2011. november 26., szombat

The Help (A Segítség) - vélemény, (kritika)

The Help - A Segítség


Amerikai Egyesült Államok, Jackson, Mississippi, 1960-as évek. Egy fiatal, ambiciózus nő (Eugenia 'Skeeter' Phelan) az egyetem elvégzése után állást keres, szülővárosának újságjánál háztartási tanácsokat adó rovatot bízzák rá a főszerkesztő. Ez persze csak a kezdet, több szempontból is.

Eugenia lassan visszazökken az évekkel ezelőtti múltba, látva, hogy az emberek szinte változatlanul semmiként kezelik, embernek sem tekintik a színes bőrűeket! Itt az ideje a változásnak! Az ambiciózus lánynak sikerül meggyőznie egy cselédet, hogy mondja el a teljes igazságot a saját szemszögéből.

Veszélyes, és előre nem látható következményekkel járó, de bátor és a végletekig őszinte tettek kitartó sora meghozza az eredményt. Egyre több nő meséli el történetét és megszületik a könyv. Ha nem is gyökeresen, de a helyiek életét megváltoztatja, felkavarja a port a kisvárosban.






A film azonos című "A segítség (The Help)" regény alapján készült! A könyv azonnal bestseller lett, a film az USA-ban pedig 3 teljes hétig vezette a bevételi listákat, és nagy esélyekkel indul nem csak a Golden Globe -és Oscar-díj átadó, rendezvényeken, de az összes filmes elismerésért egyaránt!


Viola Davis, aki a filmben Aibileen Clark karakterét alakítja, eddig csak mellékszerepekben volt látható. A Meryl Streep főszerelésével készült Kétyel (Doubt) csak kb. 5 percet szerepelt, viszont a legjobb női főszereplőnek járó Oscarídjra jelölték. Ha ezért a filmért nem kapja meg a legjobb női főszereplőnek járó jelölést, akkor az Amerikai Filmakadémia szerintem nagy hibát követ el. a színészi játéka mondhatni hibátlan,  minden arcizma, szeme rebbenése tele van félelemmel, ugyanakkor árad belőle a remény is, hogy egy nap jobb lehet, és végre valaki emberként kezeli.




Talán ezt veszi észre a fiatal újságírónő (Eugenia 'Skeeter' Phelan) szerepében látható Emma Stone is, akit legfeljebb vígjátékokban vehettünk észre és a Könnyű nőcske (Easy A) c. tinifilmben nyújtott vicces szerepe miatt maradt meg emlékezetünkbe. A filmben igen csak határozott, eltökélt, végletekig ambiciózus nőt formál meg, aki a törvénnyel szembeszállva próbálja meg egyszerre segíteni a nála sokkal nehezebb sorsú feketéket, és karrierjét is előrébb mozdítani! Emma Stone fiatal kora ellenére, és azt nézve, hogy ezzel a filmmel igen csak mély vízbe dobták, mondhatni karakterének hiteles megformálásában mutatkozó példaértékű kitartása és Viola Davis olyant alkotnak a szemünk előtt a vásznon, amit a való életben is megirigyelhetnénk. Egy kis bátorságra és segítségre szükség lesz a jövőben is, de abban biztosak lehetünk, hogy nem csalódtunk benne.




Octavia Spencer, aki Minny Jackson, harsány, nagyszájú szolgálót alakítja, a legtökéletesebb választás volt a filmben, Viola Davis után. Kellemes csalódás, hogy az első látásra kicsit szabad szájú karakter mögött több rejtőzik. Minny számára egy kis segítséget Aibileen nyújt számára, hogy félelmet nem ismerve, megossza történeteit Eugenia-val. Persze nem kell félteni, és sokkal több van mögötte, mint azt első látásra észre lehetne venni. Talán tudtán kívül is ő végzi az egyik legnehezebb feladatot, hiszen segítségére lesz valakinek, ami további változásokat hoz mindannyiuk életében, bizonyos mértékig. Octavia Spencer sem hibázik sokat, sőt mondhatni talán ő építi fel a legjobban a rá bízott szerep mögött lakozó embert, aki a megszokás és félelem köréből kilépve segít. Ezt a színésznő szinte hibátlanul tárja elénk!




Annak ellenére, hogy a könyvet nem olvastam, lehet elfogult vagyok kicsit a film láttán, viszont sok hibát nem találtam benne. Egységes, szépen, pontosan felépített sztori, ami gondosan hat az érzelmekre, szóval nem árt előkészíteni a papírzsebkendőt. Egyik pillanatban fogjuk a hasunkat a nevetéstől, a másikban, inkább a film vége felé, nehezen bírjuk visszatartani magunkat. A legtöbb filmnél, így itt is, nem mindenkinek a sztorija lesz konkrét módon befejezve, de egyértelmű számunkra, hogy mit hoz a jövő Aibileen, Minny és Emma, illetve mindenki más számára. Van aki változik, van aki nem, egyesek képesek félelmek nélkül, saját maguk problémáin túlnézve segíteni másokon, közös érdekeik, nagyobb célok miatt. Ez a film, "A segítség (The Help)" remekül visszaadja számunkra!





Írta: "Curacao86" (2011.11.26., 01:57)

(A kritika minden esetben kizárólag az író véleményét mondja el. A kritika bármely célú további felhasználása kizárólag az írója előzetes hozzájárulásával lehetséges! – The reviews presents, showing exclusevly only just the author’s (writer’s) oppinion! The reviews any kind of additional use allowed only with the author’s contribution! All Rights Reserved! 2012 – Erno Szarka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése