2011. április 18., hétfő

127 Hours (127 óra) - kritika

127 Hours (127 óra)

A film premierje a Sundance filmfesztiválon volt, Londonban novembertől vetítették, de előtte a BFI Filfesztiválon debütált a szigetországban! Volt szerencsém és meghívás kaptam a hivatalos magyar premier előtti bemutatóra vetítésre)!


Kritika, vélemény a filmről.


Hallani rosszat és jót, meleget és hideget, de aki erről a filmről rosszat mond, az még nem küzdött életében semmiért, főleg nem a túlélésért, jelentsen az bárkinek bármit a saját életében!

A sztori megtörtént, eseményen alapul, és annak könyvváltozatából készült a film. Egy igaz és hihetetlen történet, Aron Ralston hegymászó, túrázó küzdelme az életért! Egyik reggel fogja magát, teletölti kulacsát, és kocsijába ülve elindul Utah sivatagos, sziklás területeire.Egy idő után kerékpárral, majd gyalog folytatódik az útja. Találkozik egy túrázó párral, két barátnővel. Egy idő után azonban szétválnak és Aron továbbra is egyedül folytatja az útját. Megpróbál lemászni egy szűk hasadékon, de hirtelen egy nagyobb szikla ráesik, lejjebb csúszik, és a hatalmas kődarab alá szorul jobb. karja.

Innentől kezdve 127  óra telik el a kiszabadulásig. Aron Ralston túléli, tudjuk mi lesz a vége, mégis várjuk, megtörténik a csoda. Így is lesz, mert főszereplőnk, és valós életben is teljes változáson ment keresztül, miközben az életéért küzdött. Végső kétségbeesésében saját vizeletét is képes meginni, hogy megvédje szervezetét a teljes kiszáradástól.

A film rendezője, Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire), már eléggé bizonyította, hogy ért a filmkészítéshez. Az utóbbi pár évben egyedül álló kamera mozgással és fényképezéssel, meg persze utólagos vágással hihetetlen történetet mesél el. Nagyon kevés dialógus van a filmben, így a lenyűgöző képi megoldások, és zene mellett a táj látványa és főhősünk hallucinációi segítenek a hatás elérésében az élmény átélésében. Lehet benne valami, hogy néhol túlzottan sok az extrém képi megvalósítás, viszont a valóság még inkább az. Csak akkor tudjuk, ha átérezzük, megtapasztaljuk. mégis mindenki rosszullét határát súrolva, esetleg sírva távozik a moziteremből. A lebilincselő zene, és látvány teljesen magával ragad, és nem enged szabadulni a moziszékből másfél óráig!

A film végén brutális kegyetlenséggel tárul elénk a valóság, ahogy Aron Ralston próbálkozik, majd sikeresen amputálja saját jobb karjának alsó részét! Ezután még ki is kell jutnia a sivatagból és mikor megmenekül teljes a katarzis, és egy hihetetlen filmélménnyel leszünk gazdagabbak. Elszántság, kitartás, vágyakozás az életre és mindenre, ami életben tart minket. Soha fel nem adni, semmilyen körülmények között! Röviden ez Aron megrendítő, szívfacsaró és igaz története.

A filmet kizárólag érett, erős idegzetű, felnőtt nézőknek ajánlom!

Értékelés, ami csak a műfaj keretein belül érvényes, mivel hasonló vagy más témájú filmekkel sem lehet összehasonlítani egy mozgóképet! 10/10



127 Hours (127 óra) - imdb adatlap

127 Hours (127 óra) - PORT.hu adatlap

127 Hours (127 óra) - hivatalos weboldal (USA)

127 Hours (127 óra) - hivatalos magyar (Hungarian) Facebook oldal


127 Hours (127 óra) - Twitter



1 megjegyzés: