2018. március 9., péntek

Red Sparrow (Vörös veréb) (Jennifer Lawrence) - vélemény, (kritika)

Már akkor meggyőzött a film, amikor megtudtam, hogy egy volt CIA ügynök (Jason Matthews) által írt könyvből készült. Ez elég volt ahhoz, hogy azonnal John le Carré eszméletlenül hosszú írásai, és annál is unalmasabb film/sorozat feldolgozásai elé helyezzem, amik altatónak tökéletesek. Az előzetes ütősre sikerült, szóval, engem megvettek kilóra. Most már csak azt bánom, hogy nem premier napon néztem meg, mivel így még korábban tudtam volna írni róla, ugyanis nagyon tetszett a film. Ha nem így lenne, most nem pötyögném le a véleményem.


Az alapsztori ugye az, hogy van egy híres orosz balerina Dominyika Jegorova (Jennifer Lawrence), aki köztiszteletnek örvend, mindenki kedveli. Egyedül lakik az édesanyjával (Joely Richardson (Nina Jegorova)), az apja már rég nem él, csak a nagybátyja (Matthias Schoenaerts (Vanya Jegorov)), a már elhunyt apja testvére látogatja meg őket néha. Aztán jön a váratlan fordulat, főhősnőnk balesetet szenved, ami szó szerint sípcsonton töri karrierjét. Majd a mindig mellettük álló nagybácsi a segítségükre siet. Innentől kezdve minden a feje tetejére áll, így már a film elején indokolttá válik a 16-os karika (később pedig a 18-as).






Az, hogy valakinek a családja, az egyetlen élő vérrokona, főleg, ha ez az édesanyja veszélybe kerül, akkor nem a lábtörés utáni felépülés és sántikálás lesz az elsődleges gondja. De őszintén, ki az, aki nem tenne meg mindent szeretteiért, főleg azért, aki a legfontosabb a számára? Legyen szó akár arról, hogy le kell feküdni másokkal, vagy éppen a saját életben maradásáért és ”az állam kedvéért” is ”hírszerző tisztté” válni.

Viszont, aki Veréb, az nem hétköznapi kém, ugyanis az elméjén kívül a testével is csábít, lefegyverezi áldozatát, akár, ha kell a halálba taszítja, hogy elérje célját, ami közvetve lehet önmaga, családja védelme, de elsődlegesen az állam érdekeinek kiszolgálása. Ez az alapkoncepció, hogy nem szimplán átlagos titkos ügynök lesz valakiből, már felkeltheti valaki érdeklődését.


Legalább annyira megemeli a film a feszültség szintjét és a legvégéig szinten is tartja, mint ha magas vérnyomástól az agyvérzés határára sodródnánk. Egy percig sem lehet unatkozni, minden lépés, tett, gondolat von valamit maga után, ami folyamatosan változtat az egészen, így még a végső jelenetekben sem lehetünk biztosak, hogy mi fog történni. Az egész magját viszont Dominyika Jegorova élet-halál küzdelme, kitartása, elszántsága adja. Persze, ha a történet nagy részét jelentő akciókat megelőzően a ”Veréb-képző” kellőképpen megalapozza az izgalmakat. Bár kétlem, hogy csak attól valaki a csábítás mesterévé válna, mert sado-mazo szexvideókat nézetnek vele, de itt is a ”gyakorlat teszi a mestert” alapon lehet vérprofivá válni.




A pszichológia hadviselésre való felkészítés mindenkit kikészít, teljesítőképessége határáig sodor, és a gyengébbeket, akármennyire is erős jelöltnek tűntek, könnyedén megtöri. Itt mindenki felfedezheti eddigi ismeretlen oldalát, valaki teljesen mássá válhat. A kérdés, hogy képes alkalmazkodni vagy sem, és ezáltal életben maradhat vagy elbukik.


A filmbeli szituációkban, és az élet bármely területén is ugyanaz a fontos, legyen szó egy szexualitással csábító kiképzéséről vagy szimpla állásinterjúra való elkészülésről. Ez pedig nem más, mint önmagunk és mások tökéletes kiismerése – legyen ez életünk párja, a főnökünk / felettesünk, vagy a megfigyelt személy. Az emberismeret az életben és a kémek világában is rendkívül hasznos lehet.

Hiszen, ha képesek vagyunk azzá válni, amit a másik szeretne, megadni neki azt, akkor máris győztünk, (legalábbis részben). Ez egyes valamit valamiért (quid pro quo) szituációkban tökéletesen elegendő, csak a való életben hosszútávon kevés. Ugyanis nem csak ”feladat” teljesítése közben, hanem a magánéletben is összeomlik az, aki képtelen megtartani az egyensúlyt, így pedig máris vesztett, hiába éri el látszólag a célját azzal, hogy megadta a másiknak, amit szeretne. Rendkívül idegőrlő, napi szintű tevékenység ez, ugyanis a kitűzött cél elérése, és a valódi szükséglet elérése között néha ég és föld a különbség.



Ezen a vékony határon jól egyensúlyoz Jennifer Lawrence, aki tökéletesen alkalmazkodik minden szerepéhez, így ehhez is, akár csak egy (önmagát soha fel nem fedő) titkos ügynök. Kétségtelen, hogy vele nem lehet tévedni. Okos, szexi, és végig önmaga marad – legyen szó karrierjéről vagy éppen Dominyika Jegorova karakteréről. Viszont az, hogy balerinánk mindenre képes az életben maradásért és édesanyja megvédésért, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nézőként tudjuk, mi lesz a végkifejlet. Valódi kémeket megszégyenítő fordulatok, váratlan események, kiszámíthatatlan pillanatok, és a stáblista kezdetéig pattanásig feszült idegállapot jellemző a "Vörös veréb (Red Sparrow)" c. filmre.




A mellékszerelők eléggé a háttérben maradnak, de az érdeklődés fenntartásához ők is szükségesek. Ciarán Hinds (Zakharov), akár csak Mary-Louise Parker (Stephanie Boucher), vagy éppen Jeremy Irons (Korchnoi tábornok) fantasztikus, és adott jelenetekben való feltűnésük még kiszámíthatatlanabbá, sejtelmesebbé teszi a történetet az adott ponton. – De ott van Joel Edgerton (Nate Nash), a CIA ügynöke, akit látszólag a saját érdekein kívül Dominyika sorsa is foglalkoztatja, hiszen nem kicsit kedveli őt. Viszont még úgy, hogy tisztában vagyunk azzal kik vannak a jó és rossz oldalon, mégsem tudjuk, nem igazán lehet következtetni arra, hogy mi lesz az egész lezárása.



A film kis része Oroszország mellett Londonban játszódik, amit természetesen ott vettek fel. De emellett a pozsonyi és bécsi forgatástól eltekintve a történet képsorait Magyarországon, illetve főleg Budapesten rögzítettek. Sőt, akár csak a Melissa McCarthy főszereplésével készült ”A kém (Spy)” c. filmben, a magyar főváros itt is ”önmagát” alakítja. A távoli látkép alapján a Parlamentet, vagy egyes, teljes egészében mutatott épületeket (pl. a Boscolo Hotel New York Palace) könnyen felismerhető, de a balett előadásokat sem Oroszországban, hanem az Operett színházban vették fel.



Egy szó, mint száz, ebben a filmben minden a helyén van, ezért nem is tudok nagyon hibát, kivetnivalót találni benne. Persze felvet bizonyos kérdéseket, beszédtémát ad és ez jó dolog, de az, hogy mindenki másként értékeli, még nem jelenti, hogy rossz film lenne, sőt távolról sem az.

(Megírva: 2018.03.09., 14:13)




Módosítások:

2018.03.09., 21:24

2018.03.10., 16:23

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 18 (eighteen)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2018.03.01. (March 1st, 2018)


A filmet ("Red Sparrow (Vörös veréb)" (2018)) Magyarországon a(z) Forum Hungary forgalmazza, a jogokat a(z) Forum Hungary, valamint a(z) 20th Century Fox, Chernin Entertainment, Film Rites, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Red Sparrow (Vörös veréb)" (2018)) Hungarian distributor is Forum Hungary. The original rights of this movie is own by Forum Hungary and / or 20th Century Fox, Chernin Entertainment, Film Rites, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2008-2018

™ and © 2008–2018 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

Vörös veréb, Red Sparrow, Jason Matthews, Francis Lawrence, Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Ciarán Hinds, Joely Richardson, Bill Camp


titkos ügynök, kém

secret agent, spy, spying

mozi, film, movie

Cinema Moziklub,

#CinemaMoziklub #VörösVeréb #RedSparrow #RedSparrowMovie #JenniferLawrence #JoelEdgerton #MatthiasSchoenaerts #JeremyIrons #CharlotteRampling #MaryLouiseParker

#CiaránHinds #JoelyRichardson #BillCamp #titkosügynök #kém #mozi #film #movie #secretagent #spy

#drama #thriller #JenniferLawrenceMovie #JoelEdgertonMovie #MatthiasSchoenaertsMovie #JeremyIronsMovie #JasonMatthews #Budapest #Hungary #Magyarország

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése