2021. december 27., hétfő

Mátrix: Feltámadások (The Matrix Resurrections) (2021) – vélemény, (kritika)

Az első gondolatom az volt, hogy felesleges új Mátrix filmet készíteni. Az aggódásomat nem súlyosbította túlságosan amikor kiderült, hogy csak az egyik Wachowski testvér (Lana) vesz részt a film készítésében. Minden ellenérzésemtől függetlenül nagyon vártam a filmet.


Az elején lassan indulnak el a dolgok, apró részletenként fedezi fel a néző, hogy valami nagyon nincs rendben azzal amit lát. Számomra túl sok időbe telt mire a film eljutott addig a pontig, hogy végre valami fontos részlet kiderüljön, de addig elvonta a figyelmem a Mátrix, vagyis amit láttam belőle, megérte várni.

Az, hogy az összes karakterről minden részlet kiderüljön szintén időbe telik, de megéri várni. Vannak régi és új szereplők, emberek és programok, mindkettő csoport egyaránt tartogat meglepetéseket. A rövidebb és hosszabb ideig látható karakterek egyaránt jók lettek, méltó módon láthatjuk újra az ismert arcokat az újak mellett.




A kettő főszereplő, Neo (Keanu Reeves) és Trinity (Carrie-Anne Moss) kapcsolata, szerelmi története adja a film alapját ami szintén újításnak mondható, hiszen gépek nem akarják megtámadni Zion városát. A főhőseink sztorija lassan bontakozik ki előttünk, de ez nem baj, hiszen az öntudatra ébredéshez idő kell, ezt pedig a film 2.5 óra hosszan tökéletesen kihasználja. Lana Wachowski számára sikerült olyan történetet kitalálni amivel méltó képpen hozott vissza ismert karaktereket, teremtett újakat és keltett életre egy örök szerelmi történetet kiváló színészek segítségével (Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Max Riemelt, Brian J. Smith, Eréndira Ibarra, Jada Pinkett Smith, Priyanka Chopra, Toby Onwumere, Max Mauff, Freeman Agyeman). Azért lehet pár arc, mert több színész látható volt a Lana és Lilly Wachowski készítette Sense8 (Nyolcadik érzék) c. Netflix sorozatból.








Szerintem a film kellemes meglepetés, nem okoz csalódást, de szükséges beszélni róla, mert úgy érzem, hogy van ami nehezen érthető, nincs teljesen megmagyarázva. A film kevésbé komoly szellemi táplálék, mint az első rész, de bőven van bene tartalom amin lehet gondolkodni, legyen az filozófia vagy társadalom kritika, sok jó dolog hangzik el benne ami tanulságos és elgondolkodtató a nyitott elmék számára.





A befejezés jobban ad lehetőséget esetleges folytatásra, mint a harmadik film lezárása, de szerintem akár tetszett vagy nem, ne rohanjunk előre. A lényeg, hogy megérte 18 évet várni a folytatásra. A stáblista égén van egy bónusz jelenet, ami elhanyagolható, lényegtelen, szinte jelentéktelen, felesleges megvárni, mert csak egy vicces részlet a film egyik jelenetéhez kapcsolódik.

Értékelés: 8 / 10


The Matrix Resurrections (Mátrix: Feltámadások) (2021)


Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2021.12.23. (December 23rd, 2021)

A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 16 (sixteen)!

A filmet ("The Matrix Resurrections (Mátrix: Feltámadások)" (2021)) Magyarországon a(z) InterCom forgalmazza. A jogokat a forgalmazó, valamint a(z) Warner Bros. Pictures, illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A tartalom engedély nélküli felhasználása tiltott!

This movie ("The Matrix Resurrections (Mátrix: Feltámadások)" (2021)) Hungarian distributor is InterCom. The original rights of this movie is own by the distributor and / or Warner Bros. Pictures, and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!

A Cinema Moziklub összes fotó, video, hang anyaga saját vagy más partner jogvédett, terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! – © Cinema Moziklub 2021

™ and © 2021 Cinema Moziklub. All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub. Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the permission/contribution of Cinema Moziklub! Every other case, the sale, duplication, other transfer of these material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

--------------------

The Matrix Resurrections, Mátrix Feltámadások, Matrix 4, Lana Wachowski, Wachowskis, Tom Tykwer, James McTeigue,

Keanu Reeves, Neo, Thomas Anderson, Carrie-Anne Moss, Trinity, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Jada Pinkett Smith, Priyanka Chopra, Max Riemelt, 

Toby Onwumere, Brian J. Smith, Eréndira Ibarra, Lambert Wilson, Christina Ricci, Andrew Lewis Caldwell, Joshua Grothe, Max Mauff,

előzetes, szinkronos, szinkronos előzetes, magyar szinkronos előzetes, official trailer, exclusive, exkluzív, clip, movie clip, film klip, így készült, kulisszák mögött, interjú, interview, összeállítás, featurette, extra, behind the scenes, making of, b roll,

Matrix Movie, Matrix Movies, Matrix Film, Wachowski Movie,

mozi, film, movie,

Cinema Moziklub,

#CinemaMoziklub #moziznijo #TheMatrixResurrections #MátrixFeltámadások #Matrix4 #LanaWachowski #Wachowskis #KeanuReeves #CarrieAnneMoss #YahyaAbdulMateen

#JonathanGroff #JessicaHenwick #NeilPatrickHarris #JadaPinkettSmith #PriyankaChopra #MaxRiemelt #TobyOnwumere #BrianJSmith #EréndiraIbarra #LambertWilson

#AndrewLewisCaldwell #JoshuaGrothe #MaxMauff

#MatrixMovie #MatrixMovies #MatrixFilm #MovieOfTheYear

#AzÉvFilmje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése