2015. február 15., vasárnap

Whiplash - kritika (review)

A sikerért vért kell izzadni, és Terence Feltcher (J. K. Simmons) ezt el is éri nálad! A filmben is mondja, ő nem azért van ott, hogy elérje nálad a legjobbat, a maximumot, hanem kihozza belőled azt, ami az elvárható szinten, ezen felül van benned!



Úgy gondolom, hogy minden kapcsán mértéket kell tartani, és egyes "szélsőséges" zenei műfajok, mint pl. az általánosságban kevésbé elterjedt jazz (és al műfajai) kapcsán ez még inkább igaz. Legalább is számomra. Így mindig élvezhető marad a zene, hangulattól függően.

Bár a történet főszereplőnk Miles Teller (Andrew Neyman), fejlődése, kiteljesedése köré összpontosul szépen kitölti az egész teret a minőségi jazz. Lehet Miles még egyszer "multimilliomos jazz dobos" lesz, ki tudja. :)



Igazából itt mellékszereplőket nem nagyon látunk, kivéve egy lányt, aki megdobogtatja Miles szívét, és az apját, aki egyedül neveli őt.

Akire igazán koncentrálunk az Miles és a néha felbukkanó, már a film elején "mentorává" váló Terence Fletcher (J.K. Simmons). A srác minden porcikáján látszik, hogy ezerrel teper asikerért, az elismerés, dícséret egyetlen kis morzsájáért, de amikor ennek halovány reménye is felizzik előtte, azt Feltcher könnyedén eltapossa. Módszerei nem hétköznapiak, nem is állhatna távolabb tőle a finomkodás, de annál inkább közelebb van hozzá a "kegyetlen" jelző minden formája.



Nem igazán ismerem, de minden bizonnyal állíthatom, hogy J. K. Simmons számára ez élete egyik leg testhezállóbb, leg erőteljesebb és leg hitelesebb szerepe, amiben eddig láthattuk. Szavak nélkül is eléri, amit akar, tekintélye tisztelet parancsoló és egy mozdulattal (amikor az öklét a magasba emeli jelezvén, hogy "állj"), szóval képes eltiporni tanítványai megmaradt önbesülését is. A legkisebb hibát vagy annak halovány árnyákét sem tári meg senkiben, próbaterme, az iskola környékén, szóval, ha valaki valamire vinni akarja, jobb, ha a tökéletes szót elfelejti, mert Feltcher-nél még ez is kevés. :)

Az kétségtelen, hogy a karakter megformálásához és abszolút hitelességéhez J. K. Simmons külseje (kopasz fej, szúrós tekintet) nagy mértékben hozzájárul, de az sem elhanyagolható, amikor teljes átéléssel ordítja le a hibázó tanítványok fejét.



A "mentorával" ellentétben Miles Teller fejlődése szembe tűnőbb, nem csak azért, mert addig dobol, amíg szinte az ütők már kikopnak az ujjai közül vagy vér borítja a kézfejét annak megerőltetésétől. Andrew Neyman látható volt már kisebb, mondhatni "független", kevésbé ismert filmekben, amik között akadt pár értékelhető darab és ott, akár csak itt is teljesen átadja magát az elveszett, szomorú, bánatos vagy éppen elszánt tekintetével az adott szerepnek és (majdnem) kifogástalan játékával örvendezteti vagy talán ríkatja meg a nézőket.



A történet az elejétől a végéig szépen ível felfelé, lassan halad előre, ahogy egy zenei darab. Lassan haladunk a tetőpont felé, ahol végül megütközik Miles ambíciózussága és Fletcher törhetetlen akaratereje egy talán kiszámítható, de mégis kissé csavart módon bemutatott végkifejletben, az egész filmhez és a karakterekhez méltó lezárással.

A filmen való elmélkedéshez pedig bátran ajánlom a filmzenei albumot. :)



Whiplash - Miles Teller és J. K. Simmons főszereplésével február 5-től kizárólag feliratosan látható a kijelölt mozikban!

Magyar feliratos előzetes: (http://goo.gl/vyxzXP); szinkronos tv szpot: (http://goo.gl/ze09QD)

Whiplash - kritika (review) http://goo.gl/D72t0w

fb kép galéria: http://goo.gl/bQts5R


Whiplash (2014)

színes, feliratos, amerikai dráma, 107 perc, 2014 (16)

rendező: Damien Chazelle
forgatókönyvíró: Damien Chazelle
operatőr: Sharone Meir
zene: Justin Hurwitz
producer: Jason Blum
vágó: Tom Cross

szereplő(k):

Miles Teller (Andrew Neyman)
J.K. Simmons (Terence Fletcher)
Melissa Benoist (Nicole)
Austin Stowell (Ryan)
Paul Reiser (Jim)
Nate Lang (Carl)
Damon Gupton (Mr. Kramer)
Charlie Ian (Dustin)
Jayson Blair (Travis)

Andrew (Miles Teller) híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral (J. K. Simmons), aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak. A kezdő zenész és a sokat látott veterán egymásnak feszül. A tanár felveszi a kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. És egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett. Mindketten tartják a ritmust.

Magyar mozi premier: 2015. február 5. (Forgalmazó: InterCom)

http://www.imdb.com/title/tt2582802/


A filmet ("Whiplash)" (2014)), Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza, a jogokat a(z) InterCom, valamint a(z) Sony Pictures, Bold Films, Blumhouse Productions, Right of Way Films illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A fimmel kapcsolatos minden tartalom felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges!


This movie ("Whiplash" (2014)), Hungarian distributor is InterCom! The original rights of this moive is own by InterCom and / or Sony Pictures, Bold Films, Blumhouse Productions, Right of Way Films and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use these contents without permission!


A Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! -- © Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" 2015

™ and © 2010--2015 Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub and "Curacao86 blog"! Every other case, the sale, duplication, other transfer of this material or excerpts thereof, is strictly prohibited!


#Whiplash #DamienChazelle #MilesTeller #JKSimmons #MelissaBenoist #AustinStowell #PaulReiser #NateLang #DamonGupton #CharlieIan #JaysonBlair #dráma #drama #jazz #jazzdobos #jazzdrummer #dob #drum #zene #music #jazzmusic #CinemaMoziklub #InterCom #SonyPictures

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése