2017. október 18., szerda

Űrvihar (Geostorm) (2017) (Gerard Butler, Jim Sturgess) - vélemény, (kritika)

Hosszú várakozás, forgatókönyv átírás, újra forgatás és premier dátum sokadik áthelyezése után végre megérkezett az "Űrvihar (Geostorm)" c. film. Sokan a "2012"-höz hasonlítják, "folytatásaként" emlegetik, de igazából árnyalatnyi különbség van a „katasztrófafilmek” között.


Ebben is van dráma, de a globális témától eltekintve jobban van összpontosítva, mint más hasonló alkotásoknál. Én amondó vagyok, hogy sikerült azon arany középutat eltalálni, ami nem túlzó olyan filmnél, ahol alapvetően a látvány a lényeg. Hasonló mértékben van jelen a humor, néha nagyon halvány jelei mutatkoznak, viszont ezt is éppen a szükséges mennyiségben kapjuk meg.



Azt, hogy az időjárást kontrolláló, az egész Földet körülvevő műhold hálózat „megtámad minket” és világszerte természeti katasztrófákat okoz könnyen átélhető. Napjainkban is világszerte folyamatosan jelen vannak különböző méretű viharok, amik az adott területen senkit és semmit nem kímélnek. De, mint mindent, így ezt is ember alkotott, tehát közel sem tökéletes és túl sok olyan akad, aki megfelelő hozzáféréssel rendelkezik, és felelős lehet. Viszont csak kevesek törnek világuralomra, szeretnének egyeduralkodó hatalmi pozícióba kerülni. Ez összevonva még kevés lenne a drámához, hiszen mondhatni megkapjuk bármelyik hasonló filmben, csak itt nem látható Morgan Freeman és Samuel L. Jackson sem.





Viszont az USA elnökének (Andrew Palma) szerepében megkapjuk Andy Garcia szerény személyét, akinek a külügyminiszterét (Leonard Dekkom) nem más alakítja, mint Ed Harris. Mindkettőjükkel elégedettek lehetünk, de azt vettem észre, hogy Mr. Freeman vagy SLJ tekintélyéhez képest ők jelen esetben sokkal kevesebbet adnak, mint ami elvárható lenne, amire képesek.

Andy Garcia (Andrew Palma, az USA elnöke) és Jim Sturgess (Max Lawson)

Az igazi drámai vonalat a testvérpár, Jake és Max Lawson, illetve az előbbi, lányával való kapcsolata adja, ami egy látványfilmhez képest elégséges szintű lett. Gerald Butler alakítja a "belevaló arc" figurát, a belevaló „árhajóst”, aki a Nemzetközi Űrállomáson csodát tesz, és úgy tűnik, hogy a "Dutch Boy program" csak miatta marad működőképes.

Jim Sturgess sokak számára ismeretlen B-kategóriás brit színész, de nekem akkor is a kedvencem, hiába van így ez hollywoodi / filmipari mércével nézve. Ő alakítja Max karakterét, aki próbál atyáskodni a bátyja felett, miközben irányítania is kell ezt az egész világot behálózó rendszert. Eddig nem volt túl sok drámai szerepben látható, kivéve a közismert "Cloud Atlas (Felhőatlasz)" valamint a "The Way Back (Út a szabadságba)" c. filmeket. Utóbbiban főszereplő, sőt Ed Harris is feltűnik, így talán az "Űrvihar (Geostorm)" a második közös munkájuk.





Hozzá nagyon is illik a laza, vicces, könnyed személyiség, talán ő is ilyen lehet az életben, ki tudja, nem látható bulvárlapokban. Viszont könnyen lehet vele azonosulni, mert a munkáját rendkívül komolyan veszi, talán túlságosan is, néha minden elé helyezi. De ugyanakkor ott van, hogy a magánéletben pedig képes atyáskodó testvér, gondoskodó nagybácsi és férjjelölt is lenni.

A mellékszereplők közt látható Abbie Cornish (Sarah Wilson), aki a titkosszolgálat egyik ügynöke, közvetlenül az elnök mellett. Ő Sturgess által megformált Max karakterével kerül közelebbi kapcsolatba, és önmagában nincs túl nagy jelentősége, de kettejüknek már inkább.




Jim Sturgess (Max Lawson) és Abbie Cornish (Sarah Wilson)

Egyedül a szinkronhangjával nem vagyok megelégedve. Napjainkban Szabó Máté vagy mondjuk Szatori Dávid kedvelt választás a fiatal/közép korosztály tekintetében. De egy idő után nagyon összemosódnak az arcok, főleg ha valaki tudja, hogy kiről van szó. Ugyanazt hallani más színeszeknél, totál eltérő karaktereknél pedig furcsa lehet. Fogalmam sincs ki lenne igazán tökéletes választás, de mindig a stúdiók döntenek, és nem a nézők. Ettől eltekintve eddig talán leginkább Szatori hangja áll hozzá a legközelebb, bár ő sem teljesen illeszkedik. Én úgy éreztem, hogy Hevér Gábor picit sok, túl eltérő , de hamar meg lehetett szokni. Tessék meghallgatni egy vele készült interjút vagy valamelyik filmjét eredeti nyelven megnézni és érezhető lesz a különbség. De általánosságban igaz bárkire.


Összességében bátran kijelenthetem, hogy a 109 perc játékidő pont annyi, amennyit kényelmesen élvezni lehet. Így a film minden eleme, és persze a rendkívül hatásos látványvilága is megfelelő egyensúlyban van. A finálé hatásfokával picikét vitatkoznék, de az összépet tekintve ez csak hurrikánban pergőporszem. Ritkán látni hasonló filmet, amit IMAX 3D (CC Arena) és 4DX 3D ( CC Westend és Győr), valamint 3D Dolby Atmos (CinemaPink Budapest) változatban is meg lehet tekinteni úgy, hogy tökéletesen kihasználja a technológia adta lehetőségeket. Itt tényleg jó a 3D hatás és sokat ad a film teljes egészéhez. Az ilyent vétek kihagyni. Főleg, hogy könnyen valósággá válhat, ha így folytatja az emberiség és saját kapzsisága, egyesek hatalomvágya kiírtja a bolygó nagy részét.


Utolsó módosítás: 2017.10.18., 20:24

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2017.10.19. (October 19th, 2017)


A filmet ("Űrvihar (Geostorm)" (2017)) Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza, a jogokat a(z) InterCom, valamint a(z) Warner Bros. Entertainment, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Űrvihar (Geostorm)"" (2017)) Hungarian distributor is InterCom. The original rights of this movie is own by InterCom and / or Warner Bros. Entertainment and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2008-2017

™ and © 2008–2017 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------

Űrvihar, Geostorm, Geostorm Movie, Dean Devlin, Jerry Bruckheimer, Gerard Butler, Jim Sturgess, Andy Garcia, Ed Harris, Alexandra Maria Lara, Daniel Wu

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of

katasztrófa, vihar, pusztítás, tornádó, világvége, műhold, időjárás, katasztrófa film

disaster, storm, destruction. tornado, end of the world, satellite, weather, disaster movie

mozi, film, movie

Cinema Moziklub,

FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #Űrvihar #Geostorm #GeostormMovie #DeanDevlin #JerryBruckheimer #GerardButler #JimSturgess #AndyGarcia #EdHarris

#AlexandraMariaLara #DanielWu #katasztrófa #vihar #világvége #műhold #időjárás #katasztrófafilm #disastermovie #storm

#tornado #endoftheworld #satellite #weather #IMAX #4DX #3D #mozi #film #movie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése