2019. február 11., hétfő

Boy Erased (Eltörölt fiú) (Kitörölt fiú) (Lucas Hedges) - vélemény, (kritika)

Láttam a ”Manchester by the Sea (A régi város)” c. filmet, és értettem is, de nem fogott meg a történet. Nem a kedvencem Casey Affleck, és a fiatal srácot alakító színész pedig totál ismeretlen volt számomra. Egynek elment. – Azonban 2018 őszén felfigyeltem arra, hogy két ismertebb név mellett ott van ugyanez a fiú, ráadásul címszerepben. Aztán persze óvatosan közelítettem meg az előzetest, majd rákerestem a címre. Amikor megláttam, hogy a ”másság” kapcsán egy ”(keresztény,) vallásos átnevelőtábor” körüli történéseket láthatjuk, felvillanyozódtam: Ezt látnom kell! Aztán ért a meglepetés, hogy elvileg Magyarországon is bemutatják a filmet.

Az USA premier november elején volt, majd november 30-án ért az infó, hogy a stúdió (Focus Features, Universal kérésére) ”eltörölték” a november közepére, majd jövő év február elejére [egy nappal a brit (UK) dátum utánra] csúsztatott hazai mozi bemutatót. Most mondjam, hogy nem lepődtem meg?!

Ekkor már csak reménykedhettem, hogy az USA-ban október 12-től látható ”Beautiful Boy (Csodálatos fiú)” című, Timothée Chalamet és Steve Carell főszereplésével készült filmet esetlegesen itthon is vetítsék. Végül úgy alakult, hogy a Mozinet forgalmazásában bemutatásra került.

Csodálatos fiú (Beautiful Boy) – film és könyv vélemény, (kritika)



Megértem, hogy az emberek többsége gondolkodást nem igénylő kikapcsolódásra vágyik és egyáltalán nem kíván saját magát sem érintő komoly problémákkal foglalkozni, de ettől függetlenül ”szükség van ilyen alkotásokra”, van létjogosultságuk a kommersz látványozik tömkelege közt, megérdemlik, hogy pénzt és időt fordítson rá néző.


Már említettem, hogy a címszereplőt Lucas Hedges (Jared Eamons) alakítja, akit nagyjából ismeretlenség övez(ett egészen eddig?)! A ”vallási vezető” (lelkész) [és autókereskedő; (mert hát meg kell élni valamiből)] édesapa karakterét azóta az ”apu testalkatot” felvevő Russell Crowe (Marshall Eamons) formálja meg, míg a háziasszony édesanya szerepére a szőkített hajú és belőtt frizurájú, ”stepfordi mosollyal” megáldott Nicole Kidman (Nancy Eamons) kelti életre. (Nem szándékos volt ez a hasonlat, csak úgy kijött belőlem. De ugyanakkor vicces, mert Nicole főszerepet játszott a "Stepfordi feleségek" c. filmben, aminek nem igazán volt sikere és az én tetszésemet sem nyerte el túlságosan, de egyszer meg lehetett nézni.)

A Garrard Conley által írt, igaz történet ihlette, önéletrajzi regény forgatókönyvé formálását, a film rendezését, valamint az ”átnevelő tábor vezető” (Love in Action) karakterének életre keltését Joel Edgerton (Victor Sykes) vállalta magára. (Őt eddig csak az ”Exodus” c. hadd ne minősítsem ilyen Ridley Scott, illetve a volt CIA-ügynök által írt regény lapján, nagyrészt Budapesten forgatott és zseniálisra sikeredett ”Vörös veréb (Red Sparrow)” c. filmekben láttam. – Vélemény, (kritika) – https://goo.gl/SnCd1s)




Ki ne ismerné (és kedvelné) a kitartó, alázatos, őszinte, önzetlen, segítőkész Maximus karakterét, ugye?! Nos, Mr. Crowe most nagyon nem ilyen. Kimért, mondhatni karót nyelt és szinte bigott, elvakult módon vallásos gondolkodásmódjának légköre áthatja az egész családot, ahol katonai szintű fegyelem uralkodik. A fia is ”Uram (sir)” megszólítással illeti. Ennek ellenére kimért, nyugodt, egyáltalán nem kiabálós, erőszakos attitűd jellemzi, de mégis valamelyest számomra kissé félelemkeltő és érdemes megtartani vele kapcsolatban a három lépés távolságot. Természetesen minden lehetséges szituáció kapcsán van válasza a Bibliából. Az egyik jelentben, amikor prédikációt tart a templomban, említi, hogy „bármilyen kérdésed van, megtalálod rá a választ ebben a könyvben”!



Anyuka [Nicole Kidman (Nancy Eamons)] mondhatni valóban ”stepfordi feleség” módjára viselkedik. Szinte robotként bólogat, mosolyog, mindenben igazat ad az ”Urának” (és az Úrnak is), a tinédzser kort elhagyó fiát pedig mértékletes gondoskodással pátyolgatja, nevelgeti (már amennyire lehet), és túlságosan félti, óvja is. Ami biztosan közös benne és férjében, hogy minden kétséget kizáróan hisznek a Biblia tanításában, más iránymutatásra nincs szükségük az élethez, nem is keresik. Azonban van, amivel senki nem számol, egy olyan tulajdonság, erő, ami képes a hitet és minden mást is felülírni: anyai ösztön.





A film elején rögtön azt látjuk, hogy a vacsoraasztalnál ül a család, majd nemsokkal később az ”átnevelő tábor” kapujában találjuk magunkat, ugyanis a családfő nem lát más megoldást, amivel nem kellene f eladnia hitét és önmagát, csak ezt a (költséges) módszert. Aztán következnek a ”visszatekintés” részek, amik elvezetnek egy adott pontig. A ”jelen” elérése után nem kevésbé drámaian folytatódik a történet. Ez a szerkezet azonban egyáltalán nem nehezíti meg az események követését és a megértését. Sőt, pluszban hozzáad az egészhez, hiszen egy adott helyzetből, állapotból való elindulást és az előzménynek megértését nagyban segíti.


Volt pár jelenet, amikor azt lehet hinni, hogy tudjuk mi fog történni, aztán meglepődünk, talán megkönnyezzük a látottakat. Talán csak lélegzet visszafojtva várjuk, hogy vége legyen, túl legyünk rajta, akár csak a főszereplő Lucas Hedges (Jared Eamons). Rajta eléggé visszafogottan látszódik, de a tekintete, magatartása alapján annál inkább érződik, hogy a ”mássággal való küzdelem” és az átélt bánásmód, traumatikus helyzetek nyomot hagynak rajta. Megdöbbentő hitelességgel adja át a lelkileg megtört, megnyomorított, kényszerhelyzet(ek)ben élő és vergődő, szenvedő fiatalember érzéseit. Minden jelenetben együtt érzünk vele és izgulunk érte, hogy túlélje a megpróbáltatásokat és sikerüljön elfogadnia a másságát, rálelnie egy boldog életútra.

Érző lények lévén senki sem bírja a végtelenségig, így neki is elege lesz az egészből nem is egyszer. A jogos és érthető dühkitörés, idegösszeomlás (szerű) állapot élethű ábrázolása pedig csak fokozza a drámai hatást. Nem kell vallásosnak lenni, vagy a saját neméhez vonzódnia bárkinek, elég az életére gondolnia a nézőnek és máris könnyen átélheti az egészet. Ez nem is túl nehéz, hiszen végig rabjaként láncol le a film, akár csak a fiatalokat az átnevelő tábor.



Először kicsit meglepett, hogy Jared reggel bemegy, késő délután kijön ”a helyről”, mondhatni ”ambuláns, járóbeteg rendelés” módon vesz részt az átnevelő programban. Sőt, az ”itt kell lennem, mi lesz velem” hatástól eltekintve csak üres szövegelés, bal bla bla, de aztán röviddel később komolyabbra fordulnak a dolgok és nem csak ”prédikálás” az egész. A furcsa szabályok, feladatok, módszerek tömkelegével nem árasztják el a nézőt, de van belőlük elég, akár csak vasszigorral megáldott, diktatórikus kiképzőtiszt szintjét megszégyenítő ”nevelő” is.


Legyen valaki bármelyik vallási felekezet tagja vagy sem, ha egy pillanatig a józan eszére hallgat, elképzelhetetlennek tartom, hogy ne kételkedne. Még csak szülőnek sem kell lenni, hogy tudjuk ez így nem jó, nagyon rossz. Egy dolog a nyomatékosított ráhatással eredmény elérését megpróbálni, akár csak annyira, hogy valaki elmondja mások előtt a ”bűneit”, félelmeit, viszont más, ha a ”terror”, megfélemlítés mindennek az alapja az egész ”átnevelés” ötlete mögött. Szoktam mondani, hogy önmagunk korábbi énjéhez való hasonlításon kívül a méricskélésnek nincs sok értelme, hiszen minden személy és szituáció más.

De ilyenkor nehéz nem belegondolni, hogy az adott életmód további követése, a gyötrelmes, kétségek közti mindennapokban való élet vagy egy ”((át)nevelő) terápia” mikor éli el azt a kritikus pontot, amikor már odáig fajul a dolog, hogy nincs visszaút. Mindegy, hogy a szeretteink vagy (magukat) ”képzett szakemberek”(nek mondó személyek) közreműködésével mikor ér el az alany, az ”áldozat” fordulópontot, a hatás szinte ugyanaz, főleg, ha senkitől nem érkezik a valódi ”segítség”!




Elvileg, ideális esetben, minden velünk kapcsolatba kerülő személy ”feladata, szerepe” az volna, hogy a pozitív attitűddel, hozzáállással teremtett légkörrel segítsen minket. Természetesen bármiről legyen szó, a változást elérő útra való lépéshez és azon végighaladáshoz vezető döntés a kezünkben van, akkor is, ha nem így hisszük. Az ”önismeret” talán a tinédzserkorra kiteljesedik, de lehet egy élethosszig tartó folyamat, ez teljesen személy függő. Küzdjünk bármilyen problémával, legyen az akár lényünket, személyünket, tehát az életünket alapvetően meghatározó dolog vagy egy kisebb döntés csak az egyén hozhatja meg a végső döntést. Ideális esetben egy szülő, szerelmünk, a barátaink, vagy bárkinek a hozzánk közelállók közül az lenne a ”feladata”, hogy segítsen önmagunk megértésében, elfogadásában, egyengesse utunkat, tanácsot adjon, útmutatást nyújtson, mindezt önzetlenül.



Az, hogy a ”segítség” mikor válik teherré vagy valódi megoldássá csak tőlünk függ. Önmagunk megismerése és elfogadása az egyik legnehezebb de ugyanakkor legjobb dolog, amivel szembekerülünk életünk során. Amikor utunkon képtelenek vagyunk tovább haladni, saját félelmeink vagy a mások által ránk helyezett nyomás miatt megbénulva, akkor szinte lehetetlennek és kilátástalannak tűnik minden. Lehet ezen szavak ürességként hatnak, és csak a hely kitöltését szolgálják, de ha valaki tétlen marad legalább akkora kárt okozhat, mint ha akadályozza vagy félelemben tartja a másikat. Ezért fontos, megmaradjon az ”egyén döntési szabadsága” és ne korlátozzuk a másikat, hanem megpróbáljuk segíteni. Nem az a fontos, hogy a ” mi nézőpontunk” szerint, (legyen az élettapasztalatunk által ránk ragadt tudás, vagy a Biblia útmutatása amit eszköztárként használunk), mi a jó, hanem az, hogy a másiknak (valóban) mire van (vagy elehet) szüksége a(z egészséges módon való) kiteljesedéshez és önmagának elfogadásához. Persze, ha ezzel árthat önmagának lehet ezt mégsem kellene hagyni.



A változást sem lehet erőltetni, néha el kell fogadni a szokatlan döntések eredményét és következményét, akkor is, ha szélsőséges, legyen az egyén számára ez fizikai vagy lelki ”öncsonkítás”, ami akár egy életre megváltoztatja. Akármennyire és fájó legyen egy szerettünk vagy barátunk, esetleg egy idegen döntésének megértése és aszerint való cselekedet, meg kell tennünk. Ezzel főleg szervezett, intézményesített formában szembemenni, esetlegesen anyagi haszonszerzésre is építkezve rendkívül rossz, ártalmas, sőt, nem csak szellemi, hanem fizikai szinten is értve az emberi élet lehet az ára.


Hiába van szó szélsőséges helyzetekről, mint pl. egy ”átnevelő tábor”, az elszigetelt megfélemlítés környezetében néha egy pillantás, érintés, mondat is erőt adhat, sőt, akár a világot jelentheti. Lehet egymásnak idegen személyekről van szó, de mégis mindenki ugyanazért, hasonló ok miatt van jelen, akár sokadik alkalommal. A megértés, emberség, szeretet legapróbb szikrája, akár csak egy drámai helyzetből végső elkeseredettségben, mindenáron való kitörni akarás is elindíthatja a pozitív jellegű változást. Persze mindez csak akkor lehetséges, ha nyitottak vagyunk, még mielőtt túl késő lenne, és elvesztené valaki szeretteit vagy saját gyermekét az önmaga által belekényszerített ”segítő helyzet” következményei miatt.





Mindig próbálom kerülni a videó tartalmakat, így anno kivételesen megnéztem az előzetest, hiszen úgyis eltörölték a mozibemutatót. De ezen kívül nem jártam utána, hogy mi lesz az ”igaz történet” lezárása. A film drámai, megrázó, elgondolkodtató. A tény is, hogy napjainkban az USA 50 államából 36-ban még mindig engedélyezett az ”átnevelő tábor” nevű intézmények működtetése. Azonban más befejezésre, drasztikusabb lezárásra számítottam. Ettől eltekintve a katartikus élmény megvolt, a főszereplők változásával és a végkifejlettel is elégedett vagyok.


Még mielőtt elfelejtem (de utólag ideírom). Meg kell említeni Troye Sivan (Gary) személyét, akit eddig a zene világából ismerhettünk, de most egy mellékszereplőként is láthatunk a filmben. Meg kell mondanom, hogy az esetlegesen furcsán, talán extrémnek ható egyes külső (sminkelt) megjelenései, ellenére itt a szerepével nagyon is szimpatikussá vált számomra.

Az pedig csak ráadás, hogy a komponált filmzene (”score”) mellett hallható két zeneszám közül az egyiknek („Revelation”) ő az előadója. Az ebben közreműködő, Sigúr Rós nevű izlandi alternatív rockegyüttesből ismert Jónsí pedig önállóan is elénekel egy dalt, (angol nyelven, nem izlandiul) („Who Are You Thinking Of?”), amivel Sivan mellett nagyban segíti az adott jelenetben, pillanatban, a film néha túlságosan is melankolikus hangulatában való elmerülést!


Viszont picit furcsálltam, hogy az író Garrard Conley, és a főszereplő család neve, Eamons, nem egyezik. Azt hittem, hogy önmagáról mintázta a címszereplőt. Lehet még több részlet világossá válik majd a MAGYAR NYELVŰ KÖNYV február 28-i, Európa Könyvkiadó gondozásában való megjelenése után. (Vélemény, kritika ezen írás kibővítéseként várható a későbbiekben.) (Linkek, előzetesek, videók lentebb találhatók!)

Végezetül pár dolog:

- NE tedd ki a kezed a kocsi ablakán, mert a szembejövő sávból érkező kamion leszakíthatja. :) (Érteni fogod, ha láttad a filmet.)

- „Fake it til you make it.

Az eredeti nyelven, (angol felirattal) megtekintett film óta gondolkodom, hogy lehetne ezt ”jól” lefordítani. Értem, hogy mi a jelentése, mit szeretnének ezzel kifejezni, de a magyar nyelven ezt kifejezni sokkal nehezebb.

Talán így lehetne a legjobban megfogalmazni: „tettesd / színleld, amíg eléred / megcsinálod” (a kitűzött célt). Ha valakinek jobb, frappánsabb, rövidebben leírható, szótagszámra is egyező tippje, ötlete van, kérem, írja meg.

- A filmnek a UIP-Duna film ”hivatalosan” a „Kitörölt fiú” címet adta. Azonban az IMDb oldalán mindig az „Eltörölt fiú” volt kijelezve. Végül pedig ez lett a magyar könyv címe is.)

Könyv (Book) info


Garrard Conley: Eltörölt fiú

Eredeti megnevezés: Boy erased

Terjedelem (oldalak száma): 352 oldal

Kötés: kemény tábla, védőborító

ISBN:9789635040100

EAN:9789635040100

Tömeg: 380 gramm

Méret [mm]: 142 x 197 x X mm

Fordította: Nagy Gergely

Várható megjelenés: 2019. 02. 28.


moly

Boy Erased

Eltörölt fiú




angol nyelvű változat

Boy Erased: A Memoir of Identity, Faith and Family (Garrard Conley)

Garrard Conley


Soundtrack (Filmzene)

Boy Erased (Original Motion Picture Soundtrack)


Google Play Store

iTunes

CD

Amazon UK

Vinyl


English videos

Focus Features (USA)


BOY ERASED – Official Trailer [HD] – In Theaters November




BOY ERASED - Official Trailer #2 [HD] - In Select Theaters This Friday




BOY ERASED - "Revelation" by Troye Sivan & Jónsi - In Select Theaters November 2nd



Boy Erased (Eltörölt fiú) (Kitörölt fiú) – 9/10


Magyar mozi bemutató (Hungarian theatrical release date): 2019.02.07. [Eltörölve (deleted/cancelled): 2018.11.29.]

Korhatár besorolás: (Hungarian "age classification"): 12 éven aluliak számára nem ajánlott (not recommended under age 12) [Nem hivatalos (Not official.)]

A filmet ("Boy Erased (Eltörölt fiú) (Kitörölt fiú)" (2019)) Magyarországon a(z) UIP-Duna Film forgalmazza. A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Focus Features, Universal Pictures, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!


This movie ("Boy Erased (Eltörölt fiú) (Kitörölt fiú)" (2019)) Hungarian distributor is UIP-Duna Film. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Focus Features, Universal Pictures, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2019


™ and © 2019 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!


--------------------


Boy Erased, Boy Erased Movie, Eltörölt fiú, Kitörölt fiú, Garrard Conley, Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Joel Edgerton, Xavier Dolan, Troye Sivan, Jesse LaTourette, Britton Sear, David Ditmore, Matt Burke


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of



mozi, film, movie


Cinema Moziklub


#CinemaMoziklub #moziznijo #BoyErased #BoyErasedMovie #EltöröltFiú #KitöröltFiú #GarrardConley #LucasHedges #NicoleKidman #RussellCrowe


#JoelEdgerton #XavierDolan #TroyeSivan #JesseLaTourette #BrittonSear #DavidDitmore #MattBurke #film #movie #LucasHedgesMovie


#IgazTörténet #TrueStory #religion #vallás #átnevelőtábor #meleg #homoszexuális #gay #lgbt #lmbt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése