2011. április 17., vasárnap

Rio - a film - Kritika, élménybeszámoló (gálapremier)

Rio - a film

A film gálapremierjére vasárnap délután (2011.04.17.) került sor a Cinema City Aréna moziban és előterében. A filmről és a rendezvényről rövid írásom it olvasható.

Értékelésem a filmről: 7/10 (Ez kizárólag a film műfajának keretein belül érvényes, nem hasonlítható össze más kategóriájú, témájú filmekkel!) A legvégén linkek találhatóak a mozifilm honlapjaihoz, FB oldalaihoz, hivatalos YouTube "csatornáihoz", és az imdb adatlaphoz is!


Kritika, vélemény a filmről.


Egy kedves kis háziasított papagáj, ki fajának utolsó hím példánya (ara papagáj), kikerül a nagyvilágba. Nem is akár hova, hanem a nyüzsgő, pezsgő Rio-ba! Még az őserdőbe is betéved. Azonban van egy gond, nem tud repülni. Főhősünk Azúr (azúr kék színá, az angol változatban a neve "Blu"), számtalan furcsasággal találja magát szembe. Bár ember módjára viselkedik és rengeteg hangot tud utánozni (pl. kocsiriasztó, kutyaugatás), a való életben nehezen boldogul. Minden új, ami körülveszi és tele van félelemmel minden és mindenki láttán!

Azúr, amint Rio-ba kerül, összetalálkozik fajtája utolsó nőstényével (Jewel), aki természetesen elbűvöli.  A két jómadárt eleinte kényszerből köti össze egy kapocs, hiszen fogságba kerültek, ám együttes erővel sikerült kiszabadulniuk! Ekkor kezdődik az igazi kaland és móka főhőseink számára. Minden kis általunk ismert dolog, amit Rio és Brazília hallatán tudunk, láthatunk a filmben., a szűk utcáktól kezdve, a turisták kizsebeléséig a cukorsüveg-hegyen keresztül a riói karneválon át!

A történet mondhatni sablonos, hiszen sokszor láthattunk hasonlót, hogy valakinek új életet kell kezdeni vagy új dolgokat tanulni, és számára teljesen idegen környezetben boldogulni. A végére persze megtalálja önmagát, (talán) az igaz szerelmet, és barátokat is szerez!

A Rio c. film nem csak azért mást, mert animációs film, hanem egyedi szemszögből közelíti meg a problémát. Azúr és Jewel, összekovácsolódnak, és amíg a madár tolvajok rabságából kiszabadulva Rio forgatagán át, az őket kereső gazdájukkal ismét egymásra lelnek, hihetetlen utazáson mennek keresztül. Felfedezik egymást, Azúr számára még ismeretlen világot. Természetesen a megszokott botladozó, ügyetlen pókhendi és gonosz karakterek is felfedezhetők a filmben, akik legalább olyan jól kidolgozottak, mint ha egy gengszter filmet néznénk. Nigel, a nagy és gonosz fehér papagáj (eredeti hangja Jemaine Clement) láttán egy maffiavezér karaktere ugrott be. Szinte mindenki fél tőle, nem csak a fogvatartott madarak, hanem azok elrablóik is. Persze kicsit öntelt, mivel korábban "sztár" volt, mert fellépett valahol. :) Ez nem jelent  gondot hőseink és barátaik számára, akik magukat nem kímélve próbálnak meg segíteni egymáson.

Ismert sztori, de kicsit új köntösben, állatokkal, és akár 3D-ben is megtekinthető. Remek családi szórakozás akár hétvégére. Nem is említve a remek betétdalokat, amiket világsztárok adnak elő. Hallható többek között Sergio Mendes és Gracinha Leporace, valamint aki nélkül ma szinte nincs animációs film will.i.am, Jamie Foxx!

Nem könnyű megtanulni repülni, boldogulni az életbe, akár a rioói karnevál kellős közepén megtalálni a másikat, vagy önmagunkat. Azúr számára van segítség. Az, hogy mi lesz a film vége, ki lehet találni, de ettől függetlenül természetesen érdemes megnézni (3D-ben)! Talán mi is felfedezünk valami újat magunkba és, ha a valóságban nem is, de a képzeletben mindenképpen repülni fogunk! Legalább másfél órára, amíg a moziba ülünk!



Gálapremier:

A mozi előterében szexi lányok, kockás hasú fiúk, pezsdítő zene zengi be az egész teret és teremtenek forró hangulatot, rio pezsdítő világát varázsolva elénk Már megszokott, hogy az állófogadáson a film témájához (vagy általános) kapcsolódó finomságokkal találkozhatunk. A film főcímdalát, a TV2 műsorából megismert

Megasztár 5. néhány döntőse énekelte, közülük Giorgio "porondmesteri" (konferanszié) feladatokat is ellátott, hiszen, a mozi előterében szinte egész nap karneváli hangulat uralkodott, és filmes ajándékokkal is gazdagodhatott, aki mázlista volt. A legszerencsésebbek (akik korábban meghívást kaptak, vagy nyertek), a pazar állófogadást követően, a gálapremier részeként szinkronizált, digitális 3D változatban nézhették meg a filmet! A Megasztárok és a TV2 arcain kívül a karaktereknek hangjukat kölcsönző színészek is tiszteletüket tették a rendezvényen.



Rio - a film


színes, magyarul beszélő, brazil-kanadai-amerikai animációs vígjáték, 96 perc, 2011

rendező: Carlos Saldanha
forgatókönyvíró: Don Rhymer
zeneszerző: John Powell
operatőr: Renato Falcao
producer: Christopher Jenkins, Bruce Anderson
díszlet: Melanie Ann Martini

szereplő(k):
Jesse Eisenberg (Blu hangja)
Anne Hathaway (Jewel hangja)
Leslie Mann (Linda hangja)
Rodrigo Santoro (Tulio hangja)
George Lopez (Bobo the Toucan hangja)
Jamie Foxx (Nico hangja)
Jemaine Clement (Nigel hangja)
Carlos Ponce (Marcel hangja)
Will i Am (Pedro hangja)


Gálapremier: 2011.04.17., vasárnap, fogadás 15 órától, vetítés 16 órától


Országos mozipermier: 2011. április 17.

A film normál (35 mm-es, 2D) és digitális 3D változatban (szinkronnal vagy akár eredeti nyelven) is megtekinthető a mozikban!


Rio - PORT.hu adatlap

Rio - imdb adatlap


Rio - a film hivatalos honlapja (United Kingdom)

Rio - a film hivatalos honlapja (USA)


Rio - a film hivatalos FB oldala (Hungary)

Rio - a film hivatalos FB oldala (United Kingdom)

Rio - a film hivatalos FB oldala (USA)


Rio - a film twitter oldala (angol nyelven)


Rio - a film hivatalos YouTube oldala (United Kingdom)

Rio - a film hivatalos YouTube oldala (USA)


Rio the movie 2011 Soundtrack~Will.i.am Hot wings Ft. Jamie Foxx (Music)

Taio Cruz - 'Telling The World' - Official Rio Movie Soundtrack


Rio - a film Yahoo movies adatlapja (USA)

Rio - a film Yahoo movies adatlapja - videók (USA)


Rio - filmplakátok - link 01.

Rio - filmplakátok - link 02.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése