2012. július 11., szerda

Aaron Sorkin sorozatában híradózik Jeff Daniels a HBO műsorán

Az HBO július 30-tól vetíti új drámasorozatát, a Híradósokat, amely egy hírműsor kulisszái mögé enged betekintést. A széria írója és vezető producere Az elnök emberei atyja, Aaron Sorkin, aki a Social Network - A közösségi háló forgatókönyvéért Oscart és Golden Globe-ot is kapott. Sorozatában Jeff Daniels játssza a főszerepet, de feltűnik a képernyőn a Gettómilliomos sztárja, Dev Patel és Jane Fonda is.

A sorozat első része július 22-ig bárki számára ingyen elérhető az HBO GO-n.










Három éve lehetett először arról olvasni, hogy Aaron Sorkin egy kábeltévés hírműsor színfalai mögött játszódó sorozatra készül, 2010-ben aztán megkezdte a tárgyalásokat az HBO-val. 2011-ben elkészült a pilot, majd a teljes szériát berendelték. Azóta pedig kiderült, hogy második évad is készülhet belőle.

Sorkin mindig is szerette a kulisszák mögé vinni a nézőket: Az elnök embereiben a Fehér Ház életébe nyújtott betekintést, míg a Social Network - A közösségi hálóban a Facebook születését filmesítette meg. Tévéműsorok kamera mögötti életét sem először vitte képernyőre: A színfalak mögött egy esti show-műsor stábjának mindennapjait mutatta be, Az esti meccsek pedig egy sportcsatorna életébe engedett bepillantást.

Sorkin közel hat év után a Híradósokkal tér vissza a tévébe, hogy ezúttal a televíziós hírgyártás zárt világába kalauzolja a nézőt. Ahogy korábban mindig, új sorozatánál is arra törekedett, hogy hitelesen, érdekesen és a humort sem nélkülözve mutassa be a kulisszák mögötti történéseket. A hitelesség érdekében az előkészületek során valódi hírműsoroknál vendégeskedett: olyan tévés személyiségek, politikai kommentátorok mellett figyelte meg, mi történik a műsorok szerkesztőségében, mint régi barátja, Keith Olbermann (Countdown)vagy Chris Matthews (Hardball). Sorkin a pilotban látható vitafórumban szerepeltetni is szerette volna Chris Matthewst és az amerikai internetes újságírás egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb alakját, az idén márciusban elhunyt Andrew Breitbartot, de az MSNBC csatornának nem tetszett az ötlet. Chris Matthews fia, Thomas azonban szerepet kapott a sorozatban mint a szerkesztőség egyik tagja.








Sorkin saját bevallása szerint nem akart cinikus képet festeni a médiáról, illetve a médiában dolgozókról: „Próbálják jól végezni a munkájukat olyan körülmények között, amikor nagyon nehéz jól csinálni, mert tekintettel kell lenniük a kereskedelmi, a politikai és a vállalati érdekekre is” – vélekedett a sorozat kreátora. „Azt gondoltam, érdekes lenne sorozatot csinálni egy szakmailag kiváló, hozzáértő csapatról. Úgy látom, manapság legalább annyira hiteltelennek tartják a híradósokat, mint a politikai vezetőket” – tette hozzá Sorkin.



A sorozatról

Híradósok egy fiktív kábeltévés hírcsatorna, az Atlantis Cable News (ACN) kulisszái mögött játszódik. A történet középpontjában a nézők kedvence, a hírolvasó Will McAvoy (Jeff Daniels) áll, aki mindig is korrektsége és visszafogottsága miatt volt népszerű. Egyszer azonban egy nyilvános főiskolai vitafórumon kihozzák a sodrából, és nem hajlandó az elvárt választ adni arra a kérdésre, hogy miért is az Amerikai Egyesült Államok a világ legnagyszerűbb országa.









Kifakadása miatt egy időre szabadságra küldik a főnökei, és mire visszatér, azzal kell szembesülnie, hogy korábbi csapata tagjai leléptek, gyakorlatilag otthagyták a süllyedő hajót. Helyettük a hírrészleg vezetője, Charlie Skinner (Sam Waterston) kinevez Will mellé egy rutinos vezető producert (Emily Mortimer) – aki nem mellékesen régi szerelme –, valamint egy csupa lelkes és törekvő híradósból álló csapatot: Jimet (John Gallagher, Jr.), Maggie-t (Alison Pill), Sloant (Olivia Munn), Nealt (Dev Patel) és Dont (Thomas Sadoski). A szerkesztőség új tagjai egytől egyig valódi híradót szeretnének csinálni, így a cinikus, régi eszméiből kiábrándult McAvoynak sincs más választása, mint hogy megpróbál olyan műsort összehozni, amely nem biztos, hogy túl nagy nézettséget hoz, cserébe viszont száz százalékig hiteles: ez lesz a News Night.

A sorozat érdekessége, hogy bár a News Nightnak helyet adó csatorna, az ACN fiktív, a hírstáb által feldolgozott témák egytől egyig valódiak, a közelmúlt eseményein alapulnak. Valójában egy-egy korábbi címlapsztori köré szerveződnek a sorozat epizódjai, melyet Sorkin saját értelmezésében láthatunk: azt mutatja be, hogyan értesülhetett róla és hogyan kezelhette az adott hírt a stáb. Az első epizódban például fontos szerepet kap a BP tengeri olajfúrótornya által 2010-ben okozott olajkatasztrófa, majd később a sokat támadott arizonai bevándorlási törvény és az Occupy Wall Street mozgalom is előkerül.



A szereposztásról

Jeff Danielst 2011 márciusában választották ki a főszereplő, Will McAvoy szerepére. A hírolvasó korábbi szerelmének és új vezető producerének szerepét először Marisa Tomeinek szánták, de miután a tárgyalások meghiúsultak, Emily Mortimer kapta meg a szerepet. AHíradósok visszatérő szereplője, a veterán színész Jane Fonda csak júniusban csatlakozott az addigra már nagyjából teljes színészgárdához. Néhányan azt találgatták, hogy karaktere (ő az ACN anyavállalatának vezérigazgatója) valójában Fonda exférjének, a Turner-birodalom és a CNN alapítójának, Ted Turnernek a női megfelelője lehet. Érdekesség, hogy a Fonda által alakított vezérigazgató, Leona Lansing nevét két rendkívül sikeres, valós üzletasszonyról kapta: az ingatlanfejlesztő Leona Helmsleyről és a Paramount Pictures korábbi vezérigazgatójáról, Sherry Lansingről.






A híradósok

Will McAvoy
(Jeff Daniels)
Magyar hangja: Haás Vander Péter

News Night című esti hírműsor hírolvasója és felelős szerkesztője. Mérsékelt republikánus, aki sikerét annak köszönheti, hogy egész pályája során mindenkivel szemben korrekt volt, soha senkivel nem fordult szembe. Ám fenekestül felfordul az élete, miután kikel magából egy nyilvános vitafórumon, majd tovább bonyolítja a helyzetét, hogy kényszerszabadságáról visszatérve azzal szembesül, hogy régi szerelme, MacKenzie McHale lesz az új munkatársa.








Mackenzie Machale
(Emily Mortimer)
Magyar hangja: Pikali Gerda

Elismert producer, akinek korábban szerelmi kapcsolata volt Willel. Huszonhat hónap után visszatér Irakból, illetve Afganisztánból, hogy a News Night vezető producere legyen. Elsődleges szakmai célja, hogy kihozza Willből a maximumot – ami a férfinak egyáltalán nincs ínyére.









Charlie Skinner
(Sam Waterston)
Magyar hangja: Fodor Tamás

News Nightot sugárzó csatorna hírosztályának vezetője, igazi régi vágású újságíró és híradós, aki még a nagy legendáktól tanulhatott. Skinner azzal a szándékkal hívja McHale-t a csatornához, hogy új irányba terelje McAvoy műsorát.








Jim Harper
(John Gallagher, Jr.)

Producerként csatlakozik a News Night csapatához. MacKenzie-vel dolgozott Irakban és Afganisztánban, nélküle a nő szakmailag már létezni sem tudna. Bár még csak huszonhét éves, inkább vallja Charlie nézeteit, mint a kortársaiét.







Margaret Jordan
(Alison Pill)

Maggie gyakornokból nőtte ki magát társproducerré. Bája és esze remekül ellensúlyozza tapasztalatlanságát és önbizalomhiányát. Will volt vezető producerével, Don Keeferrel randevúzgat.









Don Keefet
(Thomas Sadoski)

News Night korábbi vezető producere, akinek gondolkodásmódja eléggé hasonlít McAvoyéra – ő azonban a piac törvényeivel is tisztában van, jól tudja, hogy nagyban függ a nézettségtől, lesz-e a jövőben is munkája.



Neal Sampat
(Dev Patel)


Huszonegy éves, önjelölt híradós, aki már a londoni metrós robbantásokat is rögzítette a mobiltelefonjával. Ő írja Will blogját, és az interneten olyan bombahírekre is rábukkan, amelyek másoknak teljesen elkerülik a figyelmét.








Sloan Sabbith
(Olivia Munn)

A csatorna gazdasági hírekkel foglalkozó riportere. Elemzőként fizetése többszörösét is megkereshetné valamelyik menő banknál, őt azonban jobban érdekli a gazdasági újságírás.








Leona Lansing
(Jane Fonda)

Az ACN anyavállalata, az Atlantis World Media vezérigazgatója.




A színészekről

A főszerepet alakító Jeff Danielst remélhetőleg a magyar nézők sem csak a Dumb és Dumber egyik dilibogyójaként ismerik, hiszen a színészt három Golden Globe-ra is jelölték, olyan filmekért, mint aKairó bíbor rózsája, a Valami vadság, valamint A tintahal és a bálna.
Emily Mortimer legutóbb A leleményes Hugóban szerepelt, korábbról pedig többek között a Viharszigetből és a Transz-Szibériából lehet ismerős. Az Esküdt ellenségek színészét, Sam Waterstont a Gyilkos mezőkért Oscar-díjra jelölték, az 1974-es A nagy Gatsbyban pedig Golden Globe-jelölt debütálását láthattuk. John Gallagher, Jr. aTavaszébredésben nyújtott alakításáért megkapta a színházi színészeknek járó Tony-díjat.






Alison Pill az HBO In Treatment című sorozatából is ismerős lehet, míg Thomas Sadoski a Lúzerben játszott komolyabb szerepet. Dev Patel, a Gettómilliomos címszereplőjeként robbant be a köztudatba annak idején, Olivia Munnt pedig többek között a Csak tudnám, hogy csinálja!című filmben láthattuk.



Az alkotókról

Híradósok írója és vezető producere, Aaron Sorkin a televíziózás ikonikus figurája: Az elnök emberei című szériája a kétezres évek legjelentősebb politikai sorozatává nőtte ki magát, valószínűleg megszerettette a műfajt számos olyan nézővel is, aki korábban ódzkodott az efféle témáktól. A produkció a szakma tetszését is elnyerte, hét évadja alatt huszonhat Emmy-díjat gyűjtött be. Sorkin emellett több mozifilmjével is kivívta az elismerést: Oscar- és Golden Globe-díjat kapott a Facebook létrejöttét feldolgozó Social Network - A közösségi háló forgatókönyvéért, de ő írta többek között az Egy becsületbeli ügyet és a Szerelem a Fehér Házban-t is, tévésorozatok közül pedig az Esti meccseket és A színfalak mögöttet készítette.








Munkáját vezető producerként Scott Rudin és Alan Poul segítette, akik közül előbbi már a Social Network - A közösségi hálón is együtt dolgozott Sorkinnel. A Nem vénnek való vidék producereként Oscar-díjat kapott, de más filmjei (A félszemű, Rém hangosan és irtó közel)is felkeltették az Akadémia figyelmét. Míg korábban Rudinnak csupán egyetlen televíziós munkája volt, a Spinédzserek, addig Poul az HBO többszörös Emmy-díjas sorozatában, a Sírhant Művekben, valamint aSzvingerekben is közreműködött.



A Híradósok tízrészes első évadja július 30-tól hétfő esténként látható az HBO műsorán.

A sorozat első része július 22-ig bárki számára ingyen elérhető az HBO GO-n.








Forrás / Source: HBO Press Room (HBO Magyarország Sajtószoba) 


Fotó / Picture: HBO Magyarország

A sorozat (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!


This TV series / motion picture is rated at Hungary for not recommended age under 12 (twelve)!


Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2012.07.30. (July 30th, 2012)



 A filmet (Híradósok (The Newsroom), (2012)) Magyarországon a(z) HBO forgalmazza, a jogokat a(z) "HBO Magyarország", valamint a(z) "Time Warner Company", illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tilos!


This movie (Híradósok (The Newsroom), (2012)) Hungarian distributor is "HBO". The original rights of this mive is own by "HBO Hungary" and / or "Time Warner Company" or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!




A Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag írásbeli engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" 2012

™ and © 2010–2012 Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub és "Curacao86 blog"! Every other case, the sale, duplication, other transfer of this material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése