2012. augusztus 27., hétfő

Ted - A mozifilm - Ted - kritika - review


Ted – A mozifilm (Ted) - kritika - review

Akkor jöjjenek a száraz tények. Ez a „Family Guy” c. nemzetközileg nagy népszerűségnek örvendő sorozat alkotójának (Seth MacFarlane) első mozifilmje, amit íróként és rendezőként is jegyez. Az már ráadás, hogy ő a főhös hangja, aki nem más, mint egy beszélő plüssmaci, ami egy kisfiú 8 éves korában „kelt életre”.











A film magyar szinkronos változatban is „nézhető”. Most jön a „de” része a dolgoknak. Fogalmam sincs ki fordított a UIP-Duna Film (a „Ted” c. film magyarországi forgalmazója) háza táján, de amióta Speier Dávid bekerült (a céghez), akár azt is mondhatnánk, hogy ellaposodott, egyhangú stílus jellemzi a fordításokat, ami adott filmtől függetlenül lehet kíváló is. Igen ez kissé ellentmondásos, de említettem, Ted mocsokságai magyarul is élvezhetőek. Szerény személyemen kívül egyes vájt fülü nézőket és még fogalmam sincs kiket, de talán zavarhat a szinkronhangok „állandósága” ami a fordítás sablonosságával négyzetesen rosszabbodik.

Könyörgöm (remélem sokak nevében) Hollywood-nak (a stúdiók megfelelő képviselőik döntenek a szinkronhangokról világszerte, így Magyarország esetében is), hogy NE legyen hallható többet Stohl András szánalmas nevetése Mark Wahlberg, de más színész szájából sem!! Mellesleg Markovics Tamás „kollégájával” együtt megmaradhatna a „Z-kategóriás” (esti és hétvégéi délutáni főműsoridős filmeknek nevezett valamik szinkronizálásánál. Szerencsére a film segít elfeledtetni, hogy mi van a szinkron mögött.











Természetesen, aki egy kicsit is gagyog angolul és jó esetben így nézte a Family Guy, South Park, és más napjaink „kult-sorozatait” (majd később az lesz, ha most nem az), csak ANGOL nyelven nézze meg a filmet. Persze a poénoktól kezdve a szófordulatokig, a vígjáték szokásos felépítésén kívül és alapból érződik, hogy alkotója révén túl „amerikanizált” mozgóképi alkotást kapunk. Mivel a film „műfajának” teljes tudatában vált mindenki jegyet a filmre, nagy meglepetés nem érheti. Nem akarom elmondani, hogy mi lesz a vége, mert úgyis mindenki kitalálhatja, főleg, ha megüti a korhatár besorolás mértékét.











Lori Collins (Mila Kunis) dolgozó, de bombázó nő. John Bennett (Mark Wahlberg) hétköznapinak mondható foglalkozását is hanyagolva bizonyítja nap, mint nap (fogalmam sincs kinek), hogy még mindig laza csávó. Ezt az érzetet 27 éve vele tartó legjobb barátja, Ted a plüssmaci is csak elősegíti azzal, hogy nem marad el úgy nap szinte, hogy be ne tépjenek. Természetesen főhőseink remekalanyai Hollywood gépezetének, hogy besöpörjék a szórakozásra várok nézők pénzét mozikasszákon keresztül. Nos, ez most nem egészen így van, hiszen a lényeg most nem a szexi, mutatós főhösök (persze ők is), hanem a mocskos szájú plüssmackó poénjaival és laza stílusával. Persze minden amerikai filmben kell lennie egy-két rosszfiúnak, aki ezúttal is megvan, de a fő konfliktus Lori és John kapcsolata, valamint az ebbe mindig (egyszer ténylegesen is) belepiszkító dumagép, Ted generál (aki látta a filmet Tudja, hogy melyik jelenetre célzok, aki nem, annak maradjon meglepetés). A türelemjátékból úgy tűnik csak egy győztes kerülhet ki, de egy kívánság kapcsán életre kelt maci sem úszhatja meg „szárazon” és akaratlanul is bajba keveri önmagát.











Lélektani és filmes szempontból nem szükséges, főleg egy „ilyen vígjátékot nagyon elemezgetni. A házzaságot akaró hölgyemény (Lori), a 35 évesen is plüssmacijával együtt élő „örök gyermek” (John) és a valóban meseszerű, de 21-dik századi plüssmaci (Ted) is elnyeri méltó jutalmát (nem csak „példás szorgalmú” közértesként), eme valóban szórakoztató, néhol még igazán élvezhető poénokkal teli vígjátékban. Az igazi mocsokságok, pia, drog, szex csak üde színfoltjai lehetnek nem csak Ted (és John), hanem a moziban ő(ke)t szemlélő mozilátogatók számára, akiknek garantált kikapcsolódást jelent ez a film.











Ennél és a hasonló mozgóképi alkotásoknál azonban én úgy gondolom a szórakozás, lazulás és filmélmény (plusz akármi) tekintetében bőven elegendő az egyszeri megtekintés. Egy poén elég egyszer ellőni. Ha úgy gondolja, hogy még többszöri megtekintésre adja a fejét az lehet jobban jár, ha megpróbál Ted-hez hasonlóan „lazulni”, vagy vár a DVD és BD (magyar) megjelenésig. A kritikában elkövetett esetleges elírásokért és egyéb hibákért pedig annak írója nem vállal felelősséget, mivel ezt „Ted” hatása alatt írta, így tessék őt hibáztatni.






Fotó / Picture: internet


A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2012.08.23. (August 23rd, 2012)



A filmet ("Ted (Ted)" (2012)), Magyarországon a(z) UIP-Duna Film forgalmazza, a jogokat a(z) UIP-Duna Film, valamint a(z) Universal Pictures, Media Rights Capital, Fuzzy Door Productions, Bluegrass Films, Smart Entertainment, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A fimmel kapcsolatos minden tartalom felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges!

This movie ("Ted (Ted)" (2012)), Hungarian distributor is UIP-Duna Film. The original rights of this moive is own by UIP-Duna Film and / or Universal Pictures, Media Rights Capital, Fuzzy Door Productions, Bluegrass Films, Smart Entertainment, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" 2012

™ and © 2010–2012 Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub and "Curacao86 blog"! Every other case, the sale, duplication, other transfer of this material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése