2021. május 11., kedd

Port Authority (2019) (Fionn Whitehead, Leyna Bloom) - vélemény, (kritika)

Majdnem teljesen kettő éve vártam, hogy láthassam a filmet, óriási elvárásokkal és reménnyel voltam tele. A születésnapomon pedig végre megnézhettem. Megmondom őszintén, hogy ha nem az egyik kedvenc színészem, Fionn Whitehead lenne a főszereplő, akkor biztos kihagytam volna.


Annyit tudtam az egészről, hogy egy fiatalember elutazik New York City-be, találkozik egy transznemű lánnyal, akit megkedvel, és innentől kezdve láthatjuk kettejük történetét. Abban nem voltam biztos, hogy a srác meleg, de mindegy, mert az egyik kedvencem a főszereplő. Ezen kívül a videó anyagokat elkerültem csak a filmplakátot és pár jelenet fotót láttam. A film francia és német koprodukció. A filmfesztiválok kivételével csak Franciaországban volt látható mozikban, illetve limitáltan még egy-két országban. Ez volt 2019-ben, aztán 2020 végén VOD platformon (streaming formában), lett elérhető „német nyelvterületen” (Németország, Ausztria, Svájc) valamint Franciaországban, majd 2020. december közepén megjelent DVD-n Németországban, ami csak angol nyelven, német felirattal elérhető. A DVD-t 2021. február végén vettem meg (látatlanban, vakon), de csak áprilisban, a születésnapomon néztem meg.

Jobb, hogy nem néztem előzetest, videókat, mert így nagyobb meglepetés volt a film. A nagy kérdés az, hogy a két főszerelő a sztori végén együtt marad vagy nem. Erre nem fogok válaszolni, akit érdekel az nézze meg a filmet.

Őszintén szólva az elején nagyon lassan, de jól indult el a történet. A főszereplő, Paul (Fionn Whitehead) megérkezik New York City pezsgő forgatagába a Port Authority buszpályaudvarra. Az ajtóból észreveszi a barátaival együtt a lépcsőn táncoló lányt, akinek a látványa szinte elsőre rabul ejti őt. Aztán lassan, de biztosan betekinthetünk mindkettejük életébe és többet tudhatunk meg a karakterek hátteréről. Kiderül a szomorú igazság, hogy Paul miért van ott ahol. A folytatás sem túl biztató, hiszen egyedül kell boldogulnia, segítség nélkül. A nehéz, zavart természete, felmerült családi problémák és a létfenntartás egy idegen helyen, szinte csak mellékes számára ahhoz a „vágyhoz” képest, amit „a lány” látványa nyújtott számára, teljesen megigézte őt. Útjaik hamarosan keresztezik egymást.



Lassan, de biztosan eljön az pont, amikor „a lány” és Paul kapcsolatba kerülnek, kapcsolatuk az idő előrehaladtál kibontakozik. Hamar kiderül, hogy Wye McQueen (Leyna Bloom) nem az akinek Paul először gondolta. Az egyik jelentben, amikorra már kellő képpen összecsiszolódtak, és azt hitték, hogy megismerték egymást, kiderül Wye titka, vagyis az, hogy transznemű. Itt is megjelenik az, ami egy „normális / jó kapcsolat” tulajdonsága lehet, hogy a nagyobb problémák először sokkolóan hatnak, aztán idővel feldolgozzuk és elfogadjuk a tényt, hogy amennyiben még jobban megismerjük másikat, akkor képesek vagyunk igazán elfogadni őt, úgy ahogy van. A titkoknak azonban ára van, semmi nem tart örökké, így lehetséges, hogy Paul problémás élete, háttere, amit szépítve adott elő Wye számára lassan megvilágosodik a lány számára és hasonlóan hat rá, mint az ő titka a fiúra.



A történetben ugyanúgy megjelenik az „őszinte természetesség”, mint Fionn Whitehead (Paul) eddigi szerepeiben, alakításaiban. Ugyanakkor kicsit elszomorít, keserédes dolog látni, ahogy nehéz hátterét próbálja feldolgozni és kezelni, miközben jelen van benne egy olyan nagyon erős vágy, amit eddig nem ismert, de képes érte (Wye miatt) a végsőkig elmenni. Az pedig csak plusz, hogy Leyna Bloom (Wye) transznemű nő, táncos, (és modell), ez pedig az első alkalom, hogy transzszexuális nő főszerepet kapott. A szerelem mellett a család a másik fontos téma a filmben. Ez a fogalom mindkettő főszereplő számára mást jelent, de nehéz összehasonlítani kettejüket. Az egyiküknek van valami, ami a másiknak nincs, mégis mindkét személyiséget erős kötődés jellemzi egy olyan dologhoz, ami akárhogy is van jelen, de meghatározó az életükben.





Nem bántam meg, hogy látatlanban, vakon vettem meg a filmet, a DVD-t, és láttam eredeti angol nyelven, felirat nélkül, nem tökéletes angol tudással. Jó, hogy vártam egy éjszakát, pár órát a megtekintés után és később írtam meg a véleményemet. Ha lesz rá hivatalos formában lehetőségem, mindenképpen megnézem angol felirattal, hogy jobban megérthessem. Az biztos, hogy az egész sztori, a befejezés is erőse érzelem dús, de „keserédes”, ami a francia filmek jellemzője.

Értékelés: 7.5-8 / 10


VIDEÓK

Port Authority (2019) (Fionn Whitehead, Leyna Bloom)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLiZ0jejow-LrVWk8brRGE2eSLDmKJU_4h


Fionn Whitehead

https://www.youtube.com/playlist?list=PLiZ0jejow-Lp2Uxzg8JD9i7qO3fYoecLg




Port Authority

amerikai dráma, 94 perc, 2019 (16)

rendező: Danielle Lessovitz

forgatókönyvíró(k): Danielle Lessovitz

operatőr: Jomo Fray

vágó(k): Matthew C. Hart, Clemence Samson

zeneszerző: Matthew Herbert

látványtervező: Emmeline Wilks-Dupoise

jelmeztervező: Chester Algernal Gordon

díszlettervező: Eric Tumolo

szereplő(k):

Fionn Whitehead (Paul)

Leyna Bloom (Wye)

McCaul Lombardi (Lee)

Louisa Krause (Sara)

Eddie Plaza (Eddie)

William Dufault (Nix)

Stephen Cavalieri (Fats)

Taliek Jeqon (Taliek McQueen)

Devon Carpenter (Tekay)

Azza Melton (Azza McQueen)


Christopher Quarles (Mother McQueen)

Precious Ebony (Precious)

Snookie Taylor (Snookie)

Courtney Marie McCotter (Cindy)

Brett Smith (Samson)

Christopher Bizub (Jackson)

Sasha Morales (Mrs. Hernandez)

Jon Trosky (Davey)

Drew Leary (Franklin)


Tartalom (synopsis):

Kilépve New York City, szédítően pezsgő, Port Authority buszpályaudvaráról, van egy Wye nevű lány, aki barátaival tölti mindennapjait. Wye az "extrém külső viseletet kedvelő" meleg éjszakai disco élet fiataljainak kisebbséghez tartozik.

Paul (Fionn Whitehead), a 20 éves tinédzser, csak most érkezett meg a nagyvárosban. Hamar észreveszi a feltűnő lányt, akit megbabonázva figyel, remélvén, hogy észreveszi őt.

De miközben szerelmük kivirágzik, Paul rájön, hogy Wye transznemű, eredetileg fiúként született. Lassan elkezdi megkérdőjelezni önmagát, az iránta való vonzódását, mit jelent a hovatartozás.

(saját fordítás)

----------

On the steps outside New York City’s dizzying central bus station, Port Authority, a beautiful girl named Wye vogues with her friends. Paul, a young teenager who has just arrived in the big city, watches, transfixed by her. Wye belongs to a “ballroom community” of voguing queer minority youth. As their love story blossoms, Paul realizes Wye was born a boy and starts questioning himself and his attraction to her.

-----

Port Authority is a love story set in New York's kiki ballroom scene, and follows Paul, a 20 year old midwesterner, who arrives at the central bus station and quickly catches eyes with Wye, a 22 year old girl voguing on the sidewalk. After Paul seeks her out in secret, an intense love between them blossoms. But when Paul discovers Wye is trans, he is forced to confront his own identity and what it means to belong.


Nemzetközi premier dátumok:

France - 2019.05.18. (Cannes Film Festival)

New Zealand - 2019.07.21. (New Zealand International Film Festival)

France - 2019.09.13. (Deauville Film Festival)

France - 2019.09.25.

South Korea - 2019.10.04. (Busan International Film Festival)

Canada - 2019.10.05. (Vancouver International Film Festival)

Poland - 2019.10.16. (Warsaw Film Festival)

India - 2019.10.18. (Mumbai Film Festival)

Czech Republic - 2019.11.11. (Mezipatra Queer Film Festival)

Italy - 2019.11.23. (Torino Film Festival)

Sweden - 2020.01.24. (Göteborg Film Festival)

Greece - 2020.06.20. (limited)

Germany - 2020.11.30. (internet) (VOD)

Germany - 2020.12.17. (DVD premiere)

USA - 2021.04.16. (Annapolis Film Festival)

USA - 2021.05.28.

USA - 2021.06.01. (internet) (VOD)

https://www.imdb.com/title/tt7587282/

https://www.imdb.com/name/nm7887725/

https://port.hu/adatlap/szemely/fionn-whitehead/person-666228

https://www.mafab.hu/movies/port-authority-318480.html

https://www.mafab.hu/people/fionn-whitehead-1636195.html

https://trakt.tv/movies/port-authority-2019

https://trakt.tv/people/fionn-whitehead

https://www.themoviedb.org/movie/572404-port-authority

https://www.themoviedb.org/person/1687041-fionn-whitehead

https://www.rottentomatoes.com/m/port_authority

https://www.rottentomatoes.com/celebrity/fionn_whitehead

----------

https://en.wikipedia.org/wiki/Ball_culture

https://www.urbandictionary.com/define.php?term=voguing


A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

The (recommended) "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!


A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Madeleine Films,Hercules Film Fund, Kislevitz Films, RT Features, Rhea Films, Sikelia Productions, ARP Sélection, Salzgeber, Momentum Pictures, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

The original rights of this movie is own by the distributor and / or Madeleine Films,Hercules Film Fund, Kislevitz Films, RT Features, Rhea Films, Sikelia Productions, ARP Sélection, Salzgeber, Momentum Pictures, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2021

™ and © 2021 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the permission/contribution of Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

Port Authority, Port Authority Movie, Port Authority Film, Port Authority 2019,

Fionn Whitehead, Leyna Bloom, McCaul Lombardi, Louisa Krause, Eddie Plaza, William Dufault, Stephen Cavalieri, Taliek Jeqon, Devon Carpenter, Azza Melton,

Christopher Quarles, Precious Ebony, Snookie Taylor, Courtney Marie McCotter, Brett Smith, Christopher Bizub, Sasha Morales, Jon Trosky, Drew Leary,

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, official trailer, exclusive, exkluzív, clip, movie clip, film klip, így készült, kulisszák mögött, interjú, interview, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of, b roll,

transznemű, transzszexuális,

drama, gay themed movie, transgender, transsexual, lgbt, vogue, voguing, kiki dance,

mozi, film, movie,

Cinema Moziklub,


#CinemaMoziklub #moziznijo #PortAuthority #PortAuthorityMovie #PortAuthorityFilm #PortAuthority2019 #FionnWhitehead #LeynaBloom #McCaulLombardi #LouisaKrause

#EddiePlaza #WilliamDufault #StephenCavalieri #TaliekJeqon #DevonCarpenter #AzzaMelton #ChristopherQuarles #PreciousEbony #SnookieTaylor #CourtneyMarieMcCotter

#BrettSmith #ChristopherBizub #SashaMorales #JonTrosky #DrewLeary #drama #gaythemedmovie #transgender #transsexual #lgbt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése