2012. február 25., szombat

Shame - review - A szégyentelen - kritika


Shame – A szégyentelen (Shame)









Teljesen le voltam döbbenve, megszólalni alig bírtam, mikor először láttam a „Shame” c. filmet.  Persze az élet hoz nehéz helyzeteket, de legtöbbünk nem szembesül hasonló dolgokkal, illetve mindenki másként kezeli a problémáit. Jelen esetben Brandon életébe kapunk lehetőséget bepillantani, aki szerintem az egyik legrosszabb módon próbálja kezelni a felmerülő szituációkat, mivel szexfüggő!Ha elképzeljük, hogy minden jó nőt megdug, akkor az enyhe kifejezés! A libidója kielégíthetetlen és mérhetetlen mérteket ölt, amit néha szinte ő maga sem tud kezelni.






Túl sok beszéd nincs a filmben, a tettek beszélnek helyettük, vagyis főhősünk tettei. Miként tartható fenn egy ilyen szélsőséges élet és meddig bírja valaki hatalmas mértékű lelki teher alatt? Mi van, ha már a szex szinte minden formája sem jelent megfelelő kielégülést? A filmben, és minden bizonnyal az életben is van tovább a holtponton túl. De addig is van legalább egy személy, aki  szívesen lenne Brandon életének része, aki nem más, mint a húga. Carey Mulligan számomra ebben a filmben érett igazi vérbeli nővé és színésszé, attól függetlenül, hogy az „Egy lányról (An Education)” c. filmben már bizonyított és nem csak a filmszakma, kritikusok, de a közönség elismerését is magáénak tudhatja.






Minden bizonnyal egyet lehet érteni abban, hogy így nem lehet társat találni, de Brandon számára nem is ez a cél, hiszen számára rendezettnek tűnő élete nagyon nincs rendben. Az erkölcstelenség és kielégíthetetlen szexuális étvágy sosem vezet jóra, amíg nem szembesülünk a filmben is egy ponton azzal, hogy meg kell állnunk és itt az ideje változtatni, mert nincs tovább! Persze van másik út, folytathatjuk életünket, de kérdés, hogy milyen áron?






A túléléshez alkalmazkodni kell, változni és ezzel a filmben sincs másként a szégyentelen életmódot folytató főszereplő. Viszont szinte biztos, hogy mindig az általánosságban értelmezett rossz utat választja!




A magány és a testi örömök minden formája az internetes pornótól kezdve az orális szexen át a csoportos szexen át az egészen perverz dolgokig teljesen felőröl egy embert! Michael Fassbender mégis életben tartja számunkra Brandon karakterét, képes kezelni a „kurvaként” viselkedő kishugit, miközben a saját életét is alig tudja kordában, élhető keretek között tartani, a szinte összeomlás határán álló lelkét, amiben a hatalmas űrt kizárólag csak a szex töltheti be!





Michael Fassbender eddigi karrierje legjobb és leghitelesebb alakítását nyújt,a mindenképpen megérdemelte volna az Oscar-díj jelölést is, főleg, hogy Cannes-i Filmfesztiválon már elismerték!  Nem egy könnyű film, és aki már élt át hasonlót az jobban értheti mennyire nehéz lehetett valósághűen életre kelteni, egy lelkileg igen csak sérült karaktert!



 Persze senkinek nem kívánok hasonlót, de mindenképpen nézze meg a „Shame” c. filmet, mivel tökéletes színészi játékkal és rendezéssel állunk szemben, ami az élet kegyetlen pillanatait is megmutatja, nem mindennapi módon. Ez egy g*ci jó film lett! Mindenkinek látnia kell!



Shame - A szégyentelen - hivatalos magyar filmplakát




Shame - A szégyentelen - betiltott magyar filmplakát  01.





Shame - A szégyentelen - betiltott magyar filmplakát  02.





Shame - A szégyentelen - betiltott magyar filmplakát  03.





(A kritika minden esetben kizárólag az író véleményét mondja el. A kritika bármely célú további felhasználása kizárólag az írója előzetes hozzájárulásával lehetséges! – The reviews presents, showing exclusevly only just the author’s (writer’s) oppinion! The reviews any kind of additional use allowed only with the author’s contribution! All Rights Reserved! 2012 – Erno Szarka)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése