2017. július 13., csütörtök

A majmok bolygója - Háború (War for the Planet of the Apes) - vélemény, (kritika)

Lázadás. Forradalom. Háború. (Béke.) – Véget ért Cézár története, és vele együtt a közelmúlt (egyik) legjobb filmtrilógiája. Eddig mellőztem a Charlton Heston főszereplésével készült alkotások megtekintéség, és a későbbiekben a témában készült filmeke, így nem tudtam következtetni, hogy mi fog történni. Természetesen tippeltem, mint mindenki, és majdnem úgy is alakult a történet, talán egy kivétellel. De összeségében lehet, hogy ez nem annyira nagy baj. Döntse el mindenki maga.



Andy Serkis miért nem kapott még Oscar-díj jelölést, vagy akár díjat? Eszméletlen, hogy milyen drámai mélységeket képes megjeleníteni a „motion capture” technológia segítségével. Persze sok minden múlik egy jó ötleten és kidolgozott forgatókönyvön, de a filmkészítés csapatmunka. Kétségtelen, hogy napjaink egyik legtehetségesebb, sokszínűbb és odaadóbb személyével van dolgunk. A majmok ábrázolása olyan élethű, hogy ha valaki azt mondaná, hogy valódi állatokkal vették fel a jeleneteket, azt is elhinném. Viszont igazán a színészi játék teszi ezt annyira valóságossá, hogy egy másodpercre sem unatkozunk és a főszereplőknek köszönhetően enyhén szólva megemelkedett pulzussal figyelünk a filmre.

A végkifejlet eléréséhez közeledve egyre inkább az volt az érzésem, hogy a figura kicsit „krisztusi”, emberfeletti erőről, kitartásról tanúskodik, amit bármelyik élőlény megirigyelhetne. Ugyanakkor nem meglepő, hiszen az életben maradásért és saját családunkért bármit megtennénk.









Mr. Serkis mellett ebben nagy szerepe van még egy másik hollywoodi A-listásnak, akit úgy hívnak, hogy Woody Harrelson. (Megmaradt az ismert szinkronhangja.) Ő alakítja a diktátori szinten velejéig romlott és kegyetlen McCullough ezredest. Az biztos, hogy nézőként is félelmetes és kegyelmet nem ismerő személy, akitől még a katonák és a majmok is tartanak. Persze egy kivétel van, ő Cézár (Andy Serkis).

Mindkettejükben közös vonás, hogy a családjukért, szeretteikért, a céljaik elérése érdekében, mindenre tekintet nélkül, képese szó szerint bármit megtenni – mégis ég és föld köztük a különbség.





Jó hír, hogy a két fő színész rendkívül lebilincselő, életszerű játékától eltekintve, jelentős szerepek hárulnak a mellékszereplőket alakító majmokra. Különös tekintettel Maurice-ra, valamint az egyik új emberszabásúra, aki kicsit szétszórt, túlságosan félős, de ha kell, akkor képes hősiesen cselekedni.
 – Akit kíváncsiságtól lelkesen megnézte az előzeteseket (én nem), láthatta, hogy egy kislány karakterével is bővült a trilógia záró darabja. Fogalmam sincs, hogy mit tervez a Fox stúdió a továbbiakban, de tinédzserként abszolút elképzelhető Aviah Miller (Nova) olyan szintű kiemelése a filmben, mint főhősünk jelenléte volt eddig. Bátor, lelkileg rendkívül erős és kitartó, akár csak céljaik elérése érdekében a történet pozitív és negatív pólusai (Andy Serkis és Woody Harrelson), így Cézár kétségei ellenére hamar a megmaradt majmok családjának része lesz. Ennyi elég is róla, hiszen ahogy eddig és ezután, úgy most sem fogok „spoiler” tartalmú részleteket közölni.




 



Rengeteg, napjainkban is fontos témával foglalkozik a film és kicsit a „történelem megismétli önmagát” módon zárul le történet. Talán azért nem tanulunk soha a hibáinkból, mert emberek vagyunk? Mindig azt hisszük, van még esélyünk változni, jobbnak lenni, másoknak segíteni amellett, hogy néha kisebb-nagyobb vétkeink akadnak. De mindig akad egy nagyobb és erősebb, aki/ami győzelmeskedik, a végső szót pedig úgyis a(z anya)természet mondja ki, amivel kapcsolatban pedig nem lehet ellenkezni. Mindezt még azelőtt, hogy rájönnénk, nincs visszaút, az ideánk, hogy még inkább uralkodóbbak legyünk ellenünk fordul és végzünk saját magunkkal.








Az is lehet a tanulság, hogy próbáljunk meg gondolkodni mielőtt cselekszünk és csak a legvégső esetben folyamodjunk erőszakhoz Mivel ez sosem vezet jóra és végül (részben vagy egészben megsebezvén, bosszúvágytól égve) tönkreteszi a lelkünket, akkor is, ha önfeláldozó, másokat segítő módon cselekszünk. Tanuljunk a hibáinkból, a filmekből és legyünk jobbak, ha legközelebb lehetőségünk adódik rá csináljuk másként a dolgokat, mert az élet véges.





Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a "mozgókép művészetének" minden eleme a legmagasabb szinten van ebben az alkotásban a drámai mélységektől a technológiáig bezárólag, amiért az összes résztvevő alkotónak egyaránt nagy köszönettel tartozunk.

Én 2D változatban láttam a filmet és ez elég is, mivel a történet lebilincselő és magával ragadó. Ettől eltekintve, a 3D verziót választók, már csak az eddigiekre alapozva nem fognak csalódni.


 


 



Utoljára szerkesztve, módosítva:2017.07.14., 09.32


A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2017.07.13. (July 13rd, 2017)


A filmet ("A majmok bolygója - Háború (War for the Planet of the Apes)" (2017)) Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza, a jogokat a(z) InterCom, valamint a(z) Chernin Entertainment, 20th Century Fox, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("A majmok bolygója - Háború (War for the Planet of the Apes)" (2017)) Hungarian distributor is InterCom. The original rights of this movie is own by InterCom and / or Chernin Entertainment, 20th Century Fox, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2008-2017

™ and © 2008–2017 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------------------------------------

A majmok bolygója, A majmok bolygója - Lázadás, A majmok bolygója - Forradalom, A majmok bolygója - Háború, Planet of the Apes, Rise of the Planet of the Apes, Dawn of the Planet of the Apes, War for the Planet of the Apes, Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Judy Greer, Max Lloyd-Jones, Chad Rook


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of,

akció, akció film, látvány film, kaland, dráma, epikus, epikus film, majom, majmok

acton, adventure, movie epic, epic movie, apes, Planet of the Apes movie

mozi, film, movie


Cinema Moziklub, 20th Century Fox, Fox Movies, InterCom, MozICom


FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #WarForThePlanet #MajmokBolygója #Háború #AndySerkis #WoodyHarrelson #MajmokBolygójaHáború #AMajmokBolygója #WarForThePlanetOfTheApes #PlanetOfTheApes

#PlanetOfTheApesMovie #ApesMovies #Apes #Caesar #majom #majmok #drama #mozi #EpicMovie #EpikusFilm


#film #LegjobbFilm #movie #MovieOfTheYear #4DX #4DX3D #JudyGreer #SteveZahn #MaxLloydJones #ChadRook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése