2012. február 3., péntek

HBO - Befutó - Luck - Az alkotókról


Cinema Moziklub – HBO –Befutó (Luck) – Press Release – Az alkotókról – (Hungarian)














Befutó (Luck) - Az alkotókról










Az HBO saját gyártású sorozatát, a Befutót David Milch és Michael Mann jegyzi.





DAVID MILCH


Milch a Befutó kreátora és vezető producere.

1982-ben a kezdő forgatókönyvíró David Milch – a Yale Egyetem irodalomtanszékének előadójaként – írt egy epizódot a Hill Street Blues című sorozat számára. A „Trial By Fury” című epizód a Hill Street harmadik évadjában került bemutatásra, és Emmy-díjat, WGA-díjat, valamint Humanitás díjat nyert az évad számára.
Milch Phi Beta Kappa és Summa Cum Laude kitüntetésekkel végzett a Yale Egyetemen, ahol a Tinker-díjat is elnyerte az angol irodalom terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Majd kitüntetéssel megszerezte az MFA (a szépművészetek mestere) címet az Iowa Egyetem írói képzésén. A Yale-en töltött kilencéves oktatói pályafutása alatt segédkezett Robert Penn Warrennek és Cleanth Brooksnak számos irodalomról szóló egyetemi jegyzet elkészítésében. Ezenkívül versei és egyéb szépirodalmi művei jelentek meg több folyóiratban is: többek között a The Atlantic Monthly-ban és a Southern Review-ban.


Milch öt évadot töltött a Hill Street Blues című sorozatnál, kezdetben vezető dramaturgként, később vezető producerként. Ez idő alatt két további WGA-díjat nyert, valamint még egy Humanitás díjat és egy újabb Emmy-díjat is kapott.

1987-ben kreátora és vezető producere volt a Hill Street Blues sorozat spin-offjának, a Beverly Hills Buntz című sorozatnak, melyben a New York rendőrei egyik színésze, Dennis Franz játszotta az egyik főszerepet. Majd 1989-ben Milch vezető producerként dolgozott az ABC Capital News című sorozatán, melyben Lloyd Bridges alakította a főszerepet.

1992-ben a New York rendőrei egyik kreátoraként dolgozott. A nagy sikerű sorozat rekordot állított fel azzal, hogy az első évadjával 26 Emmy-jelölést gyűjtött be, 1994-1995-ben pedig elnyerte a Legjobb drámai sorozat díját. A sorozat mellett Milch is hazavitt egy Emmy-díjat: drámai sorozatban nyújtott írói teljesítményét díjazták az 1996-1997-es és az 1997-1998-as évadokért. A New York rendőrei első évadjáért Milch szintén nyert egy Humanitás díjat, a forgatókönyvért pedig megkapta az Edgar-díjat.
Milch még egy rendőrsorozat, a Brooklyn South kreátora volt, és kreatív tanácsadóként dolgozott Steven Bochco Murder One és Total Security című sorozatainál.

A Redboard Productions létrehozása óta Milch több sorozat elkészítésében is közreműködött: az FBI New York-i irodájában játszódó, New York sűrűjében című drámában, az HBO Deadwood című, hat Emmy-díjat, egy Peabody- és egy Golden Globe-díjat (Ian McShane legjobb férfi főszereplőként) nyert sorozatában, valamint a szintén az HBO-hoz köthető, John From Cincinnati című sorozatban.





MICHAEL MANN

David Milch-csel együtt a Befutó vezető producere és a pilot rendezője.

Michael Mann íróként, rendezőként és producerként is könnyedén mozog a film és a televízió világa között.
Chicagóban született, és a Wisconsin Egyetemen, valamint a London Film School nevű filmes intézményben végezte tanulmányait. Karrierjét az 1970-es évek közepén televíziós íróként kezdte. Dolgozott a Police Story sorozaton, ő írta a Starsky és Hutch néhány első epizódját, és a Vega$ című sorozat kreátora volt. 1979-ben rendezője és társírója volt első televíziós drámájának, a The Jericho Mile-nak, melyben Peter Strauss, Brian Dennehy és Miguel Pinero játszották a főbb szerepeket. A film több Emmy-díjat kapott és az Amerikai Rendezők Szövetségének (DGA) díját is elnyerte.

1980-ban Mann a mozikban is debütált Az erőszak utcái című krimivel, melynek szereplői James Caan, Tuesday Weld, Willie Nelson, Dennis Farina és Jim Belushi voltak. Ezt követte az 1983-as Az erőd, melyben Gabriel Byrne, Scott Glenn és Ian McKellen játszottak.

Ezzel párhuzamosan – az 1980-as években – a televízióban is dolgozott, többek között a Miami Vice című sorozaton és a chicagói és Las Vegas-i drámán, a Crime Story-n, melyben Dennis Farina játszotta a főszerepet. 1990-ben a Drug Wars: The Camarena Story és a Drug Wars: The Cocaine Cartel című, Emmy-díjas minisorozatok producere volt.

1986-ban filmre adaptálta és megrendezte Thomas Harris „Vörös sárkány” című Hannibal Lecter-könyvét Embervadász címmel, William Petersennel, Joan Allennel, Tom Noonannal, Dennis Farinával, valamint Brian Coxszal, Hannibal Lecter első megformálójával a főbb szerepekben.

1991-ben megrendezte és társíróként, valamint producerként is jegyezte Az utolsó mohikán című filmet. Főszereplői: Daniel Day-Lewis és Madeleine Stowe.

1995-ben saját forgatókönyvéből megrendezte a Szemtől szemben című filmet. A főbb szerepekben Al Pacinót mint megszállott nyomozót és Robert De Nirót mint profi tolvajt láthatjuk. A további szerepeket Jon Voight, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ashley Judd és Amy Brenneman játszották – a két utóbbi színész első nagyobb szerepét alakította ebben a filmben.

1999-ben Mann társíróként, rendezőként és producerként is közreműködött A bennfentes című film elkészítésében. A filmet hét Oscar-díjra jelöltek, a főbb szerepeket Russell Crowe és Al Pacino játszották.

2001-ben Mann rendezője, producere és társszerzője volt az Ali című filmnek, melyben Will Smith, Jon Voight, Jamie Foxx és Jada Pinkett Smith formálták meg a főbb karaktereket. A filmet három Oscar-díjra is jelöltek.

2002-ben producere volt a Gyilkossági csoport című CBS-sorozatnak, melyben a főszerepet Tom Sizemore játszotta.

2005-ben Mann megrendezte a Collateral - A halál záloga című filmet, Tom Cruise és az Oscar-díjas Jamie Foxx főszereplésével. Ugyanebben az évben producere volt a Howard Hughes életén alapuló, Aviátor című filmnek, melyet Martin Scorsese rendezett. A Leonardo DiCaprio és Cate Blanchett főszereplésével készült filmet 11 Oscar-díjra jelölték – végül ötöt váltott szoborra.

2006-ban rendezője, írója és producere volt a Miami Vice mozifilm-változatának, melyben Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li és Naomie Harris alakították a főbb szerepeket. Producere volt a Peter Berg rendezte, A királyság című filmnek is, melyben Jamie Foxx, Jennifer Garner és Jason Bateman játszottak.

2008-ban Mann kreátora és Akiva Goldsmannal együtt producere volt a Hancock című – Will Smith, Charlize Theron és Jason Bateman főszereplésével és szintén Berg rendezésében készült – filmnek.

2009-ben társírója, rendezője és producere volt a Közellenségek című filmnek, melyben Johnny Depp, Christian Bale és az Oscar-díjas Marion Cotillard játszották a főszerepeket.

2011-ben Mann producere volt a Texas gyilkos földjén című független filmnek, melyet Ami Canaan Mann rendezett. Főbb szereplői: Sam Worthington, Jessica Chastain, Chloe Grace Moretz és Jeffrey Dean Morgan. A film világpremierje a 2011-es Velencei Filmfesztiválon volt, ahol Arany Oroszlán-jelölést is kapott.

A Befutó február 6-tól hétfő estéként szinkronosan, szerda esténként pedig eredeti nyelven, magyar felirattal látható az HBO-n.





Forrás (Source): HBO Magyarország Sajtószoba (HBO Hungary Press Room) – http://www.hbo.hu/













Minden jog fenntartva! – All Rights Reserved! – Cinema Moziklub – 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése