2012. február 3., péntek

HBO - Befutó - Luck - Dustin Hoffman


Cinema Moziklub – HBO –Befutó (Luck) – Press Release – Dustin Hoffman – (Hungarian)













Befutó (Luck) – Dustin Hoffman





A kétszeres Oscar-díjas és hétszeres Oscar-jelölt Dustin Hoffman a Befutóban Ace Bernsteint alakítja, az intelligens és jó megérzésekkel rendelkező szerencsejátékost. Hoffman producerként is közreműködött a sorozat elkészítésében.


Hoffman Los Angelesben született és a Santa Monica Community Főiskolára járt. Később a Pasadena Playhouse-ban tanult, majd New Yorkba költözött, hogy ott Lee Strasbergtől vegyen órákat. Hollywoodba érkezésével új lendületet vitt a filmgyártásba. A színész azóta is páratlan alakításokkal gazdagítja filmes karrierjét, amely bővelkedik olyan szerepekben, amelyek elmosták a „karakterszínész” és a „vezető színész” archetípusa között korábban meghúzott határokat.


Mike Nichol Oscar-jelölt, Diploma előtt című filmjében nyújtott alakításával – Benjamin Braddock szerepének megformálásával – hívta fel magára a világ figyelmét. Azóta még hatszor jelölték Oscar-díjra különböző filmjeiért, többek között az Éjféli cowboy, a Lenny, az Aranyoskám (ennek a filmnek producere is volt) és az Amikor a farok csóválja című filmekért. Hoffman 1979-ben Oscar-díjat nyert a Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításával, majd egy újabbat 1988-ban az Esőember című filmjéért. 1997-ben elnyerte a Golden Globe-gálán kiosztásra kerülő, nagyra becsült Cecil B. DeMille-életműdíjat.

Hoffman nemrég fejezte be Quartet című, első olyan filmjének forgatását, melyet rendezőként jegyzett. A Ronald Harwood azonos című színházi darabján alapuló film főszerepeit Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins, Sheridan Smith, és Michael Gambon játsszák.

Hoffman 2010-ben harmadszor is eljátszotta Bernie Focker szerepét az Utódomra ütök című filmben, Ben Stiller, Robert De Niro és Barbara Streisand oldalán.

A Richard J. Lewis rendezte Barney és a nők című független filmben Paul Giamatti oldalán egy visszavonult rendőrt és apát alakít, akinek fia felelőtlen életet él és gyanúsítottá válik barátjának titokzatos eltűnésében. A Barney és a nők a 2010-es Velencei Filmfesztiválon debütált.

Hoffman Emma Thompsonnal játszott a Szerelem második látásra című filmben, a Londonban játszódó romantikus történetben, melyet Joel Hopkins írt és rendezett. Szerepéért Golden Globe-ra jelölték a Legjobb színészi alakítás vígjáték vagy zenés film kategóriában.

A színész hangját kölcsönözte a Kung Fu Panda című kasszasikerhez. A filmet Az év animációs filmje kategóriában Oscar-díjra jelölték, és Hoffman elnyerte az Annie-díjat az animációs filmben a hangjával nyújtott teljesítményéért. Ő volt a Shifu nevű karakter hangja a Kung Fu Panda 2. című folytatásban is.

További filmjei: Cincin lovag, Mr. Magorium meseboltja, Felforgatókönyv, Parfüm: egy gyilkos története, Vejedre ütök, Én, Pán Péter, Multik, haza!, El Tropico, Pata-csata, Az ítélet eladó, Kis nagy ember, Szalmakutyák, Pillangó, Az elnök emberei, Maraton életre-halálra, Próbaidő, Agatha, Ishtar, Dick Tracy, Billy Bathgate, Őrült város, Mondvacsinált hős, Sleepers - Pokoli lecke, A gömb, Amerikai bölény, Hook és Vírus.

















Hoffman, a színházi színész

A színpadon Hoffman hasonló elismeréseket vívott ki alakításaival. Első színpadi szerepe a Sarah Lawrence Főiskola által előadott Gertrude Stein: „Yes is for a Very Young Man” című darabban volt. Ez az alakítása több Off Broadway szerepet is hozott számára, többek között a „Journey of the Fifth Horse” című darabban, melyért Obie-díjat kapott és az „Eh?” című darabban, amelyért elnyerte a drámai kritikusok által a legjobb színésznek odaítélt díjat (Drama Desk Award). (Színpadi sikerei felkeltették Mike Nichols érdeklődését, aki szerepet osztott rá Diploma előtt című filmjében.) Hoffman 1969-ben debütált a Broadwayn Murray Schisgal „Jimmy Shine” című darabjában. 1974-ben rendezőként is bemutatkozott a Broadwayn Schisgal „All Over Town” című darabjával. 1984-ben megkapta a legjobb színésznek járó drámai kritikusok díját Willy Loman megformálásáért „Az ügynök halála” című Broadway-darabban, melynek producere is volt. Majd Tony-díjra is jelölték Shylock megformálásáért „A velencei kalmár” című darabban.





Egyéb munkái

Producerként Hoffman közreműködött Tony Goldwyn Séta a holdon című filmjének elkészítésében, melyben Diane Lane, Viggo Mortensen, Liev Schreiber és Anna Paquin játszották a főbb szerepeket. Emellett a kétszeres Emmy-díjas Az ördög számtana című film vezető producere volt.
Hoffman a művészeti tanácsadó testület elnöke az Eli and Edythe Broad Stage színházban, amely 2008. szeptember 20-án nyitotta meg kapuit.

2009-ben Hoffmant tiszteletbeli César-díjjal tüntették ki.













A Befutó február 6-tól hétfő estéként szinkronosan, szerda esténként pedig eredeti nyelven, magyar felirattal látható az HBO-n.





Forrás (Source): HBO Magyarország Sajtószoba (HBO Hungary Press Room) – http://www.hbo.hu/




Minden jog fenntartva! – All Rights Reserved! – Cinema Moziklub – 2012

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése