2014. szeptember 8., hétfő

A galaxis őrzői - Guardians of the Galaxy - vélemény, kritika

Guardians of the Galaxy (A galaxis őrzői) - vélemény, kritika


A Marvel és Disney együttműködése úgy látszik kivételes – szinte minden filmjük kiemelkedő siker és nézettségi / bevételi rekordokat döntöget. A sikerességet legújabb filmjük a „The Guardians of the Galaxy (A galaxis őrzői)” is alátámasztja (hazánkban is).


Nem kifejezetten komor hangvételű egyik Marvel képregény sem, nem mint ha egyet is olvastam volna, de úgy látom egyes darabok, különösképpen a mostani (A galaxis őrzői) kitűnik a sorból. Nem vacakoltak sokat a karakterek önálló jellemének kiteljesedésével, bemutatásával a film játékidejének rovására. Természetesen megjelennek az alapvető „emberi” értékek, jellemvonások és ehhez mérten a karakterek típusától függően a megfelelő színészeket sikerült kiválasztani. A „női főszereplő” (Zoe Saldana) talán a legjobb választás, ami ugyanez a férfi oldalon az eddig kb. „b kategóriás” szinten mozgó, főként kisebb/mellék-szerepeket alakító Chris Pratt („Űrlord”). Kettejük között megvan a megfelelő „összhang”, ami elején természetesen feszültséggel és ellentéttel teli. Ugyanez elmondható az összes többi karakterre. Sajnos akad pár olyan „nagy név” is, aki csak a hangját kölcsönzi egyes karaktereknek, így ténylegesen nem láthatjuk a vásznon, de akik a film eredeti (angol) nyelvű változatát látták (vagy fogják megnézni), talán felismerhetik őket (is).







Az amerikai és talán a „képregény filmekben” is általában (erőteljesen) jelen lévő apa-fiú kapcsolatot most átveszi az anyai oldal a főszereplőnk „Űrlord” - Chris Pratt) életében. A film központi szerepét betöltő másik lényeges dolog az, amiről még az elején senki nem tudja, hogy mi is valójában, mégis keresik, próbálnak szert tenni rá, mert „értékes”. Ahogy haladunk előre az időben, közelítünk a film vége felé, nem csak „A galaxis őrzői” kis csapata kovácsolódik össze, hanem titkokra is fény derül, így még inkább felerősödik egyesekben a hatalom vagy pénz iránti vágy, attól függően melyik oldalon állnak.





Mindentől függetlenül a film  nem tartogat túl nagy meglepetést (főleg a képregény rajongóknak, olvasóknak), mert nem egy drámáról van szó, így a maga módján borítékolható a pozitív végkifejlet. Ezt nem engedi feledtetni velünk a film karakterein keresztül megjelenő humor (és a remek zenék), ami igazán egyedivé, és talán szerethetővé is teszi az első ránézésre sablonosnak mondható képregény-filmet.






A nagy erőssége a filmnek a látvány és az, hogy elég sok része az űrben vagy „űrbéli helyszíneken” játszódik. Volt szerencsém a filmet nem csak egyszerűen 3D, hanem rögtön 4Dx 3D és IMAX 3D változatokban is megtekinteni. Valóban, a nagy része számítógépes munka, de ez nem von le az értékéből, hiszen a Disney számára mindig is fontos a minőség.

A 4DX 3D változat esetében egyszer volt vízpermet, több alkalommal”büdös füst” (égett szag) a megfelelő jelenetnél (víztócsa, szökőkút vagy éppen lezuhanó űrjármű roncsaiból áradó füst). A leginkább meglepő az volt, hogy a füst nem tartott túl sokáig és a vízpermet mennyisége sem volt túlzottan „sok” (az elvárásaimhoz képest), így a technológia kapcsán az előzetes kritikák, vélemények ellenére egyik technikai elem sem volt zavaró.





A legmeghökkentőbb a levegő befújása volt nem csak a lábunknál (boka magasságában), hanem pont a fej mellett elhelyezett fúvókánál. Ez egy erőteljesebb jelenetnél, nagyobb levegő mennyiséget jelent pl. egy a szánkon történő levegő kifújáshoz képest. Így senki ne csodálkozzon azon, ha kapkodja a fejét és néha hátra tekint, hogy „mi volt ez?”, hiszen csak egy újab adag levegőt kaptunk (oldalról vagy éppen szemből az előttünk lévő ülés támlájában lévő fúvókából, ahonnan a vízpermet is jön).







Az, ami igazán megadja az egész „alaphangját” számomra a 4DX terem székei voltak. A filmben látható egyszerű pofontól, az ütéseken és közelharcon, verekedésen át, a géppuska, fegyverek folyamatos használatáig mindent rendkívül jól utánzott a székek rezgése. A mozgása oldalra, illetve előre-hátra vagy éppen ezek változásának hatására azt az érzést keltve, hogy „körbe mozog” megadta az alaphangot az „egyszerűbb” jeleneteknél is. Itt arra gondolok, hogy pl. egy lépcsőn megy felfelé valaki vagy bolygót felülnézetből látunk, mielőtt egy „űrjármű” különösebb robaj nélkül landolna az adott égitest felszínén. Tehát éppenséggel az adott jelenetnek megfelelően a szék előre vagy hátra dőlve úgy hatott ránk, hogy tökéletesen bele lehetett élni magunkat a jelenetbe. Ezen felül a digitális 3D csak hab volt a tortán.







Összefoglalva a (normál) digitális 3D filmek (mélységi térbeli) hatása megadja a plusz élményt egy látványfilmhez (különösen „A galaxis őrzői” kapcsán), a néző jobban érzi magát egy film után. Ezt a 4DX olyan elemekkel turbózza fel hihetetlen mértékben, amit el sem tud képzelni, aki még nem látta, vagy csak egy promo videót tekintett meg róla. Egy szó, mint száz semmi nem tökéletes, és lehet, hogy furcsa a székek (együttes, 4-esével való) mozgatása, a levegő befújás, a villódzó fények, vagy a büdös füst, de a 4DX akkor is rendkívül egyedülálló élmény. Megéri kipróbálni!



Fotó / Picture (promotional use only): internet


A film (és hozzá kapcsolódó anyagok) megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Hungarian "age classification" of this film is not recommended age under 12 (twelve)!

Magyar mozi premier (Hungarian release date): 2014.08.14. (August 14th, 2014)


A filmet ("Guardians of the Galaxy (A galaxis őrzői)" (2014)), Magyarországon a(z) Forum Hungary forgalmazza, a jogokat a(z) Forum Hungary, valamint a(z) Disney, Marvel illetve esetlegesen más jogtulajdonos képviseli, gyakorolja! A fimmel kapcsolatos minden tartalom felhasználása kizárólag engedéllyel lehetséges!

This movie ("Guardians of the Galaxy (A galaxis őrzői)" (2014)), Hungarian distributor is Forum Hungary! The original rights of this moive is own by Forum Hungary and / or Disney, Marvel and / or other companies which one(s) connects, relates to this movie! Not allowed to use this content without permission!


A Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" összes hang, fotó, video anyaga saját vagy más partner jogvédett terméke, további felhasználás (kivéve a linkek megosztása pl. Facebook-on, stb.), kizárólag engedéllyel lehetséges! -- © Cinema Moziklub és "Curaca86 blog" 2014

™ and © 2010--2014 Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". All Rights Reserved. Property of Cinema Moziklub és "Curaca86 blog". Promotional use only. Any kind of transfer, or republishing of the articles and every kind of content of the website is only allowed with the contribution of  Cinema Moziklub and "Curacao86 blog"! Every other case, the sale, duplication, other transfer of this material or excerpts thereof, is strictly prohibited!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése