsoport, a színészek és statiszták hada. A szigorú óvintézkedések ellenére számtalan fotó és amatőr videó készült a forgatási munkálatokról és a színészekről. Itt például Iain Glent (Ser Jorah Mormont), Peter Dinklaget (Tyrion) és Jerome Flynnt (Bronn) kapták lencsevégre.

Következő cikkünkben Belfastba utazunk!







(Forás: HBO Hungary PressRoom - http://www.hbo.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése