2012. január 10., kedd

Életrevalók (Intouchables) - vélemény, (kritika)

Életrevalók (Intouchables) - vélemény, (kritika) (review)






Amikor 2011 őszén láttam a „The Help (A segítség)” c. filmet, ami szerintem a tavalyi év legjobb három filmje között van, azt hittem csak drámával lehet Oscar-díj esélyes, és valóban jó filmet készíteni. Ja és csak Hollywood háza tájáról. Ezt a franciák megcáfolták. Talán túl sok filmet néztem, hogy azt gondolom, ahhoz, hogy egy film kiemelkedő legyen, csak drámai témájú lehet, ami leginkább igaz történeten vagy könyvön vagy igaz történetből írt könyvön alapszik.














Az „Életrevalók (Intouchables)” c. film egy sport balesetben lebénult érett korú, gazdag  milliomos úriember és a gettóból jött, csak a segélyre pályázó színes bőrű, problémákkal, teli fiatalember életre szóló barátságuk történetét meséli el nem minden napi módon, hiszen az életük sem volt unalmas.  Számomra nem igazán nevezhető drámának, mégis felveszi a versenyt „A segítség vagy „A felolvasó” c. filmekkel az elmúlt évekből. Talán kicsit fel lehet címkézni a víg-dráma jelzővel. Leginkább azonban egy olyan igaz történetet mesél el, rengeteg humorral tarkítva a közel két órás filmet, ami mindannyiunk számára nagy lecke (lehet) az életről.















Fontos egy filmnél a rendező, producer, sminkes, casting-os,és még sokan mások. Aki szerintem az egyik legnagyobb jelentőséggel bír a stábból az a rendező és forgatókönyvíró után az operatőr! Az „Életrvelók” c. film nagyrészt városi környezetben, épületen belül játszódik, de kicsit belekóstolhatunk a természet ízébe is, mondhatni egy kis extrém sporton keresztül. Amit ezzel mondani szeretnék, az lenne, hogy a filmszakma műfaji elvárásai ellenére, az operatőri munka jelen esetben az operatőri munka első osztályú, akár egy barokk stílusú szobában, épület belső terei közt gurulunk kerekesszékkel vagy hegyek, völgyek felett repkedünk siklóernyővel. A film pozitív életérzése teljesen érzékelhető a közeli és távoli felvételek, távolságok megjelenítésével.






Aki azonban egy kis drámaiságra, nagy életigazságokra vágyik, az is kap egy szeletet az élet ezen részéből. A film szépen megtanít arra, hogy maga a nagybetűs élet, általunk elképzelt szituációk közül, még a legrosszabb is elviselhető, sőt úgy is élvezhetjük, ahogy eddig elképzelni sem tudtuk. Mi kell ehhez? Leginkább egy barát, aki mindig megnevettet!





Francia alkotás és a világ számára kevésbé ismert színészek ellenére, az élet sztereotipizált és többségünk által kevésbé megtapasztalt oldalát bemutató élethelyzetekből is betekintést kapunk a segítségükkel, miközben elsőre nem várnánk el sokat. El kell, hogy szomorítsak mindenkit, mert az igaz történet ellenére a film fő karaktereit alakító színészek majdnem, hogy tökéletes alakítást nyújtanak!





Szerintem mindegy, hogy kinek milyen kedve vagy problémája van az életben, adott pillanatban, ha megnézi az „Életrevalók (Intouchables)” c. filmet, mindenképpen kap egy kis erőt, hogy önmaga is igazán energiával, humorral, pozitív érzésekkel teli életrevaló személyként folytassa tovább legalább a napját, ha ne is az életét.





(A kritika minden esetben kizárólag az író véleményét mondja el. A kritika bármely célú további felhasználása kizárólag az írója előzetes hozzájárulásával lehetséges! – The reviews presents, showing exclusevly only just the author’s (writer’s) oppinion! The reviews any kind of additional use allowed only with the author’s contribution! All Rights Reserved! 2012 – Erno Szarka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése