2019. január 25., péntek

Csodálatos fiú (Beautiful Boy) – film és könyv vélemény, (kritika)

Azt hiszem 2017 tavaszán hallottam először erről, amikor Timothée Magyarországon forgatott (The King, Netflix). Ezeket el kell olvasnom, még mielőtt bemutatják a filmet, akkor is, ha itthon nem lesz látható, és a könyvek sem elérhetőek magyarul. Valami hasonló volt az első gondolatom. Azóta anyagi és személyes okok miatt halasztottam, sőt nem sikerült elolvasnom a film előtt, de ha jól emlékszem már 2017. szeptemberében megvettem mindkettőt. De mivel videó anyagot nem néztem meg, ahogy sosem szoktam, így a maga módján mégis a meglepetés volt.


Az igaz történet ihlette film egy ”apa”, Steve Carell (David Sheff)* és ”fia”, Timothée Chalamet (Nic Sheff) (Nicolas Eliot Sheff)** történetét meséi el, ami a saját maguk által írt könyv alapján készült. Nic több drogot is használt az elején, de később a metamfetamin (”kristály”, ”kristálymeth”***) függője lett. Édesapja , illetve az egész családja pedig segíteni próbál neki. Mivel mindkettejük él, így mondhatni a ”belehal a srác a drogozásba vagy sem” kérdésre már meg is kaptuk a választ. De szoktam mondani, hogy nem feltétlenül a végkifejlet, a cél, sok esetben inkább a megtett ”út” fontosabb.

(*Sajnos Mr. Carell, ”Welcome to Marwen (Isten hozott Marwenben)” c. filmjének magyar mozibemutatóját törölte a stúdió.

**Call Me by Your Name (Szólíts a neveden) (2017) - Film + Könyv VÉLEMÉNY, (kritika)


***Ebben a ”témában” kiváló a ”Breaking Bad (Totál szívás)” c. sorozat Bryan Cranston és Aaron Paul főszereplésével. Népszerűség tekintetében a második helyen áll a Trónok harca mögött.)


A főszereplőkre és a mellék karakterekre sem lehet panasz, mindegyiktől a szerepükhöz elvárható mértékben van jelen, de leginkább mégis csak Nic (Timothée Chalamet) és David (Steve Carell) személyére figyelünk. Amikor még csak jelenetfotókat, az idő előrehaladtával az interneten különböző filmes díjak kapcsán meglepődve láttam, hogy Timothée csak ”mellékszereplő” kategóriában kapott jelölést. Aztán filmnézés közben rájöttem, hogy miért. Az apa, David jelenléte, Steve Carell megformálásában rendkívül erőteljes. Azt, hogy ő vagy a fia, Nic van többet a vásznon, illetve, hogy ki a ”fontosabb” vagy mennyire egyenrangúak, felesleges gondolkodni.



Mindkettejükkel könnyű azonosulni, átélni az idő előrehaladtával elvárható és érthető mértékben változó érzelmi intenzitásuk. Aki látta Timothée Chalamet (Nic Sheff) eddigi szerepeit, vagy akár csak a ”Call Me by Your Name (Szólíts a neveden)”** c. filmet, az jól tudja, hogy megmosolyogtató és könnyfakasztó pillanatok megteremtésére is könnyedén képes. A hangulatingadozások és dühkitörések tűzdelte kilátástalan függőség megjelenítése kapcsán a néző rezzenéstelen arccal követi végig amikor ő látható. De igazából bármilyen jellemzés mindkettejükre igaz. Csak annyi a különbség köztük, hogy két ellenpólusai a történetnek. Az, hogy néha a reményvesztettség vagy az utolsó szalmaszálba való délibáb szerűen kapaszkodás hozza őket közelebb csak az élet adta szituációkon múlik.


Igazából a mellékszerep mértékig teljes mértékben helyt áll Maura Tierney (Karen Barbour) (Vészhelyzet (E. R.), Abby Lockhart, (1999-2009)) és Amy Ryan (Vicki Sheff) is, akiket ugyan Steve (David) és Tim (Nic) mellett jóval kevesebb ideig láthatunk. De mivel nem csupán nő mindegyikük, hanem szerető, gondoskodó, reményteli, és végletekig küzdő anya, így nagyon is kitesznek magukért. Bizonyos pillanatokban ők jelentik azt a pluszt, amikor már azt hinnék, hogy megtettünk mindent, de rámutatnak, hogy van még tovább.



A film szerkezete az elején picit furcsa volt számomra, hiszen elindult a jelenből, majd ár perc után rögtön egy évet ugrott vissza. Aztán több jelent is visszaemlékezés (”flashback”), emlékképekkel tarkítva lett megszakítva. Néha nem igazán értettem, hogy egy ”keményebb popzenei szám” vagy adott párbeszéd miért fontos, de kicsivel később értelmet nyert. Szóval, tessék türelmesen várni, és figyelni, a végén minden puzzle darab a helyére kerül. Itt most még kitérthetnék Nic (Timothée) családjának szerkezetére, kuszaságára, de nem szeretnék apró és nagyobb részleteket sem elárulni.




Jó, oké, még most is élnek mindketten. De ”MIÉRT” lett függő Nick? Miért nem tudta még korábban abbahagyni, elfogadni a segítséget az apjától, a terápiás csoportoktól, a kórházaktól vagy akárkitől? Ezen kérdéseke nincs válasz, de könnyedén rájöhet bárki a megoldásra, csak nézzen önmagába.

Sok más szóhoz, kifejezéshez hasonlóan a ”függőség” kapcsán is negatív jelentéstartalom társul. Bármi kapcsán kialakulhat. Én például film, sorozat, filmzene függő vagyok! De gumicukor és nachos chips esetében sincs az a mennyiség, ami megakadályozhatna, hogy rosszullétig fogyasszam őket. Valaki az olvasás, kondizás (edzés), csoki, édesség, evés, ivás (akár alkohol), vagy például a szex rabjává válik. Mitől függ, hogy valami ”szenvedély” vagy ”függőség”? Ez megint a mértékletesség, az egyé, illetve környezetének (család, barátok, kollégák) függvénye.


Viszont, aki görcsösen, mondhatni betegesen ragaszkodik valamihez, azzal nem csak nehéz szót érteni, de szinte lehetetlen kihívás változást elérő segítség szintjén támogatást nyújtani. Mit jelent egyáltalán az, hogy ”segítség”? Egy szó, mondat, jó tanács, tett, akár egy mosoly, mikor válhat segítő, változást előidéző tetté? Mikor jön el a fordulópont, mélypont, töréspont? Mi azon időpont, helyzet, szituáció, amikor már teljességgel visszafordíthatatlan az egyén vagy akár környezete, illetve a viselkedése által számukra előidézett helyzet, károk megjavítása, helyrehozása? Létezik olyan, hogy nincs tovább, a függő személy és/vagy a családja is feladja?

Érdekes és talán önmagában semmitmondónak tűnő kérdések ezek. De kérlek, Kedves Olvasó/Néző, gondolj saját magadra, az életedre, és máris értelmet nyer minden. Szokás mondani, hogy a ”remény hal meg utoljára”, de ez talán nem mindig így van.



Előfordulhat valaha az a helyzet, hogy egy szülő a saját vére, gyermeke kapcsán feladja a reményt, többet ne segítsen neki, ne támogassa őt, bármi történjék? Elképzelhető, hogy a végtelen szülői szeretet évekig tartó támogatása az egyén erejének végéhez ér és önmagának veszélyeztetése miatt feladja a küzdelmet? Mi van, ha a gyermek helyett a szülővel történik valami és egy ártatlan, fejlődő léleknek, személyiségnek kell hirtelen éveket ugrania az ismeretlenbe és a támogatást nyújtó féllé válnia?

Mi van akkor, ha valaki azt sem tudja, hogy az adott ”pótcselekvés” olyan mértékben túlzássá vált, hogy nem csak a saját, hanem a szerettei életét is veszélyezteti? Mi lehet eléggé nagy erő, hogy észbe kapjon vagy feladja a függő? Létezik olyan pont, ahonnan még van visszaút? Lehet bárki számára az öngyilkosság megoldás?



Lehet egyáltalán a ”félelem” függője lenni, bármilyen helyzet kapcsán csupán az ismeretlentől rettegésben élni? Szerintem igen. De konkrétumok nélkül is mondhatni mindegy, hogy drogok, alkohol, élelmiszer, vagy bármilyen kilátástalannak tűnő élethelyzet (pl. munkanélküliség) kreálta félelem a függőség okozója! Csak egyféle módon lehet változást elérni, akkor, ha a függő személy ezt akarja. Amennyiben Ő képes megváltozni, úgy válnak az addigi tettek valódi segítséggé, és nem vesznek a múlt reménytelen próbálkozásává és fájdalmas emlékeivé.



Személyes, de közvetett módon tudom, ha valaki akarja, meg tud változni. Viszont közvetlen módon ezt számomra még nem sikerült elérnem. Viszont konkrétumok említése nélkül is látható, hogy nem veszett el a remény, hiszen itt vagyok, írok, akár elolvassa (és véleményezi, megosztja, továbbadja ezt) vagy sem.

Szóval, Kedves Olvasó / Néző, akármilyen problémák, akadályok állnak előtted, NE ADD FEL! Ha tudsz, kérj SEGÍTSÉGet, mert néha a legváratlanabb, legjelentéktelenebb apró tett formájában hozhat fordulópontot egy másik személy.


Elgondolkodtató, szomorú, felkavaró, megrázó, megható, sírós, küzdelemre késztető, kitartásra biztató, igaz történet alapján készült film, (”kötelező olvasmány”; méltatlanul mellőzött alkotás). Lehet a könyv(ek) vagy ez a mozizás hozhat fordulópontot, ébreszthet rá, hogy a szeretteid mennyi áldozatot hoztak és neked sem kell nagy lépést megtenni, csak egyet, előre. Aztán majd meglátod hogy alakulnak a dolgok a továbbiakban.

Bár mondhatni csak ”popzenei számok” hallhatóak benne, mégis egyes dallamok képesek nagyon mélyre lehúzni a nézőt lelkileg, ahol személyes emlékek, élmények felkaarása és a sírás (szinte) elkerülhetetlen.

A film címe John Lenon – Beautiful Boy c. zeneszámára utal, amit David Sheff (Steve Carell) énekel a fia, Nic Sheff (Timothée Chalamet) számára. Mivel egyikük által írt könyvet sem lapoztam még el, így nem tudom, hogy ez csak a filmben látható vagy valóban megtörtént, de mindenképpen utánajárok és későbbiekben az olvasás után kiegészítem az írásom. (Érdekesség, hogy a film zenéje világszerte csak ”digitális(an letölthető) változatban” érhető el, fizikai formátumban (CD) nem jelent meg!)



Beautiful Boy (Csodálatos fiú) – 10/10

(A film megtekintésének helye és ideje: 2018.01.18., 20:40-23:04; Cineworld Stevenage, Egyesült Királyság (UK))




Official sites

https://www.facebook.com/beautifulboymovie/

https://www.instagram.com/beautifulboymovie/

https://twitter.com/beautifulboymov/

https://www.beautifulboy.movie/


https://www.instagram.com/tchalamet/

https://www.instagram.com/nic_sheff/

https://www.instagram.com/nic.sheff/


http://www.mozinet.hu/hu/filmjeink/film/147/csodalatos_fiu

--------------------

Soundtrack (Filmzene)

(76 minutes (1 hour 16 minutes))

Beautiful Boy (Original Motion Picture Soundtrack)

Spotify - https://tinyurl.com/y77z8loc

Deezer - https://tinyurl.com/ybx4o5c9

Google Play Store - https://tinyurl.com/yb2k2za2

iTunes - https://tinyurl.com/ycq7cy43

Info

http://www.warnerbrosrecords.com/news/beautiful-boy-original-motion-picture-soundtrack-available-now-33246

--------------------

Könyv (Book)

Amazon UK

"Apa"

David Sheff

Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction

eredeti borító (original over)

papír kötés (paperback)

https://www.amazon.co.uk/Beautiful-Boy-Fathers-Journey-Addiction/dp/1847391613/


(megjelenés (release date): 2018.12.27.)

új, filmes borító (new, movie cover)

papír kötés (paperback)

https://www.amazon.co.uk/Beautiful-Boy-Fathers-Journey-Addiction/dp/1471177939/

----------

"Fia"

Nic Sheff

Tweak: Growing Up on Methamphetamines

eredeti borító (original over)

papír kötés (paperback)

https://www.amazon.co.uk/Tweak-Growing-Methamphetamines-Nic-Sheff/dp/1416972196/

(megjelenés (release date): 2018.12.27.)

új, filmes borító (new, movie cover)

papír kötés (paperback)

https://www.amazon.co.uk/Tweak-Growing-up-Crystal-Meth/dp/1471177947/

Csodálatos fiú (16) feliratos előzetes




Csodálatos fiú (16) Timothée Chalamet új filmje január 31-től a mozikban!




English videos (trailer, film clip, featurette, interviews)

Amazon Studios (USA)


Közzététel (pubslihed): 2019.01.25., 20:30

Módosítások (changes):

hivatalos és egyéb linkek, Netflix link - 2019.01.26., 16:36

"könyv megjelenés; kritika később" részek törölve - 2019.02.11., 15:12

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2019.01.31. (January 31st, 2019)

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!


A filmet ("Beautiful Boy (Csodálatos fiú)" (2018)) Magyarországon a(z) Mozinet forgalmazza. A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Amazon Studios, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Beautiful Boy (Csodálatos fiú)" (2018)) Hungarian distributor is Mozinet. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Amazon Studios, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2019

™ and © 2019 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

Beautiful Boy, Beautiful Boy Movie, Steve Carell, David Sheff, Timothée Chalamet, Nic Sheff, Maura Tierney, Christian Convery, Oakley Bull, Kaitlyn Dever, Amy Ryan

Stefanie Scott, Julian Works, Ricky Low, Marypat Farrell, Amy Forsyth, Andre Royo, Mandeiya Flory, Timothy Hutton, Jeff Adler, Edward Fletcher

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of

igaz történet,, igaz történet alapján megtörtént események alapján, metamfetamin, kristálymet, drogfüggőség

true stroy, incredibly true stroy, based on true story, drama, addiction, drugs, meth, crystalmeth, methamphetamine

mozi, film, movie

Cinema Moziklub,

#CinemaMoziklub #moziznijo #CsodálatosFiú #BeautifulBoy #BeautifulBoyMovie #SteveCarell #DavidSheff #TimothéeChalamet #TimotheeChalamet #NicSheff

#MauraTierney #KaitlynDever #AmyRyan #StefanieScott #JulianWorks #RickyLow #MarypatFarrell #AmyForsyth #AndreRoyo #TimothyHutton

#IgazTörténet #függőség #drogfüggőség #TrueStory #addiction #drugaddiction #BestMovie #MovieOfTheYear #MeghatóFilm ##CsodálatosFiúFilm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése