2012. április 12., csütörtök

The World’s Worst Place to Be Gay - When Strangers Click



Hol a legrosszabb melegnek lenni? (The World’s Worst Place to Be Gay?) - Társkeresők a neten (When Strangers Click)



Melegek és Társkeresők

Premier: Hol a legrosszabb melegnek lenni? (április 19.), Társkeresők a neten (április 26.)

Az HBO két új dokumentumfilmet mutat be áprilisban: a Hol a legrosszabb melegnek lenni? abba az Ugandába kalauzolja el a nézőket, ahol egy törvényjavaslat halálbüntetéssel sújtaná a homoszexuálisokat; a saját gyártású Társkeresők a neten pedig öt nem mindennapi történetet mutat be olyan emberekről, akik a virtuális térben találtak rá a szerelemre.


"Vannak olyan helyek a világon, ahol másnak lenni halálos bűn."











Hol a legrosszabb melegnek lenni?

The World’s Worst Place to Be Gay? [ 2011 ] 12
ang. dokumentumfilm [ 52' ]













Hol a legrosszabb melegnek lenni? – teszi fel a kérdést az HBO műsorára tűzött (eredetileg a BBC által bemutatott), azonos című (THE WORLD'S WORST PLACE TO BE GAY?) dokumentumfilm, és egyből meg is adja a választ: Ugandában. A 33 milliós afrikai országban ugyanis 2009-ben olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amely határozottan büntette volna a homoszexualitást, némely esetben halálbüntetést is kirótt volna az eltévelyedőkre.






















A dokumentumfilm készítője még nem tudhatta, hogy az országot támogató pénzügyi körök nyomására a javaslatot 2011-ben visszavonták – idén azonban egy hasonló tervezet került a parlament elé, így a film ma is aktuális. Arról nem is beszélve, hogy a helyi egyház máig kitartóan táplálja a homofóbiát, amely az egész országot átitatja: Ugandában a melegek hátrányos társadalmi helyzetben, sokszor családjuk által is kitagadva élnek.






























A brit rádiós, tévés és alkalmi színész, Scott Mills 2001-ben vállalta fel a nyilvánosság előtt is homoszexualitását, ami semmilyen negatív hatással nem volt a karrierjére, így az ugandai viszonyok számára elképzelhetetlenek voltak. Elhatározta, hogy ellátogat az afrikai országba, ahol arról bizonyosodott meg, hogy a törvényjavaslat nemcsak egy szűk kör, hanem a társadalom nagyobb részének véleményét tükrözi: interjúalanyai többsége szerint a homoszexualitás egy abnormális viselkedésforma, amit sokan az ördög művének tartanak. A teória elterjesztéséért természetesen az egyház felelős, amely a misszionáriusok megjelenése óta – vagyis több évszázad alatt – sem változtatott álláspontján.






























A több ugandai meleget is megszólaltató filmért Mills megkapta a Stonewall-díjat, amelyet azoknak az embereknek adományoznak, akik az adott évben a legtöbbet tették a brit melegtársadalomért, a homoszexuálisok elfogadtatásáért.






























Mills munkáját Chris Alcock segítette, aki producerként a BBC több műsorában is közreműködött már: a Cooking in the Danger Zone című sorozatban a világ legveszélyesebb helyeinek gasztronómiáját mutatta be, a Can I Get High Legally? című dokumentumfilmben pedig a legális betépés lehetőségeit vizsgálta.

Bemutató: HBO, április 19. csütörtök, 22:45














Tartalom

Scott Mills, a homoszexuális rádiós DJ Ugandába utazik, ahol napirendre került egy olyan törvénytervezet, amely a homoszexualitást halállal büntetné. A 33 milliós ország veszélyes hely azok számára, akik a saját nemükhöz vonzódnak.














Nehéz elhinni, hogy miközben a homoszexualitás bemutatása mind tágabb teret kap a televíziózásban, a világ néhány országában még mindig törvénytelennek és büntetendő cselekménynek számít. Scott Mills, a homoszexuális rádiós DJ Ugandába utazik, ahol mostanában került napirendre egy olyan törvénytervezet, amely a homoszexualitást halállal büntetné. A 33 milliós ország veszélyes hely azok számára, akik a saját nemükhöz vonzódnak. Az ellenük folyó gyűlölethadjárat miatt a homoszexuálisok és a leszbikusok kénytelenek elhagyni otthonaikat, rejtőzködve élni.






















About the Movie

Scott Mills travels to Uganda where the death penalty could soon be introduced for being gay. The gay Radio DJ finds out what it's like to live in a society which persecutes people like him and meets those who are leading the hate campaign.

With gay characters so prevalent on television, it's difficult to imagine that in some parts of the world homosexuality is still illegal and seen as sinful. In this film, presenter Scott Mills (who is gay), travels to Uganda, a country that has recently proposed an anti-homosexuality bill that would introduce the death penalty for some homosexual acts. Uganda, home to around 33 million people, is a dangerous country for gay people. Preaching hate speech against homosexuals is a national sport here. Newspapers expose their names on the front pages and promote anti-gay propaganda. Gay & lesbians run away from home to save their lives and are constrained to hide in inhumane places. Radio DJ Scott Mills has been witness to the hell, showing that main drivers of the anti-gay propaganda is the church since the firt missionaries has been preaching the idea that homosexuality is an abomination and evil.








"Egy meleg férfi Afrikába utazik, hogy a saját szemével lássa, mekkora a kontinensen a homofóbia."




Vetítési időpontok:

HBO – 2012.04.19., 22:45
HBO – 2012.04.20., 03:30
HBO 2 – 2012.04.20., 19:30
HBO – 2012.05.16., 09:35


















Társkeresők a neten

When Strangers Click [ 2011 ] 12
am. dokumentumfilm [ 52' ]



Társkeresők a neten (promo video)

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje, a Társkeresők a neten (WHEN STRANGERS CLICK) az online randizás világába kalauzolja el a nézőket: az alkotás azok számára is érdekes lehet, akik ismerősen mozognak ebben a közegben, hiszen öt olyan történetet mesél el, amilyennel nem mindennap találkozik az ember.






Megismerkedhetünk Kimmel, aki – miután férje elhagyta egy másik nőért – egy cseh férfi személyében találta meg szerelmét, de amikor Prágába utazott, kiderült, hogy választottja egy szót sem tud angolul, az interneten egy online fordítóprogram segítségével kommunikált. A szerelmesek ennek ellenére összeházasodtak, ma már négy gyermekük van.







A film másik hőse, a keresztény közösségben felnőtt Ryan riadtan szembesült azzal, hogy homoszexuális, és először csak félve ment fel a melegeknek szóló csetoldalakra is. Itt viszont összeismerkedett egy férfival, aki nemcsak érdeklődött iránta, de karriertanácsokkal is ellátta – később kiderült, hogy a helyi polgármesterről van szó, aki a nyilvánosság előtt melegellenességéről volt híres.







A harmadik szereplő, a magányos, New York-i Dave kezdetben csak a csetszexre korlátozta online viszonyait, de aztán az interneten talált feleséget is. A szintén New York-i Beth annak ellenére szeretett bele Andybe, hogy a valóságban cseppet sem vonzzák a választottjához hasonló, idősebb, kopasz férfiak. Végül megismerjük a svéd Jonast, aki a Second Life nevű játékban hozott létre egy profilt, és így akadt össze szerelmével, akivel virtuális házasságot kötöttek, és csak utána találkoztak a valóságban.

Társkeresők a neten persze nemcsak önmagukban mutatja be a sztorikat, hanem megpróbál az egész modernkori jelenség – az internetes társkeresés – mélyére ásni; arra is próbál rávilágítani, hogy az emberek elszigetelődésének a világháló nemcsak oka, de megoldása is lehet.







A dokumentumfilmet Robert Kenner készítette, akit a szintén az HBO-n bemutatott Élelmiszeripar Rt. című alkotásáért Oscar-díjra is jelöltek, a vietnami háborúról szóló Two Days in Octoberért pedig Emmy-díjat kapott.

Bemutató: HBO, április 26. csütörtök, 22:15


Társkereső a neten - Trollkodni a nőkért (video)














Tartalom

Az internet teljesen átalakította az emberi kapcsolatokat. Manapság az emberek többsége a neten, a csetszobákban ismerkedik egymással. Öt történet arról, hogy napjainkban a magányosság leküzdésének talán legjobb eszköze az internet.

Néhány évtized leforgása alatt kiderült, hogy az internet teljesen átalakította az emberi kapcsolatokat. Manapság már nem a szórakozóhelyeken, baráti társaságban vagy éppen a munkahelyen ismerkedünk egymással, hanem a neten, a csetszobákban. Az ember könnyebb módon teremt kapcsolatot a világhálón, mintha egy más személyiség lenne. A dokumentumfilmben öten mondják el a saját történetüket arról, hogy napjainkban a magányosság leküzdésének talán legjobb eszköze az internet. A Valentin-napon végigkövethetjük őket a felhasználói névtől a valóságig.















About the Movie

With ever-increasing frequency, internet dates are evolving into real-life dates, sex, even marriage and families. HBO brings this phenomenon from computer screens to the TV screen with When Strangers Click: Five Stories from the Internet.

The World Wide Web plays cupid in When Strangers Click, a documentary about the search for human connection by way of internet connection. Wooing visitors in chat rooms, dating sites and virtual worlds, our five featured online love-seekers often navigate their "second lives" with greater ease than their first. As each recounts their quest for companionship, one fact rings true for all: the internet might be the best tool for combating loneliness today. This Valentine's Day, follow along on five surreal journeys from username to reality.


Társkeresők a neten - Ha személyesen beszéltünk volna ... (video)





Vetítési időpontok:

HBO – 2012.04.26., 22:15
HBO 2 – 2012.04.27., 22:55
HBO 2 – 2012.05.02., 17:20



Forrás: HBO Magyarország Sajtószoba - Soruce: HBO Hungary PressRoom - http://www.hbo.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése