2017. február 13., hétfő

Fifty Shades Darker (A sötét ötven árnyalata) - vélemény, (kritika)

Az idei február egy kicsit sötétebb lett, vagyis „Acél Anasztázia” és „Szürke Krisztián”, polgári néven Dakota Johnson (Anastasia Steele) és Jamie Dornan (Christian Grey) visszatért, február 9-től látható az „Árnyalat trilógia” második kötete alapján készült film.


Nem olvastam a könyveket és nem is fogom, így minden bizonnyal az, aki ennek tekintetében nézi meg, látta a filmet másként vélekedik. De az adaptáció tényétől és a rendező váltástól eltekintve sem mondható, hogy nagy különbség volna az elsőhöz képest. Sőt, gyakorlatilag kb. semmi változás nincs. Legalábbis a „sötétebb” hangulat, érzés nem igazán jön át. Mondhatni, hogy egy árnyalatnyival még világosabb lett a film.


Természetesen most sem a szerephez jól illő színészekkel (Dakota Johnson és Jamie Dornan) van probléma, hanem azzal, hogy kötött alapanyagból kellett dolgozni. Ráadásul az írónő (E. L. James) szerette volna fenntartani a „kontrollt” a forgatókönyv és azon keresztül producerként a film egésze felett. (Ezért is került sor rendező váltásra anno.)



Marad a se veled se nélküled dolog, ami az egész trilógia alapját adja. De ott van, hogy az első részben Anastasia a „megismerés útjának elején” és utána következő konfliktus helyzetekből adódóan olyan módon állt ellen, hogy az elegendő drámát szolgáltatott. Most már kicsit felolvadt a szíve, és más testrésze is, mit Mr. Grey felmelegített kezével. Persze kapunk elég dramatikus helyzetet a szerelmes pár kapcsán és mindegyik ismételten megrendíti Ana bizalmát Christian irányában, de ez nem elég. Gyenge, kevés, túl kiszámítható.



Megjelenik Kim Basinger, mint „Mrs. Robinson”, aki Mr. Grey szexuális életét megalapozta. Bár ahhoz, hogy ilyen specifikus legyen Christian ízlése ahhoz a vér szerinti anyjával való csekélyke kapcsolata is hozzájárult. Itt van még egy titokzatos nő, akit úgy látszik az elmebaj szintjén megbabonázott „szürke hercegünk”, és ő is beleadja az összképhez a maga kis őrült tetteit.





Még ők ketten sem dobják fel annyira az egészet, hogy azt lehessen mondani ez tényleg egy „árnyalatnyibb sötétebb” film lett. – Viszont, aki még náluk, illetve „Mr. Szürke” viselkedésén kívül is kiszámíthatóbb az Ana új munkahelyén, egy könyvkiadónál a szerkesztője, a főnöke Jack Hyde (Eric Johnson). Túl sokat nem látható, szóval róla ennyit említés szintjén.



Esetleg annyiban különbözik, hogy ebben picivel több szex van. Ana pedig engedékenyebb Christian „világa”, „sötétebb oldala” iránt, de a legbelső, rideg, szexuális énjének szintjét sosem fogja elfogadni, Mr. Grey akármennyire próbál felé nyitni. Ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy van a filmben egy jelent, amiről nem tudom, hogy benne van a második könyvben vagy sem, de egy barátom elmondása alapján nagyon emlékeztet az első részben látható vacsora jelenetre.

Természetesen ez és a liftes jelent, illetve az összes klisés helyzet, amit csak el tudunk képzelni megjelenik. Viszont "valós"BDSM, sado-mazo nem lesz. (Ez nem arról szól, hogy az úr a szolgáját véresre korbácsolja, meg hasonlók. De akit érdekel, az nézzen utána a témának.)



Ahogy az előző filmnek nevezett alkotásban, úgy itt is csak egy „árnyalatnyit” kóstolhatunk bele ebbe a világba, csak egyk icsit keményebb szex lesz igazán a végeredmény. Ez a „világ”, téma amolyan „nézd, de ne érj hozzá, érj hozzá, de ne vedd a szádba, tedd a szádba és ízleld meg, de ne nyeld le” módon erül a néző elé. (Ezt Al Pacino mondja „Az ördög ügyvédje egyik jelenetében hasonló módon. Az idézet lehet nem pontos, de a lényeget lehet érteni.)

Amennyiben már érintettem a témát meg kell jegyeznem valamit, mai feltűnt. Tudjuk, hogy nem Kelet-Európai regény adaptációjáról van szó, de úgy űnt, hogy a szex jelenetek "amerikanizálódtak". Itt nem arra gondolok, hogy ki mennyi idő alatt élvez el, milyen hoszan tart az adott együttlét. A "hollywoodi filmek" szexjeleneteinek sajátja, hogy a pasi van felül, nő alul, misszionárius póz, és amikor a pasi leszáll a nőről, akkor az illető „hölgyön” mindig (!) van melltartó! Miért???

Nos, itt nincs senkin semmi, de a lényeg most jön. Az első részben mielőtt Christian levenné Anastasia bugyiját elővesz egy óvszert a far(mer)zsebéből vagy az éjjeli szekrényből, leharapja a csomagolás sarkát, kibontja, és rendeltetés szerűen használja. Most nincs semmi, Mr. Grey szimplán jól megdugja, megb@ssza Anasztáziát! A harmadik részben már kiemelik, hogy a bareback a bdsm, legalábbis a kapcsolatuk szerves része? :/ – Mindenki azt csinál, ami jól esik neki, nincs ezzel problémám, csak feltűnt, ennyi. Általában az "amerikai filmekben" (és sorozatokban is) 99%-ban nem foglalkoznak azzal, hogy "védekezzenek", a férfi óvszert használjon.


Talán, ha nem könyv és E. L. James „úr-rabszolga” szintű kontrollja uralkodna az egészen, még kritikailag, szakmai szempontok alapján is értékelhető filmet kaptunk volna. Hiszen mit várjon az ember olyantól, aki „Alkonyat (Twilight)” „fan fiction” firkálmányként vetette papírra ezt a trilógiát. – Összességében nézhető, élvezhető, és a kiszámítható fordulatoktól eltekintve jó kis film lett. De az, amit elvárunk tőle, hogy „sötétebb” legyen és mégis megadja a romantikát, pezsgést, drámát a maga giccses, csöpögő, nyálas hollywoodi módján, képtelen visszaadni a nézőnek. Akinek tetszett az előző rész, ezt is fogja kedvelni.

A filmzenéket szintén, amikre legalább nem lehet panasz. Bár olyan fülbemászó dallam, mint a „Szürke 1.” elején Annie Lennox előadásában hallható „I Put a Spell On You” sajnos nem társul ehhez a filmhez. Legalábbis én nem éreztem, hogy bármelyik popzenei szám ilyen erős és odaillő lenne, attól függetlenül, hogy jól belesimultak a háttérbe és kellőképpen észrevétlenek maradtak.





Magyar videók



A sötét ötven árnyalata - 1. magyar nyelvű előzetes






A sötét ötven árnyalata - új, magyar nyelvű előzetes





A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 18 (eighteen)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2017.02.09. (February 09th, 2017)


A filmet ("Fifty Shades Darker (A sötét ötven árnyalata)" (2017)) Magyarországon a(z) UIP-Duna Film forgalmazza, a jogokat a(z) UIP-Duna Film, valamint a(z) Universal Pictures, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Fifty Shades Darker (A sötét ötven árnyalata)" (2017)) Hungarian distributor is UIP-Duna Film. The original rights of this movie is own by UIP-Duna Film and / or Universal Pictures, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2010-2017

™ and © 2010–2017 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

----------------------------------------

A sötét ötven árnyalata, Fifty Shades Darker, 50 Shades Darker, Fifty Shades Trilogy, Fifty Shades Movies, E. L. James, Dakota Johnson, Anastasia Steele, Jamie Dornan, Christian Grey, Eric Johnson, Eloise Mumford, Bella Heathcote, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Max Martini, Bruce Altman, Kim Basinger, Marcia Gay Harden


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of


romantikus, romantikus film, erotikus, szexi

romantic, romantic movie, erotic, sexy, drama


mozi, film, movie


Cinema Moziklub,


FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #ASötétÖtvenÁrnyalata #FiftyShadesDarker #50ShadesDarker #FiftyShadesMovies #ELJames #DakotaJohnson #AnastasiaSteele #JamieDornan #ChristianGrey

#EricJohnson #EloiseMumford #BellaHeathcote #RitaOra #LukeGrimes #VictorRasuk #MaxMartini #KimBasinger #MarciaGayHarden #romantikus

#romantikusfilm #romantikusdrama #romantic #romanticmovie #drama #movie #film #mozi #DakotaJohnsonMovie #JamieDornanMovie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése