2017. január 27., péntek

Kaliforniai álom (La La Land) - vélemény, (kritika)

Első ránézésre bárki gondolhatja, hogy ez csak úgy újabb „éneklős táncolós” úgynevezett musical féle valami! Nos, van benne bőven énekelgetés, de mindenki felejtse el azt, amit eddig tudott a „zenés filmek” kapcsán. Megmondom őszintén, hogy nincs nagy tapasztalatom ilyen téren (pl. West Side Story), de ez a film újra írta a műfaji definíciókat!

Van az, amikor egy filmről szinte lehetetlen értekezni konkrét tartalom említése nélkül („spoiler”), vagy annyira jó lett, hogy az öröm miatt nem csak a levegő, hanem a szavak után is kapkodni kell. Most ez az utóbbi esett áll fenn.


Természetesen el lehet mondani, hogy „nincs új a nap alatt”, meg „sablonos” és „nyálas”, esetleg „giccses”, amik talán mind igazak is rá, nem tagadom, hiszen tényleg sokan elmondták már az élet nagy igazságait, dolgait különböző képpen. Viszont a „La La Land (Kaliforniai álom)” új szintre emelte a „zenés film”, dráma, musical, „dramedy” (dráma-vígjáték angol elnevezés kombinációja).



Az alap sztori ugye az, hogy van egy szépfiú és egy csini kislány akik szeretnék megvalósítani az álmaikat, ennyi, pont, vége. Mégis, hogy lehet ezt eladható formába önteni a 21. században? Hát így! :) Őszintén, szenvedéllyel, kis naivitás és romantika fűszerezésként nem árt, hogy oldja a feszültséget, de összességében megint csak közhelyet tudok írni – önmagunkat kell adni és a legjobbakat remélni.



Sebastian Wilder (Ryan Gosling) egy tengődő jazz zongorista, akinek álma, hogy saját klubja legyen. Mia Dolan (Emma Stone) pedig csak a szereplőválogatásokon folyton elutasítás (vagy még választ sem kapó) színésznő, aki az egyik stúdió kávézójában dolgozik, és természetesen hírnévre, szakmai elismertségre vágyik, a filmvásznon.



Két külön világ, univerzum, akik teljesen véletlenül találkoznak az LA-i forgatagban. Ismeretségük lassan alakul, fejlődik, teljesedik ki, már amennyire a sors és önmaguk megengedik ezt saját maguknak. Szépen, lassan végig követhetjük ahogy telnek a hetek, hónapok és nyílnak meg egymás felé, kezdik megtalálni a másikban rejlő szikrát, ami tükörképe (is) lehet az álmuknak. Talán a végzet akarta, hogy folyton egymásba botlanak, de végül kikötnek egymás mellett.



Az egyik a legjobb az egészben, hogy annyira élethűen van bemutatva a kapcsolatuk, hogy elhiszi a néző, ez tényleg megtörténhet, és nem csak egy filmet néz. Az ismeretség minden fázisa szórakoztató, intelligensen humoros, és néha „az élet közbeszól” alapon, mikor egy nagy pofon formájában megkapják a kő kemény valóságot, nem kissé szomorú is.



Nem tudom mennyit számít, hogy ez Ryan Gosling (Sebastian Wilder) és Emma Stone (Mia Dolan) harmadik közös filmje. Viszont a kémia nagyon-nagyon működik köztük. Azt is el lehet hinni róluk, hogy tényleg olyanok, mint a karaktereik, eddig (a való életben) sosem találkoztak, de „szerelem első látásra” (csak nem tudnak róla) módon összejönnek.


Mindketten rendkívül szerethető személyek, nagyon elhivatottak, céltudatosak, és fogalmam sincs mennyit jártak ének órára, de piszkosul jól dalolásznak. Az, hogy a kapcsolatukat nem csak saját elvarázsló személyiségük, hanem Justin Hurwitz zeneszerző dallamai is színesítik csak tovább emeli az egész színvonalát. Néha hátborzongatóan telibe talál egy-két dallam, zeneszám, és szívbemarkoló(bb) részeknél szinte feláll a szőr a néző karján, annyira tökéletesre sikerült az egész.
Számomra, kizárólag a zeneszerző által komponált dallamokat („score”) tartalmazó album egy idő után picit sok, bár alapvetően kedvelem a jazz műfajt, de azt vallom, hogy mindent mértékkel. Majdnem elfelejtettem, hogy ez az úriember felel a Whiplash zseniális zenéjéért is!


Viszont mindenkinek bátran ajánlom a 15 zeneszámot tartalmazó „soundtrack” albumot, amin a pár énekes szólamtól eltekintve szintén megtalálhatóak a komponált alkotások. Ezek váltakozása pedig remek egyveleget, albumot alkot, amit megfelelő hangulatba, élethelyzetben, legyen az akár pozitív vagy negatív jellegű, bátran többször újrahallgathatunk.

Ami, vagyis aki felteszi az i-re a pontot az nem más, mint megérdemelten többszörös díjnyertes és elismert zenész, John Legend szereplése. Remek ellenpólusa és ugyanakkor húzóereje is Ryan Gosling karakterének, (aki egyébként csak a film kedvéért tanult meg zongorázni).


Ilyen és hasonló szerelmek a vásznon, de főleg az életben nagyon ritkán fordulnak elő, talán csak az életben egyszer. Ez is lehet egy plusz pont az egész élményfaktora mellett, át lehet élni minden (majdnem) a legteljesebb mértékig. Elképesztő energia sugárzik mindkettőjükből, ahogy önmaguk álmai megvalósítása mellett még annál is több energiát fektetnek abba, hogy a másikat előrébb juttassák, hajtsák, hogy neki még jobb legyen, elérje célját, vágyait. Mindezt úgy, hogy ez élet egy percre sem sodorja el őket egymás mellől. Az életben ritkán van így, tehát a vásznon sem kapunk vissza mást, de ettől lesz jó.


Nagyon nem igazán figyelünk fel a mellékszereplőkre, mert az egész energiája rendkívül magával ragad, de néha azért egyes párbeszédes jeleneteknél visszazökkenünk a valóságba és rögtön elfelejtjük, hogy ez egy „musical”, vagy valami hasonló. – Láthatjuk a már Oscar-díjas J. K. Simmons (Bill) szerény személyét a bár tulajdonosaként, ahol Sebastian Wilder (Ryan Gosling) dolgozik, és most nem szól rá a zongoristájára, hogy miért nem a „saját tempójában” játszotta azt, amit a kotta szerint elvár tőle.

Volt és lesz is köztük nézeteltérés, de ez főnök-beosztott tekintetben, főleg, ha egy rendkívül ambiciózus személyről van szó, mint Sebastian, nem meglepő.
Illetve összetalálkozhatunk a szinte mindig mellékszerepekben látható Rosemarie DeWitt karakterével is, aki Sebastian nővérét alakítja. Kis szerepük van a filmben, de akkor üde színfoltjai és részei az egésznek, nem egy megmosolyogtató pillanattal ajándékoznak meg minket.


Mivel a helyszín Hollywood, így természetesen a „happy end” nem maradhat el a film végéről. Viszont mondtam, hogy a kötelező „életszerű kliséktől” eltekintve ez nem egy szokásos film! – A kezdetkor és befejezéskor, ahogy a cím és a vége felirat kiírásra kerül, miként lassan bevezetésre kerülünk ebbe a mágikusan romantikus világba alig két órára, teljesen visszarepít minket „Hollywood aranykora” hangulatba, akár csak a film vége felé található pár jelent.


Megható, szívszaggató, könnyfakasztó, álom szerű, varázslatos, káprázatos, romantikus, energikus, magával ragadó, élethű, egyszerűen tökéletes, egy új, korszakalkotó klasszikus, kult film született! Kötelező olvasmány, még a musical műfajt messziről elkerülők számára is!

FIGYELEM!!! – Az előzetesek alatt egy esetlegesen, de nem feltétlenül biztosan "spoiler" tartalmú megjegyzés található. Ez NEM a film tartalmára, inkább annak "jellegére" utal! Továbbra sem említek semmi konkrétat történet kapcsán!!!




KALIFORNIAI ÁLOM - előzetes (12)






KALIFORNIAI ÁLOM - szinkronizált előzetes (12)






KALIFORNIAI ÁLOM - City of Stars filmrészlet (12)






KALIFORNIAI ÁLOM - A kulisszák mögött (12)





Én szóltam, esetlegesen "spoiler" lehet, akkor is, ha a film cselekménye nem kerül említésre!!!

Nos, a film után, mikor már kicsit túl voltam az első "pozitív sokk" okozta... hatáson eszembe jutott valami. Méghozzá a "Prime (Első a szerelem)" c. film! Ebben Meryl Streep egy zisdó származású pszichiáter, Bryan E. Greenberg a fia, Uma Thurman pedig a páciense karakterét alakítja. Nos, nem nehéz kitalálni a továbbiakat. De nem is az a lényeg, hogy a srác és a csaj összejönne, úgy ahogy, hanem inkább a fontos mi történik velük és miként teljesedik ki a kapcsolatuk,  na meg a befejezés, ami eszembe jutott a "La La Land" kapcsán is!

Aki látta a filmet tudja, hogy mire célzok, az, aki nem, és mégis olvassa ezt, nos nincs mitől tartania. Főleg, ha nem kombinálja túl a dolgokat!



A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2016.12.29. (December 29th, 2016)



A filmet ("Kaliforniai álom (La La Land)" (2016)) Magyarországon a(z) Freeman Film forgalmazza, a jogokat a(z) Freeman Film, valamint a(z) Black Label Media, Gilbert Films, Impostor Pictures, Marc Platt Productions, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Kaliforniai álom (La La Land)" (2016)) Hungarian distributor is Freeman Film. The original rights of this movie is own by Freeman Film and / or Black Label Media, Gilbert Films, Impostor Pictures, Marc Platt Productions and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2016

™ and © 2016 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------------------------------------

Kaliforniai álom, La La Land, La La Land Movie, Damien Chazelle, Justin Hurwitz, Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend, Rosemarie DeWitt, J. K. Simmons, Finn Wittrock, Tom Everett Scott, Meagen Fay, Damon Gupton, Jason Fuchs


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of,


vígjáték, romantikus vígjáték, romantikus film, zenés film

comedy, romantic, romantic movie, musical, musical movie, lovely movie


mozi, film, movie


Cinema Moziklub, Freeman Film


FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #KaliforniaiÁlom #LaLaLand #LaLaLandMovie #DamienChazelle #JustinHurwitz #RyanGosling #EmmaStone #JohnLegend #RosemarieDeWitt

#JKSimmons #FinnWittrock #TomEverettScott #MeagenFay #DamonGupton #JasonFuchs #romantic #RomanticMovie #musical #MusicalMovie

#LovelyMovie #movie #film #mozi #romantikus #RomantikusFilm #ZenésFilm #RyanGoslingMovie #EmmaStoneMovie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése