2017. január 27., péntek

Hidden Figures (A számolás joga) - vélemény, (kritika)

Nos, van három afroamerikai / színes bőrű / fekete / néger nő, akik okosak, akár csak mások. Azonban nem szimplán okosak, valóságos zsenik! Az agyuk, teljesítményük, számolási képességük felülmúlja bármelyik számító gépezetet. Legalább is a 50-es évek végén az USA-ban, ahol a „Hidden Figures (A számolás joga)” c. film, hihetetlen, de igaz történet alapján játszódik!


Három rendkívüli tehetséggel megáldott nő, akik nem csak a megkülönböztetés, szegregáció áldozatai, akármit tesznek, mondanak (ha egyáltalán meg mernek szólalni), képtelenek kitörni helyzetükből. Az idő előrehaladtával azonban lassan felismerik, hogy szükséges velük együtt működni, sőt megbízni bennük, talán azért is, mert másra nem lehet számítani, aki ilyen kiemelkedő lenne matematika (és fizika) területén (egyaránt).



A konfliktusok a kicsitől a nagyig, a személyest jóléttől a nemzeti érdekek szintjéig egyaránt megtalálhatóak a filmben. Azonban tényleg bármi történjék, ők soha nem adják fel. Példa értékű alázatos szorgalmukkal a legfelsőbb körökben is elkezdik őket tisztelni, elismerik teljesítményüket, eredményeiket. Ezzel együtt a néző is folyamatosan lépdel végig velük az úton, mert eszméletlen energia sugárzik ezekből a nőkből, még a vásznon kívül is.


Minden nézőjét magával ragadja, megérinti és talán egyes részeknél megríkatja, főleg a legvégén. Hiszen mondhatni az űrkorszak hajnalán vagyunk, de mégis olyan társadalmi elvárásoknak kell megfelelni, amik még talán az őskorban sem voltak jellemzőek, mert csak az evolúció negatív hozadéka. Persze idővel ez elmúlik, megszűnik, és az, hogy napjainkban mennyire van jelen a kisebbségek kimondott és kimondatlan megkülönböztetése sokat lehet vitatkozni. Viszont amíg valaki nem tapasztalja meg, hogy alárendeltként bánik vele a sors, vagy nem lát egy hasonló filmet, ami teljes mértékig képes átadni ezt, addig fogalma sem lehet róla.



Egy életre szóló lecke mindannyiunknak, hogy nem számít a bőrszín, vallás, az, hogy ellenkező vagy azonos nemű partnert választunk, mert ezek valójában csak kis részei lényünknek. Erre utal a film egyik mondata, amit Kevin Costner karaktere mond, mikor az előrelépés, haladás érdekében, elrendeli, hogy nincs többé megkülönböztetés a mosdók használatában (sem)! – „Mi itt a NASA-nál mind ugyanolyan színűt pisálunk!”


Bár a cél az első ember feljuttatása az űrbe, a Föld megkerülése, aztán a Hold, és így tovább, mit csak kívánni lehet, de itt talán a leges legkevésbé az űrhajósok személye számít. A fentebb említett színész legenda mellett fontos megemlíteni Jim Parsons (igen, mindenki tudja ki, ő az) negatív és kissé drámaira sikerült karakterét, aki talán az egyetlen kiemelkedő ellentéte a három női főszereplőnek. Még Kevin Costner, mint a NASA (egyik) nagyfőnöke is szigorúan, de mégis enyhébben bánik a színes bőrű zsenikkel.

Meg kell említeni még Kirsten Dunst karakterét, akinek a szerepe „fikció”, akár csak a Jim Parsons által alakított személy, Paul Stafford. Azonban, Kirsten is hasonlóan karizmatikus szerepet kapott, mint a férfiak részéről Parsons.



Természetesen nem létezik film zene nélkül. Az pedig nem jelenthet senki számára meglepetést, ha egy afroamerikai személyekről szóló film muzsikáját, amit a zseni Hans Zimmer komponált, olyan szintén remek, és egyben színes bőrű zenészek szolgáltatnak, mint Pharrell Williams, Mary J. Blige vagy Alicia Keys. Mellettük felcsendül még Lalah Hathaway, Kim Burrell és Janelle Monáe (aki egyébként az egyik főszereplőt is alakítja!) egy-egy szerzeménye is, amik mind egytől egyig matematikai pontossággal illeszkednek a film hangulatához.

Nem csak Mr. Zimmer lágy, és sokszor a szívbemarkoló, torokszorító pillanatokat felerősítő lágy, finom dallami jelentősek, hanem pl. Pharrell zeneszámai is. Tökéletesen illik az adott jelenetekhez, mint ha előbb megnézte volna a filmet és utána írta volna a zenét. Ezek a művészek, még akkor is, ha tudjuk, szívünk mélyén érezzük, hogy lehangoló jelentről van szó, felemelővé teszik azt, ami eléggé megkönnyíti a sztori feldolgozását.


Katherine Coleman Goble Johnson - Taraji P. Henson



Dorothy Johnson Vaughan - Octavia Spencer



Mary Jackson - Janelle Monáe

Nagyon hiányzott már egy hasonló alkotás a „The Help (A Segítség)” c. film óta! (Vélemény cikk: http://cinemamoziklub.blogspot.hu/2011/11/help-review-segitseg-kritika.html) – Elgondolkodtató, megható, és rendkívül felemelő a három nő, Octavia Spencer (Dorothy Vaughan), Taraji P. Henson (Katherine G. Johnson), Janelle Monáe (Mary Jackson) története, akik szó szerint beírták magukat a történelembe. Talán nem túlzás azt állatíni, hogy nélkül amerika nem jutott volna szinte semmire az űrprogram területén. Sőt, Katherine Coleman Goble Johnson abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a NASA épületet nevezett el róla (2016. május)!


A számolás joga (Hidden Figures) - Magyar feliratos előzetes (12)






A számolás joga - TV spot (12)





A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2017.01.19. (January 19th, 2017)


A filmet ("Hidden Figures (A számolás joga)" (2016)) Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza, a jogokat a(z) InterCom, valamint a(z) 20th Century Fox, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Hidden Figures (A számolás joga)" (2016))  Hungarian distributor is InterCom. The original rights of this movie is own by InterCom and / or 20th Century Fox and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2016

™ and © 2016 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------------------------------------

A számolás joga, Hidden Figures, Hidden Figures Movie, Margot Lee Shetterly, Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge, Glen Powell, Kimberly Quinn, Olek Krupa


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of


igaz történet, adaptáció, könyv, regény, űrkutatás, űrutazás

drama, true story, adaptation, space, space travel, NASA


mozi, film, movie


Cinema Moziklub, MozICom, InterCom, 20th Centory Fox


FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #ASzámolásJoga #HiddenFigures #HiddenFiguresMovie #MargotLeeShetterly #TarajiPHenson #OctaviaSpencer #JanelleMonáe #KevinCostner #KirstenDunst

#JimParsons #MahershalaAli #IgazTörténet #megható #adaptáció #könyv #regény #űrkutatás #űrutazás #mozi

#film #movie #drama #TrueStory #space #SpaceTravel #NASA #TarajiPHensonMovie #OctaviaSpencerMovie #MargotLeeShetterlyMovie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése