2019. október 25., péntek

Cinema City Pécs - 20 éves lett a mozi

Közel lakom Pécshez, így szinte természetes, hogy fontos szerepet játszik az életemben. Mondhatni a Dél-Dunántúl, Baranya, Somogy, Tolna megye „központja”. Folyton változó, megújuló, színes, életteli város, ahol bárki kedvére válogathat programok közül a kulturális élet minden területéről.




Engem személy szerint a „mozgókép világa”, varázslatos ereje ejtett rabul. Gyerekkoromban a mesék a TV-ben, évekkel később pedig a filmszínház. Első mozilátogatásaim egyike emlékeim szerint még Sásdon volt, azóta már rég bezárt moziba, de ezek csak halovány emlékek. Ami sokkal inkább megmaradt bennem az Pécshez kapcsolódik.

A városban három filmszínház található: Apolló mozi, Uránia Mozi, és Cinema City. Mindegyikben számos alkalommal megfordultam, mindenféle típusú filmet megtekintve. Legtöbbször talán az utóbbi kényelmét élveztem.

Idén októberben van 20 éve, hogy megnyitott a Cinema City mozija a Pécs Plázában. Igaz, hogy a város szélén, a kertvároshoz és vásártérhez közel található, de megéri a kis utazás vagy séta. A minőség és kényelem verhetetlen, ez az elmúlt években sem változott, csak jobb lett. Az idő előrehaladtával a technika is fejlődik. A „színfalak mögötti terület” is fejlesztésen ment keresztül a hagyományos, 35 mm-es vetítőgépeket digitális projektorok váltották fel, amik 3D filmek vetítésére is képesek. Emellett a külső és belső területek, felületek megújultak, a székeket modernebb kivitelezésű, még kényelmesebb modellekre cserélték.

Ezzel együtt a cég logó is megváltozott, a filmszalagra emlékeztető designt felváltotta a letisztultabb, digitális korszakra emlékeztető megjelenés. Ez a fehér illetve fekete alapon narancsszínű betűkkel megjelenített változat egységesen 2011. március 01-től került bevezetésre.






Érdekesség, hogy az előtérben, a büfé felett egy nagy, széles üvegablakon keresztül látható, hogy én hívom a „vezérlő pult”, kis monitorokkal, (amiken a kamerák képe látható, hogy a vetítés minősége mindig ellenőrizhető legyen), ahol a mozigépészek dolgoznak. (Ez pár hónappal ezelőttig így volt, azóta egy nem átlátszó, szürkés borítás került az üveg felületre, középen Cinema City felirattal.)





Szinte mindig megőrzöm a mozijegyeket, h tudom, van rá lehetőségem, szóval, egy valamit picit sajnálok. A kezdetek óta „mátrix nyomtatós” technikával állították ki a mozijegyeket. Picit időbe telt a nyomtatás, de az biztos, hogy hosszú évekkel később is olvasható marad a felület. Azonban, ha jól emlékszem, akkor 2018. tavasza, talán április-május óta már hőpapír alapú jegyeket kapnak kézhez a nézők. Természetesen a bankkártyás fizetés, illetve az e-ticket rendszer a teljes mozihálózatban, így Pécsett is már korábban bevezetésre került.




Sajnos már nincs meg az első mozizás jegye, de az egy ideig vezetett „filmnapló”-mba feljegyeztem, hogy mi és mikor volt a megtekintett film.

„A múmia visszatér (The Mummy Returns)”

2001.05.26., szombat, 11:00, 3. terem, 14. sor, bal 16-17. szék

A jegy ára: 1,180 Ft / fő

Ezóta természetesen már minden teremben többször moziztam, amit szinte megszámolni sem tudok.







A mozivezetők és a személyzet is barátságos, segítőkész, mindig, mindenben a vendégek rendelkezésre állnak, készséggel segítenek. A büfében nassolni, ropogtatni valók széles választéka vár mindenkire. A különböző édességek és üdítők mellett természetesen a legkedveltebb mindig a popcorn marad.

A bejárathoz, lépcsőhöz és a büfépulthoz képest bal oldalt az 1-5., jobbra pedig a 6-10. számú kisebb-nagyobb mozitermek találhatóak, ahol mindig kényelemben élvezhető a változatos filmkínálat. Remélem, a jövőbe való továbblépés következő foka egy 4DX terem lesz. Ez a technológia jelenleg csak a CC Westend (Budapest), valamint Debrecen és Győr mozikban érhető el.





Végezetül, érdekesség képpen néhány szám adattal szeretném zárni az írásom.

* Nyitás napja: 1999.10.26., (kedd)

* nyitáskor vetített filmek:

- "Star Wars I. rész – Baljós árnyak (Star Wars Episode I: The Phantom Menace) )"

- "Babe"

- "Tizenharmadik harcos (The 13th Warrior)"

- "Apafej (Big Daddy)"

- "Az átok (The Haunting)"

* 2012. január – minden teremben digitális vetítőgép

* büfé pénztár: 8

* jegypénztár („box office”): 6

* mozitermek:

01. - 89

02. - 218

03. - 372

04. - 90

05. - 229

06. - 220

07. - 90

08. - 372

09. - 219

10. - 89

férőhelyek száma összesen: 1,988

Ezzel legnagyobb, legtöbb férőhellyel rendelkező mozi Budapesten kívül!
Módosítás:

2019.10.27., 12:11 (elérhetőség előtti sor beillesztése; más helyesírási hiba javítása)

Forrás:

A képeket a "Mozivilag" alapító, főszerkesztő kollégája, Forgács Balázs készítette és biztosította. Köszönöm. (Kivétel a cég logo fotók.)

A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2019


™ and © 2019 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the permission/contribution of Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése