2018. március 19., hétfő

Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) - Folytatás(ok) készülhet(nek) a szerelmes filmhez

Nagyon sokáig gondolkodtam azon, hogy írjak vagy sem, ha igen, akkor is pontosan mit. Bevallom őszintén első hallásra harag, düh, csalódottság vagy nem is tudom még milyen érzések kerítettek hatalmukba, amikor elém tárult a hír. Kellett pár nap, hogy lenyugodjak, és megemésszem az infót. Először képtelen voltam felfogni, hogy egy könyvben és filmen is tökéletes szerelmi történetet miért kell elrontani a folytatással.

Arról nem is beszélve hogy egyes oldalak, szinte egy rövid poszt szintjére leegyszerűsítették a hírt, ami nem lenne túlságosan nagy gond, de hibákkal van tele az írásuk. Ez lehet figyelmetlenség, de inkább arra engedett következtetni, hogy nem olvasták a könyvet, csak a filmet nézték meg, és az sem ragadta meg őket.


Szeretném két részre bontani az írásom. Az elsőben a nemzetközi sajtóban megjelent hírek, interjúk kapcsán elhangzottakat próbálom spoiler mentesen bemutatni. Majd a történetet lényegesebben érintőrészleteket megosztani, és azok kapcsán a lehetőségeket, a véleményemet bővebben kifejteni.

Könyv + Film VÉLEMÉNY, (kritika) https://goo.gl/pFzvKs

Ha aktuális lesz, akkor jelentkezem a DVD és BD megjelenés kapcsán is. :)


Kezdjük ott, hogy a film és a könyv is másként végződik. Az írott mű is valamilyen módon lezárja a sztorit, de mégis bizonyos szintű nyitottsággal lehetőséget ad a tovább gondolásra. Ez, vagy inkább az is lehet az oka annak, hogy trilógiát tervez a rendező (Luca Guadagnino) (is), hogy mindenki megszerette, megkedvelte a történetet. Nehéz elengedni egy ”első szerelem” ilyen szintű interpretációját, amit az egész világ imádott írott és mozgóképi formában egyaránt.

Az egyik barátom említette, hogy azért is volt jó (és szerintem is rendkívül érzelem dús, drámai) a film befejezése, mert nem lehetett tudni, hogy Elio miként fogja feldogozni az őt ért drámát.
Esetleg öngyilkos lesz, vagy a nők mellett teszi le a voksát, talán széthullik az élete, haláláig magányos marad? Ha valaki olvasta a regényt, akkor ezekre a kérdésekre tudhatja a választ, hiszen az 20 évvel tovább viszi a történéseket.


A folytatás elvileg 5-7 évvel később játszódna, tehát, majdnem 1990-ben folytatódna főhőseink élete a filmvásznon. De a helyszín nem Olaszország volna. Említésre került, hogy esetleg Amerika keleti partja, de a legtöbb interjúban egy ”világkörüli út” lehetőségét említette Guadagnino.
Viszont a teljesen más hangvételű (talán még komorabb / vidámabb) történetben számára fontos szerepet játszana a HIV vírus, az AIDS témaköre is, ami az első film idején, a 80-as évek derekán terjedt el, ekkor tájt fedezték fel és szembesültek vele az emberek. Ez, a melegeket és az egész világot megrendítő téma pedig nem elhanyagolható.

Ez a jelenet konkrétan nem látható a filmben,
lehet a vágás során került ki a végső verzióból.
Mondhatni Oliver (Armie Hammer) kapcsán nem került említésre szinte semmi, mert nagy vonalakban olvashattuk, hogy mi lett vele, viszont Elio Perlman (Timothée Chalamet) más. Őt a rendező filmrajongóként képzeli el. Mindenképp szeretné megmutatni, hogy egy moziban látja Paul Vecchiali, ”Once More” című alkotását, és, hogy ezt miként dolgozza fel. Ez első olyan francia film, ami az AIDS témájával foglalkozik, egy olyan férfi nézőpontján keresztül bemutatva az egészet, aki beleszeret egy férfiba, miután elhagyta a feleségét.

Persze, azt is érdekes elhangzott interjúkban, hogy érdekes volna látni, hogy hol van a világban ez a fiatalember, miként találta meg a helyét, és évekkel később mi maradt meg benne abból az óriási érzelmi megrázkódtatásból, ami anno őt érte.


Az viszont jó hír, hogy az író, André Aciman is részt vesz a továbbiak kidolgozásában, így mondhatni atyai áldással folytatódhat szerelmeseink története. (Egyébként ő volt a filmbeli idős meleg pár egyik tagja. Az érkezésük előtt Elio rajtuk viccelődött.) Bár nem mondom, hogy egyet értek azzal, hogy a filmet, vagy főként a könyvet tovább kellene gondolni. De pozitívum, hogy Guadagnino szeme előtt Richard Linklater alkotása, az Ethan Hawke (Jesse) és Julie Delpy (Celine) főszereplésével, készült ”Mielőtt-trilógia” gondolata van. Így már reálisabbnak látom, hogy többet lássunk egynyári románcnál, de még mindig nem teljesen támogatom az elképzelést.


A továbbiak egy része pedig SPOILER tartalmú lesz, szóval, csak az folytassa, aki már olvasta a könyvet és / vagy látta a filmet (is)!


A regényben ugye az van, hogy Oliver (Armie Hammer) visszamegy New York Citybe, egyetemi tanárként dolgozik tovább, megházasodik, kettő gyermeke születik. Elio (Timothée Chalamet) egyetemi tanulmányait az USA keleti partján végezte, úgy, hogy néha a szerelmétől csupán 80 km távolságra volt.

Viszont ő nem állapodik meg nővel és férfival sem, bár olvashattunk olyan sort, hogy több olyan emberrel volt dolga, akik nagy hatással voltak rá, míg mások semlegesen érintették, nem mozgattak meg benne semmit. Az homályba vész, hogy kikről van szó, (férfi vagy nő; konkrét személy), de aki olvasta a könyvet az tudja, hogy a homoszexuális marad, mindig is az volt, attól függetlenül, hogy Marzia (Esther Garrel) vette el a szüzességét.

Konkrétan arra a részre utalok, amikor Olivernek meséli a leges legelső élményét, ami Rómában történt, amikor először tett rá benyomást férfi, még 14 éves korában, nagyon fiatal tinédzserként.




Ezzel szemben Luca Guadagnino azt mondta, hogy Elio nem feltétlenül lesz homoszexuális, esetlegesen Marzia és ő ismét összejönnek. Ez pedig, hogy a nők felé forduljon, szerintem eléggé abszurd ötletnek tűnik. Ezt is elképzelhetné maga elé a néző, hiszen a film főként lezáratlanul hagyja a történetet. De pont ez a rendkívül mély drámaiság ami illik egy ”művészfilm” kereteibe. Nem feltétlenül kell mindenre „ez és ez így és úgy van” konkrét választ adni.

Én, akikkel beszélgettem és minden olvasó/néző másként élte meg ”a nagy szerelem” élményét, legyen az első vagy akárhányadik az életében. A film mellett tettem le a voksomat, mivel nem látom sok értelmét 3-5 esztendő múltán, majd ismét 5-10 évenként felszakítani a régi sebeket. Lehet szép emlékként kezelni a múltat és mindent beleadni a jövőbeli kapcsolatokba.

Ugyanakkor ott a másik véglet. Velem együtt ki ne lenne kíváncsi arra, hogy miként alakult ”élete szerelme” sorsa nélküle(m). Van akik között (rendkívül szoros,) jó barátság alakul ki, és folyamatosan vagy csak időnként, de tartják a kapcsolatot. Tehát, ezt belátva és elismervén más helyzeteket, élettapasztalatokat, azt kell mondanom, hogy van létjogosultsága a folytatásnak, de NEM minden részletében úgy, ahogy a rendező elképzeli.


Szóval, lehet várni kellene az elgondoltak szerint 5-7, vagy Linklater filmjeihez hasonlóan akár 10 évet, akkor már a két főszereplő is bőven elérné a könyvben leírt életkort, jobban illene a szerepbe. Ez természetesebben hatna, mint a smink, bár manapság minden megoldható.

Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a következő epizódo(ka)t is az első részért Oscar-díjjal jutalmazott James Ivory írja. Viszont ő már 89 éves, így, ha az alkotók kifutnak az időből, akkor ”sajnos” ez a feladat is a rendező személyére hárul. Miért mondom ezt? Azért, mert Ivory kapta volna ezt a megtisztelő pozíciót is, de a ”helyszín felelős (location manager)”, vagyis Guadagnino lett a direktor. Nem feltétlenül gondolom, hogy a forgatókönyvíró elsődleges irányításával a 4 órás nyersanyagból 132 percnél számottevően hosszabb filmet, vagy több erotikusabb jelenetet kaptunk volna. De úgy érzem, talán képes lett volna kissé más, de mégis nem túl letargikus hangulatot adni a filmnek. Ettől függetlenül például a ”vonatos búcsúzós jelenetet”, vagy a befejezést lehet az alkotók javára írni.


Egy dolog biztos, hogy semmi sem az, főleg a szerelemben. :) Nem csak azért, mert a direktor úrnak korábban akadt olyan ötlete, aminél a lelkesedés lángja kialudt, hanem mert Armie Hammer és Timothée Chalamet még nem mondott igent a projekt(ek)re. Amíg nincs aláírt szerződés, mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját.

Felhasznált források:

https://www.usatoday.com/story/life/entertainthis/2018/03/04/call-me-your-name-director-luca-guadagnino-confirms-films-sequel-details-plot/393824002/


https://www.hollywoodreporter.com/rambling-reporter/call-me-by-your-name-director-reveals-details-planned-sequel-1077963


https://www.screendaily.com/news/luca-guadagnino-plots-call-me-by-your-name-sequel-exclusive/5123280.article


(Megírva: 2018.03.19., 17:55)




A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2018.02.08. (February 08th, 2018)


A filmet ("Call Me by Your Name (Szólíts a neveden)" (2017)) Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza, a jogokat a(z) InterCom, valamint a(z) Frenesy Film Company, Sony Pictures Classics, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("Call Me by Your Name (Szólíts a neveden)" (2017)) Hungarian distributor is InterCom. The original rights of this movie is own by InterCom and / or Frenesy Film Company, Sony Pictures Classics, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2008-2018

™ and © 2008–2018 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!


--------------------
--------------------


Szólíts a neveden, Call Me by Your Name, Luca Guadagnino, André Aciman, Sufjan Stevens, Armie Hammer, Timothée Chalamet, Elio Perlman, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois, Vanda Capriolo, Antonio Rimoldi, Elena Bucci, Marco Sgrosso, Peter Spears


előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, filmklip, clip, official trailer, exclusive, exkluzív, így készült, kulisszák mögött, interjú, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of


megható, szerelem, meleg film, meleg film, Legjobb film

drama, heartbreaking, masterpiece, gay, gay movie, gay themed movie, lmbt, lgbt, love


mozi, film, movie


Cinema Moziklub,


FacebookHASHTags

#CinemaMoziklub #SzólítsANeveden #CallMeByYourName #AndreAciman #LucaGuadagnino #CMBYN #ArmieHammer #TimothéeChalamet #MichaelStuhlbarg #AmiraCasar

#EstherGarrel #VictoireDuBois #SufjanStevens #megható #szerelem #melegfilm #LegjobbFilm #mozi #film #könyv

#book #movie #drama #masterpiece #heartbreaking #love #lgbt #lmbt #gay #gaythemedmovie


#mozgóképművészet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése